Foto: F64

Latvijas hokeja izlases jaunais galvenais treneris Aleksandrs Beļavskis apzinās, ka valstsvienības veidošanas process ir sarežģīts un izaicinājumiem bagāts, tomēr hokeju labi zinošie pašmāju līdzjutēji komandu mīlēs tikai tad, ja redzēs to spēlējām acij tīkami.

Beļavskis par valstsvienības galveno treneri tika apstiprināts otrdien Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valdes sēdē, bet otra potenciālā izlases trenera - slovāka Jūliusa Šuplera - kandidatūra tika noraidīta.

Par līguma termiņu ar Beļavski LHF vienosies atsevišķi, taču federācijas prezidents Kirovs Lipmans speciālistu redz kā ilggadēju valstsvienības treneri.

"Latvija ir valsts, kurā esmu pavadījis lielu daļu savas dzīves. Esmu šeit uzaudzis un sācis spēlēt hokeju, tāpēc darbs ar izlasi man ir liels gods. Pašlaik vēl nevaru neko solīt, taču izdarīšu visu, lai mums būtu laba komanda, kas sasniegs labus rezultātus pasaules čempionātos," pēc apstiprināšanas amatā pauda Beļavskis.

"Latvija ir hokeja valsts jau kopš laikiem, kad es pats vēl spēlēju. Mūsu līdzjutēji hokeju lieliski izprot, tāpēc mans galvenais uzdevums ir izveidot komandā pēc iespējas lielāku harmoniju, lai hokejisti spētu spēlēt acij tīkamu hokeju," uzskata treneris. "Lai līdzjutēji komandu mīlētu, tai ir jāspēlē labs hokejs. Ja būs labs hokejs, rezultāti neliks uz sevi gaidīt. Mūsu spēlētāju līmenis ir pietiekami labs, lai mums būtu cerības spēlēt augstā līmenī."

Beļavskis maijā tika atbrīvots no Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) Baltkrievijas komandas Bobruiskas "Dinamo-Šiņņik" galvenā trenera amata, kurā nostrādāja divas sezonas. Pirms tam Beļavskis pēc karjeras beigām kļuva par Umeo "Bjorkloven" komandas galveno treneri. Šīs vienības rindās viņš kā spēlētājs aizvadīja deviņas sezonas. Savukārt turpinājumā Beļavskis vadīja arī "Nykoping" komandu, bet vienu brīdi bija arī kādreizējā Latvijas izlases galvenā trenera Kurta Lindstrēma asistents.

Vēlāk Beļavskis trenēja Zviedrijas kluba "MoDo" U-20 vecuma jauniešu komandu, kā arī īsu brīdi vadīja Permas vienību "Molot-Prikamje", kas spēlē Krievijas Augstākajā līgā (VHL). Tomēr tad Beļavskis uz diviem gadiem atgriezās Zviedrijā, kur strādāja valsts pēc spēka otrajā līgā.

"Būs svarīgi izrunāties ar visiem spēlētājiem, kuri varētu pārstāvēt izlasi. Jebkurš var pateikt, ka viņam patīk agresīvs un uz uzbrukumu tendēts hokejs. Izlase nav klubs, kuru var veidot, vadoties no savām vēlmēm un ieskatiem. Izlasē tomēr daudz kas ir atkarīgs no tā, kādā kondīcijā spēlētāji katrā attiecīgajā brīdī atrodas," skaidroja Beļavskis. "Uz pasaules čempionātiem hokejisti nereti neierodas svaigi, tāpēc mums treniņu process jārīko tā, lai viņi spēlēs būtu spējīgi izpildīt manas prasības. Izlases spēle tiks veidota, balsoties no hokejistu atlasi uz attiecīgajām sacensībām."

50 gadus vecais Beļavskis Latvijas izlases rindās spēlējis sešos pasaules čempionātos. Kopumā Beļavskis Latvijas izlasē aizvadījis 104 spēles, guvis 47 vārtus un veicis 48 rezultatīvas piespēles.

"Lielākā daļa izlases kandidātu spēlē labās līgās, tāpēc man ir bijušas visas iespējas sekot līdzi viņu spēlei, attīstībai un lomai, kādu viņi savās komandās izkaro. Es plānoju bieži būt uz vietas un strādāt ar šeit esošajiem hokejistiem, lai viņi redz, ka izlases galvenais treneris ir blakus," izteicās Beļavskis. "Centīšos vienoties arī par izbraukumiem ciemos pie ārzemēs spēlējošajiem hokejistiem, lai sagatavošanās process būtu pilnīgs. Izlases treneris nedrīkst komandā ierasties divas dienas pirms spēles. Hokejistiem ir jājūt, ka viņu sniegumam nemitīgi tiek sekots līdzi."

Kā zināms, maijā aizvadītais pasaules čempionāts pie izlases stūres bija pēdējais kanādiešu speciālistam Tedam Nolanam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!