Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlase trešdien Madridē Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra otrajā spēlē sīvā, ļoti smagā cīņā tikai pašā galotnē salauza Japānas izlases pretestību un uzvarēja ar 83:69.

imageLatvijas un Japānas sieviešu basketbola izlašu spēles fotogalerija

Līdz ar to Latvijas izlase A apakšgrupā izcīnīja pirmo vietu un tagad ceturtdaļfinālā cīņā par ceļazīmi uz Pekinas Olimpiādi, visticamāk, tiksies ar Angolu.

Latvijas labā 25 punktus guva Ieva Tāre, 18 punktus - Anete Jekabsone-Žogota, 16 punktus - Liene Jansone, bet 15 punktus - Ieva Kubliņa.

Spēles sākums Latvijai neizdevās tik pārliecinošs kā spēlē ar Senegālu un bija manāma zināma nervozitāte Latvijas darbībā. Japānietes izrādīja sīvu pretestību aizsardzībā un ar ātru darbību uzbrukumā panāca 7:4. Latvietes gan izlīdzināja rezultātu, taču pēc mūsējo kļūdām un neprecīziem metieniem Japāna atguva pārsvaru 17:13. Pirmās ceturtdaļas beigas gan pārliecinošāk aizvadīja Latvijas spēlētājas, Aija Putniņa un Anete Jēkabsone-Žogota izlīdzināja rezultātu, bet Liene Jansone panaca 20:17. Japānietes gan līdz ar pirmās ceturtdaļas beigām ieguva tiesības uz diviem soda metieniem un samazināja starpību līdz 19:20.

Teicami otro ceturtdaļu iesāka Ieva Tāre, ar diviem precīziem tālmetieniem palīdzot Latvijai palielināt pārsvaru līdz 27:20. Tomēr no gaidītā izrāviena nekas neizdevās... Daudzās kļūdas uzbrukumā, kā arī vairākas paviršības aizsardzībā ļāva japānietēm turēt spēli sasprindzinājumā. Otrās ceturtdaļas izskaņā Latvijai bija iespēja palielināt pārsvaru, tomēr Ieva Kubliņa uzbrukumā nenotvēra bumbu groza apakšā, pa soda metienam vēl nerealizēja Tāre un Jekabsone-Žogota, līdz ar to pēc pirmā puslaika Latvijas pārsvars bija tikai 41:37.

Diemžēl, vēl neveiksmīgāk Latvijai izvērtās trešā ceturtdaļa. Japānietēm iespēlējās Rioko Jano, kura šajās desmit minūtēs realizēja četrus tālmetienus, arī pārējās Japānas spēlētājas uzbrukumos bija precīzākas par latvietēm, un trešās ceturtdaļas beigās Japāna panāca pat 61:56 savā labā.

Tomēr veiksmīgi nospēlētas trešās ceturtdaļas beigas un ceturtās ceturtdaļas sākums ļāva Latvijai atgūt vadību 62:61. Pēc brīža japānietes atguva vadību, taču īsā brīdī precīzas bija Tāre un ātrajā uzbrukumā arī Jēkabsone-Žogota, atgūstot Latvijai vadību 68:64. Japānietes gan divus punktus vēl atguva, bet galotnē Latvijai tomēr izdevās salauzt Japānas pretestību. Tālmetienu realizēja Jekabsone-Žogota, precīzas uzbrukumā bija Kubliņa un Jansone, bet Tāres fantastiskais tālmetiens 1:42 minūti pirms spēles beigām atrisināja pēdējās bažas - 78:69. Mača izskaņā Latvijas basketbolistes vēl palielināja pārsvaru un guva uzvaru ar 83:69.

Latvijas izlasei spēlē ar japānietēm nevarēja palīdzēt Zane Tamane, kurai naktī pirms spēles ir palicis slikti, un viņa aizvesta uz slimnīcu.

Atgādinām, ka Latvijas basketbolistes turnīra pirmajā spēlē ar 94:34 sagrāva Senegālu, bet Japānas izlase vakar A grupas citā spēlē uzvarēja Senegālu tikai ar 71:69.

Turnīrā 12 komandas sadalītas četrās apakšgrupās, no kurām piecas labākās kvalificēsies Olimpiādei. B apakšgrupā spēlēs Angola, Čehija un Argentīna, C apakšgrupā - Fidži, Brazīlija un Spānija, bet D apakšgrupā - Taivāna, Kuba un Baltkrievija.

Turnīrā vispirms komandas katra ar katru spēlēs apakšgrupas ietvaros, bet pēc tam divas spēcīgākās katras grupas komandas iekļūs ceturtdaļfinālā. Ceturtdaļfinālu uzvarētājas uzreiz būs nodrošinājušas sev tiesības piedalīties olimpiskajās spēlēs, bet četras ceturtdaļfinālu zaudētājas savā starpā cīnīsies vēl par vienu ceļazīmi.

Latvijas izlases sastāvs dalībai olimpisko spēļu kvalifikācijā: Ieva Tāre, Zane Eglīte, Aija Brumermane, Elīna Babkina, Dita Krūmberga, Anda Eibele, Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Gunta Baško, Aija Putniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!