Foto: F64

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" savā šī gada pirmajā mājas spēlē VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) regulārā čempionāta ietvaros sestdien ar rezultātu 94:89 (20:26, 22:20, 30:13, 22:29) uzvarēja Klaipēdas "Neptunas" vienību no Lietuvas.

"VEF Rīga" labā 21 punktu guva lietuvietis Antans Kavaļausks, kura kontā arī desmit atlēkušās bumbas, bet par punktu mazāk iekrāja amerikānis Ērls Roulends. "Neptunas" rindās rezultatīvākais ar 32 punktiem bija Valds Vasīļus.

Maču nedaudz veiksmīgāk iesāka viesu komanda, kas izvirzījās cīņas vadībā un pēc nospēlētām četrām minūtēm bija priekšā ar rezultātu 10:6. "VEF Rīga" komandai nekādi neizdevās rezultātu izlīdzināt, bet "Neptunas" sniegums pakāpeniski uzlabojās. Divas minūtes pirms ceturtdaļas beigām viesu pārsvars sasniedza desmit punktu atzīmi (24:14), bet tās beigās "Neptunas" bija vadībā ar 26:20.


Otrajā ceturtdaļā laukuma saimnieki jau darbojās daudz veiksmīgāk, pēc divām ar pusi minūtēm izlīdzinot rezultātu, bet vēlāk pirmo reizi izvirzoties arī vadībā. Trīs minūtes pirms puslaika beigām "VEF Rīga" bija vadībā ar 37:36. Tomēr tobrīd "Neptunas" komanda jau bija sākusi 11 punktu izrāvienu, kas tai ļāva izvirzīties vadībā ar 43:37. Arī puslaika beigās veiksmīgāk darbojās Lietuvas komanda, pēc pirmā puslaika atrodoties vadībā ar 46:42.

Trešās ceturtdaļas ievadā laukumā valdīja sīva spēkošanās ar nelielu "VEF Rīga" pārsvaru. Trīs ar pusi minūšu laikā rīdzinieki pārņēma vadības grožus (53:51), bet mazliet vēlāk izvirzījās vadībā jau ar 60:51. Trešdaļas pēdējā minūtē Latvijas čempionu pārsvars sasniedza 15 punktu atzīmi (72:57), tomēr tad Lietuvas kluba pārstāvji guva sešus punktus pēc kārtas.

Pēc nelielā krituma tās sniegumā "VEF Rīga" komanda gan neļāva viesiem atspēlēties, atlikušajā laikā kontrolējot cīņas gaitu un tiekot pie panākuma. Viesi pārsvaru spēja samazināt vien cīņas pēdējā minūtē, kad mača liktenis jau bija izšķirts.

Rīgas komanda iepriekšējā cīņā Eiropas kausa turnīra otrā posma - "Top16" sacensību - ietvaros ar rezultātu 82:86 cienīgā cīņā izbraukumā otrdien piekāpās Spānijas vienībai "Valencia Basket". Tikmēr 6.janvārī VTB līgas pirmajā otrā apļa mačā Latvijas čempioni, pateicoties Roulenda pēdējo sekunžu metienam, ar rezultātu 80:78 izbraukumā uzvarēja Krievijas komandu Ļubercu "Triumf".

"Neptunas" komandai tik labi VTB līgas turnīrā nav veicies, jo tā pratusi izcīnīt tikai vienu uzvaru. Pēdējo no spēlēm Klaipēdas klubs aizvadīja 6.janvārī izbraukumā Krievijā pret Maskavas CSKA, piedzīvojot zaudējumu ar 57:79.

Rīgas un Klaipēdas komandas šosezon vienu reizi jau ir tikušās, kad sezonas sākumā uzvaru izbraukumā guva "VEF Rīga" ar rezultātu 86:60.

B apakšgrupas kopvērtējumā "VEF Rīga" ar astoņām uzvarām 11 spēlēs ir trešie, bet "Neptunas" zaudējusi desmit no 11 aizvadītajām cīņām un ieņem priekšpēdējo, devīto, pozīciju.

Līdz šim skaļāko panākumu šajā VTB līgas sezonā "VEF Rīga" klubs izcīnīja Lāčplēša dienas svētkos 11.novembrī, kad ar rezultātu 77:72 savā laukumā uzveica slaveno Lietuvas klubu Kauņas "Žalgiris", sagādājot tam pirmo zaudējumu sezonā. Lietuvas superklubam tas joprojām ir vienīgais zaudējums šajā VTB līgas sezonā.

Jau vēstīts, ka VTB līgas regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 18 spēlēm. Pēc apakšgrupu sacensībām pa sešām labākajām komandām no katras grupas kvalificēsies izslēgšanas cīņām. Pirmo divu vietu ieguvēji automātiski iekļūs ceturtdaļfinālā, bet 3.-6.vietu ieņēmušās komandas aizvadīs astotdaļfinālu.

Astotdaļfinālā sērijas ritēs līdz vienas komandas divām uzvarām, bet ceturtdaļfināli, pusfināli un fināls - līdz trijām uzvarām.

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā "VEF Rīga" basketbolistiem tikai nedaudz pietrūka, lai kvalificētos VBL izslēgšanas mačiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!