Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Uzvaru Ungārijā un Rumānijā notiekošā Eiropas sieviešu basketbola čempionāta finālturnīra otro posma spēlē piektdien izcīnīja Turcijas izlase, kas ar 66:56 (15:16, 15:17, 14:11, 22:12) pārspēja vienu no turnīra favorītēm Franciju.

Cīņu abas komandas iesāka līdzīgi, tomēr divas minūtes pirms pirmā puslaika beigām Francija panāca deviņu punktu pārsvaru (33:24). Tomēr turcietes guva sešus bezatbildes punktus un pārtraukumā ejot komandas šķīra vien trīs punkti (33:30).

Otro puslaiku Turcija iesāka deldējot francūziešu pārsvaru un divas minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām panāca neizšķirtu 42:42. Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas piecas minūtes, Francija bija vadībā ar 52:51, bet tad turcietes pamazām sāka palielināt savu pārsvaru un izcīnīja uzvaru ar 66:56.

Rezultatīvākā spēlētāja uzvarētāju rindās bija naturalizētā amerikāniete Lara Sandersa, kura guva 23 punktus. Tikmēr Francijas valstsvienībā atkal izcēlās Sandrīne Grudā, kura sasniedza "double-double" - guva 16 punktus un savāca 13 bumbas zem groziem.

Tāpat uzvaras piektdien izcīnīja Melnkalnes un Grieķijas valstsvienības.
Vispirms Melnkalnes izlase ar 77:72 (21:14, 12:17, 23:18, 21:23) pārspēja Baltkrieviju.

Spēli aktīvāk iesāka Melnkalnes basketbolistes, kuras pirmo cīņas ceturksni noslēdza ar septiņu punktu pārsvaru (21:14). Otrajā ceturtdaļā baltkrievietes pamazām deldēja pārsvaru un 40 sekundes pirms pirmā puslaika beigām panāca neizšķirtu 30:30. Tomēr puslaika nogali veiksmīgāk aizvadīja Melnkalnes izlase, kas pārtraukumā devās ar divu punktu pārsvaru (33:31).

Savukārt trešā spēles nogriežņa pirmā puse aizritēja līdzīgi, bet otrajā atkal pārākas bija Melnkalnes dāmas, ceturtdaļu noslēdzot ar septiņu punktu handikapu (56:49). Ceturtajā ceturksnī baltkrievietes atguvās un tā vidū pat izvirzījās vadībā ar 62:61.

Tomēr otrā puslaika nogalē precīzākas atkal bija Melnkalnes basketbolistes, kuras izcīnīja uzvaru ar 77:72.

Rezultatīvākā spēlētāja uzvarētāju rindās bija Miliča Jovanoviča, kurai 20 gūti punkti un savāktas astoņas atlēkušās bumbas, kamēr Baltkrievijas izlasē ar 21 punktu izcēlās Katirina Sņicina.

Tāpat pirmo uzvaru otrajā posmā piektdien izcīnīja Grieķija, kas ar 74:71 (24:22, 19:26, 13:10, 18:13) pārspēja Čehiju.

Pirmais spēles puslaiks aizritēja līdzīgā cīņā, tomēr otrās ceturtdaļas otro pusi veiksmīgāk aizvadīja čehietes, kuras pārtraukumā devās ar piecu punktu pārsvaru (48:43).

Otrā puslaika sākumā Čehijas basketbolistes bija iekrājušas pat deviņu punktu pārsvaru (54:45), tomēr grieķietes handikapu sadeldēja un ceturtā ceturkšņa sākumā izvirzījās vadībā ar 59:58. Turpmākā cīņas gaita aizritēja punkts punktā un vēl 14 sekundes pirms pamatlaika beigām rezultāta tablo vēstīja 70:68 Grieķijas labā.

Atlikušajā spēles laikā grieķietes realizēja četrus soda metienus, uz ko Čehija atbildēja ar precīzu tālmetienu, tādejādi spēle noslēdzās ar 74:71 Grieķijas labā.

Rezultatīvākā spēlētāja uzvarētāju rindās ar 20 punktiem bija Stiljani Kaltsida, bet Čehijas valstsvienībā izcēlās Veronika Bortelova, kurai 15 punkti.

E grupā, kurā spēlē komandas no pirmā posma A un B apakšgrupām, pēc četrām kārtām līderes ir Turcija un Francija, kam trīs uzvaras četros mačos. Tikmēr divas uzvaras četros mačos izcīnījušas Baltkrievija un Melnkalne, kamēr Čehijai un Grieķijai viens panākums četrās spēlēs.
Savukārt F grupas kopvērtējuma vadībā ar trim panākumiem trīs mačos ir Spānija, bet divas uzvaras ir Serbijai un Krievijai. Viena uzvara tikmēr ir Slovākijas un Lietuvas rēķinā, bet Horvātija otrajā posmā pagaidām cīnās bez panākumiem.

Kā zināms, pirmdien Eiropas čempionāts noslēdzās Latvijas valstsvienībai, kad tā C apakšgrupā ieņēma ceturto vietu, tādējādi nekvalificējoties nākamajam sacensību posmam un zaudējot cerības cīnīties par ceļazīmi uz nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajām spēlēm.

Izslēgšanas spēlēm kvalificēsies abu otrā posma apakšgrupu četras labākās komandas.

Čempionāta uzvarētāja nodrošinās sev automātisku dalību nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajās spēlēs, bet nākamo četru vietu ieguvējām būs iespēja sacensties Olimpiādes kvalifikācijas turnīrā.

Eiropas čempionāts norisināsies līdz 28.jūnijam. Apakšgrupu turnīrā komandas sacentās Sombathejā un Šopronā (abas - Ungārijā), Timišoarā un Oradjā (abas - Rumānijā), bet izšķirošie mači notiks tikai Ungārijā. Otrajā posmā komandas tiekas Debrecenā un Ģērā, bet cīņas par medaļām tiks aizvadītas Budapeštā.

Eiropas spēcīgākās sieviešu basketbola komandas iepriekš Ungārijā tikušās 1950., 1964., 1983. un 1997.gadā, bet Rumānijā - 1966.gadā.

2013.gada Eiropas čempionātā par labāko komandu kļuva Spānija, kas finālmačā ar 70:69 pārspēja par galveno favorīti uzskatīto Franciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!