Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) superzvaigzne Džoels Embīds no Filadelfijas "76ers" pirms pāris gadiem oficiālā vēstulē Francijas prezidentam Emanuelam Makronam apsolījis starptautiskās sacensībās pārstāvēt tieši šīs valsts nacionālo izlasi. Taču realitāte izrādījusies krietni citādāka.

Embīds nupat iekļauts ASV basketbola izlases sastāvā dalībai šovasar gaidāmajās Parīzes olimpiskajās spēlēs. Vēl pirms tam viņam bija izvēle starp Franciju un Kamerūnu, kas ir viņa dzimtene, taču spēlētājs acīmredzami izvēlējies vieglāko ceļu pretī medaļām. Basketbolistam ir trīs pilsonības.

Parīzes olimpiskās spēles 30 gadus vecajam Embīdam būs debija kādas nacionālās komandas krāsās. Franču medija "RMC Sport" rīcībā nonākusi spēlētāja rakstīta vēstule Makronam 2021. gadā, kurā centrs apsola pārstāvēt tieši Francijas izlasi.

"Pēc diskusijām ar Francijas Basketbola federāciju esmu izdarījis savu izvēli. Vēlos spert soļus, lai iegūtu Francijas pilsonību un līdz ar to varētu pārstāvēt izlasi. Negribu pārstāvēt nevienu citu nacionālo komandu," vēstulē Francijas prezidentam toreiz rakstīja Embīds. Viņš arī 2022. gadā ieguva šīs valsts pilsonību, taču valstsvienību izvēlējās tomēr nepārstāvēt.

"Nekad neesmu vilcis kādas nacionālās izlases krāsas. Man būtu liels gods pievienoties franču komandai nākamajās lielajās starptautiskajās sacensībās - galvenokārt jau 2024. gada olimpiskajās spēlēs," pauda Embīds, kurš vēstulē dalījās ar prieka brīžiem, ko viņš piedzīvojis ar saviem franču radiniekiem, un vēlmi vairāk iepazīt Francijas kultūru.

Vēlāk 2022. gadā Embīds ieguva arī ASV pilsonību un beigu beigās nolēma pārstāvēt šo valsti, kas uz Parīzi vedīs NBA superzvaigžņu sastāvu ar Lebronu Džeimsu, Stefenu Kariju un Kevinu Durantu priekšgalā. Centra spēlētājs šosezon "76ers" rindās vidēji mačā atzīmējies ar 34,7 punktiem un 11,0 atlēkušajām bumbām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!