Ekonomikas ministrija dēvē par maldinošu masu medijos izskanējušo informāciju par ministra Krišjāņa Kariņa lēmumu, kas it kā palīdzējis Jaunā laika ziedotājiem piederošai firmai tikt pie miljona latu, norādot, ka ministrs nav pieņēmis lēmumu par līdzekļu piešķiršanu komercfirmai “S&G”.
Ekonomikas ministrija informē, ka 2005.gadā, balstoties uz v/a “Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” (LIAA) apstrīdēto administratīvo aktu struktūrfondu jomā izskatīšanas komisijas slēdzieniem, ekonomikas ministrs kopumā ir atcēlis 27 LIAA pieņemtus prettiesiskus administratīvos aktus.

Ar Ekonomikas ministrijas 2004.gada 9.novembra rīkojumu ir izveidota LIAA apstrīdēto administratīvo aktu struktūrfondu jomā izskatīšanas komisija. Izskatot administratīvo aktu pēc būtības kopumā vai tajā daļā, uz kuru attiecas iesniedzēja apstrīdēšanas iesniegumā minētie iebildumi, komisija izvērtē LIAA pieņemto lēmumu atbilstību procesuālajām un materiālajām normām, tai skaitā atbilstību administratīvajiem un kvalitatīvajiem vērtēšanas kritērijiem.

Atbilstoši konstatētajiem pārkāpumiem un balstoties uz Administratīvā procesa likuma 81.pantu, komisija ierosina ekonomikas ministram pieņemt lēmumu, norāda ministrija.

Kariņš ir apstiprinājis virkni komisijas slēdzienu par uzņēmumu projektu pieteikumu programmā “Atbalsts komercdarbības infrastruktūras modernizācijai” atbilstību administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem, tai skaitā arī komercfirmas “S&G”, atgriežot tos tālākai vērtēšanai LIAA, kā arī slēdzienus par projektu pieteikumu atbilstību kvalitatīvajiem vērtēšanas kritērijiem.

Ekonomikas ministrs laika posmā no 2004.gada 3.novembra līdz 2005.gadā 10.oktobrim ir saņēmis 29 projektu pieteicēju iesniegumus par LIAA administratīvo aktu apstrīdēšanu Eiropas Savienības struktūrfondu jomā. No tiem 17 apstrīdēšanas iesniegumi bija par projektu pieteikumu noraidīšanu dēļ neatbilstības administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem, deviņi apstrīdēšanas iesniegumi bija par projektu pieteikumu noraidīšanu dēļ neatbilstības kvalitātes un specifiskajiem kritērijiem, divi apstrīdēšanas iesniegumi bija par LIAA lēmumu par projektu pieteikumu izskatīšanas termiņa pagarināšanu, vien apstrīdēšanas iesniegums - par LIAA lēmumu par administratīvās lietas izbeigšanu.

Komisija izvērtēja un pieņēma lēmumu par visām uzņēmēju iesniegtajām LIAA lēmumu pārsūdzībām, kurus apstiprināja ekonomikas ministrs, vai tā pilnvarota persona.

Kariņš ir vairākkārt LIAA direktoram Andrim Ozolam paudis neapmierinātību ar LIAA nekvalitatīvo darbu projektu vērtēšanā. Ekonomikas ministrija pārsūdzēto projektu vērtēšanas gaitā konstatēja vairākas sistemātiskas LIAA kļūdas, piemēram, neprecīzi tika pieprasīta papildus informāciju no uzņēmējiem, kā rezultātā tika saņemtas pamatotas uzņēmēju sūdzības par LIAA darbu un kavēta Eiropas Savienības struktūrfondu projektu pieteikumu izvērtēšana.

“Neatkarīgā Rīta avīze” ceturtdien ziņoja, ka Kariņš (JL) pieņēmis lēmumu, kas ļāva aktīviem JL ziedotājiem piederošai firmai “S&G” saņemt vairāk nekā miljonu latu no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem.

Pēc Lursoft datiem, SIA “S&G” gandrīz uz pusēm pieder Mārtiņam un Silvijai Grestēm (vīram – 50,21%, sievai – 49,79% kapitāla). Mārtiņš Greste ir Privatizācijas aģentūrai daļēji piederošā “Rīgas siltums” padomes priekšsēdētājs.

Pēc lēmuma par valsts atbalsta piešķiršanu 2005. gada beigās “S&G” īpašnieki Jaunajam laikam ziedojuši 10 000 latu, bet 2006. gada sākumā – vēl 5000 latu, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datu bāze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!