Foto: F64

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru Latvijas sieviešu basketbola izlase aizvadījusi negaidīti sekmīgi, kas galvenajam trenerim Ainaram Zvirgzdiņam dod labi padarīta darba sajūtu.

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase sešos mačos izcīnīja piecus panākumus, vienīgo neveiksmi ciešot noslēdzošajā cīņā Itālijā, kad vieta nākamgad gaidāmajā finālturnīrā jau bija garantēta.

"Neapšaubāmi, pēc šī cikla ir labi padarīta darba sajuta. To, ko bijām iecerējuši treniņcikla sākumā, izdevās realizēt ar uzviju. Pats arī negaidīju, ka pēc piecām spēlēm būs tikai uzvaras, jo komanda ir jauna ar dažāda līmeņa spēlētājām," žurnālistiem piektdien teica Zvirgzdiņš. "Bija bažas, bet izrādījās, ka tas darbs, ko viņas ielika, un attieksme nesa rezultātu. Esmu pateicīgs viņam, ka viņas uzticējās treneru korpusam un spēja izpildīt mūsu dotos norādījumus."

Kā stāstīja Zvirgzdiņš, nostrādājušas Latvijas izlases sistēmas un pašatdeve, bet vēlamo rezultātu deva akcenta likšana uz aizsardzību. "Kā zinām, aizsardzība ir gribasspēka izpausme, un tas meitenēm bija."

Zvirgzdiņš Latvijas izlases galvenā trenera amatu atstāja pēc 2009.gada Eiropas čempionāta, bet šogad tajā atgriezās, kā savu mērķi izvirzot kvalificēšanos 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

"Salīdzinot ar laiku pirms pieciem gadiem, kad biju pie izlases stūres, mainījies ir daudz kas. Jaunas spēlētājas ir ne tikai pēc uzvārdiem, bet praktiski visa komanda tiek būvēta no jauna - cits redzējums uz spēli, jauna filozofija," secina speciālists. "Atklāti sakot, daudzas meitenes pirmo reizi darbībā redzēju, kad ierados uz izlases treniņnometni. Bija pārsteigums, ka ir daudz jaunu un labu meiteņu, piemēram, Kate Krēsliņa, kura ļoti produktīvi strādā."

"Vienmēr esmu bijis inovatīvs treneris, kurš cenšas atrast ko jaunu un dot spēlētājām iespēju. Kate ļoti labi iekļāvās komandas filozofijā, un paldies, ka viņa to attaisnoja," secina speciālists. "Tāpat man ir liels prieks, ka par šī modeļa galveno līderi izvirzījās Aija Putniņa, jo faktiski viņa bija tā, kas iznesa visu smagumu ar lielāko minūšu skaitu, ar lielo pieredzi. Tajā pašā laikā atceros Aiju pirms pieciem gadiem, kad viņa bija tāda pati jaunā kā Kate šobrīd. Tad viņa tikai mācījās, lai kļūtu par to, kas ir šobrīd. Viņa bija tā ass, ap ko viss griezās."

"Jaunā paaudze sieviešu izlasei, ko agrāk nebiju redzējis, ir ļoti progresīva. Tāpēc nākotne varētu būt laba. Zenta Meļņika ir patiešām spēcīgs centrs, ko viņa pierādīja pēdējā spēlē. Tiesa, šobrīd sapratne nav izveidojusies tik laba kā gribētos starp klasisko centru un ārējām spēlētājām," stāstīja treneris. "Meistarības līmenis bija dažāds, un pretinieki, atšifrējot mūsu vājās vietas, veidoja ļoti lielu spiedienu uz ārējo līniju, kā rezultātā ne vienmēr bumba nonāca pie Zentas. Līdz ar to viņa nevarēja parādīt visu savu maksimālo jaudu. Taču ticu, ka nākotnē viņai būs vēl lielāks pienesums Latvijai, jo uz pārējo fona viņa izskatās ļoti iespaidīgi."

Eiropas sieviešu basketbola čempionāta finālturnīrs nākamā gada jūnijā risināsies Ungārijā un Rumānijā.

Tomēr Zvirgzdiņam vasaras darbs turpinās, jo viņš kā konsultants piesaistīts arī Latvijas vīriešu valstsvienībai.

"Ir nedaudz izsmelti nervu resursi, bet tagad ir jāpārorientējas uz vīriešu basketbolu, jo lielajai izlasei pirmdien ir pirmais treniņš. Drusciņ jāatiet - jāpadara mājas darbi un citas lietas," teica speciālists.

Pirms atlases turnīra Eiropas čempionātā basketbolā sievietēm sev vietu bija nodrošinājušas finālturnīra saimnieces Ungārija un Rumānija, nākamā gada pasaules čempionātā startējošās Spānija, Francija, Turcija, Serbija, Baltkrievija un Čehija, kā arī Grieķija, kas pērn uzvarēja kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā.

Savukārt kvalifikācijas turnīrā bez Latvijas izlases savās grupās uzvarēja Horvātija, Lietuva, Melnkalne, Krievija un Slovākija. Kā grupu otro vietu ieguvējas finālturnīrā iekļuva Polija, Zviedrija, Ukraina, Lielbritānija un Itālija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!