Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) par nopietniem pārākumiem saistībā ar likmju veikšanu totalizatoros uz mūžu diskvalificējusi Toronto "Raptors" spēlētāju Džonteju Porteru.

Līgas veiktā izmeklēšanā atklājies, ka Porters totalizatoru likmju veicējiem atklājis konfidenciālu informāciju, apzināti ierobežoja savu iespējas piedalīties NBA mačā, lai varētu nopelnīt totalizatoros, un veica likmes uz NBA spēlēm, kamēr atradās G līgā.

NBA paziņojusi, ka izmeklēšana joprojām turpinās, turklāt tajā ir iesaistīti arī ASV Tieslietu departaments un Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

"Nav nekā svarīgāka par NBA sacensību integritātes aizsargāšanu mūsu līdzjutēju, komandu un visu šajā sportā iesaistīto dēļ, tāpēc par Džonteja Portera klajiem pārkāpumiem tiek piemērots visstingrākais sods," akcentē NBA komisārs Ādams Silvers.

Izmeklēšana sākās marta beigās pēc tam, kad totalizatoros tika novērota neraksturīga likmju veikšana par Toronto "Raptors" rezerves centra statistiku divos mačos. Abās spēlēs Porters spēles noslēdza priekšlaicīgi.

NBA izmeklēšanā atklāja, ka basketbolists pieredzējušam sporta likmju veicējam atklājis informāciju par savu veselību pirms 20. marta spēles pret Sakramento "Kings". Savukārt kāds cits uz šo maču uzlika iespaidīgu 80 000 ASV dolāru likmi, kurā Porteram tika paredzēta niecīga statistika un kuras vinnests būtu 1,1 miljons dolāru. Centrs šajā cīņā nospēlēja tikai trīs minūtes un arēnu atstāja priekšlaicīgi it kā slimības dēļ. Aizdomu dēļ totalizatorā laimētā nauda netika izmaksāta.

Līga arī noskaidrojusi, ka Porters uz NBA spēlēm veicis vismaz 13 likmes no sabiedrotā totalizatora konta, tostarp derot uz "Raptors" zaudējumu. To apjoms svārstījās no 15 līdz pat 22 000 dolāru, kopējai summai sasniedzot 54 094 dolārus. Savukārt izmaksa bijusi 76 059 dolāri, sniedzot basketbolistam teju 22 000 dolāru peļņu. Nevienā spēlē, uz kuru tika veikta likme, Porters laukumā gan nedevās.

Tāpat starp likmju veicējiem 26. janvāra spēlē pret Losandželosas "Clippers" bijusi liela interese par Portera statistiku. Tur likta nauda uz to, ka basketbolists atzīmēsies ar niecīgiem statistikas rādītājiem, tāpēc totalizatoros bija daudz tā saucamo "under" likmju. Porters mačā nospēlēja tikai četras minūtes, jo viņam problēmas sagādājusi acs, ko viņš traumējis iepriekšējā cīņā pret Memfisas "Grizzlies". Centrs spēli noslēdza bez punktiem, taču ar trim atlēkušajām bumbām un vienu rezultatīvu piespēli - likmju veicējiem šī statistika bija atnesusi laimestus.

Porteram ar "Raptors" bija divvirzienu līgums, par šo sezonu paredzot apmēram 410 000 dolāru atalgojumu. Ja Toronto klubs būtu ar viņu vienojies par standarta kontraktu uz nākamo sezonu, spēlētāja alga būtu sasniegusi divus miljonus. 24 gadus vecais centrs šajā sezonā 26 mačos vidēji izcēlās ar 4,4 punktiem un 3,2 atlēkušajām bumbām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!