Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-16 puišu basketbola izlase trešdien ar uzvaru noslēdza Gruzijā notiekošās Eiropas Jaunatnes olimpiādes apakšgrupu turnīru, kvalificējoties pusfinālam.

Pēdējā apakšgrupas cīņā latvieši ar 66:49 pārspēja sacensību saimnieci Gruziju.

Kā zināms, turnīra pirmajā duelī Latvijas jaunie basketbolisti ar 61:87 atzina Bosnijas un Hercegovinas vienaudžu pārākumu, bet otrdien ar 84:42 pārliecinoši pārspēja Turcijas valstsvienību.

Tikmēr Latvijas U-16 meiteņu izlase noslēdzošajā cīņā ar 47:61 piekāpās Krievijas vienaudzēm un palika ārpus turnīra pusfināla.

Kā zināms, pirmdien latvietes olimpiādi sāka ar zaudējumu, ar 53:62 kapitulējot Ungārijas vienaudzēm, bet otrdien ar 49:45 pieveica Francijas izlasi.

Turpinājumā Latvijas kadetes spēlēs par 5.-8.vietu.

Vieglatlētikā vissekmīgāk trešdien nostartēja Patrīcija Karlīna Roshofa, kura ar jaunu personisko rekordu 55,46 sekundes uzvarēja savā 400 metru distances priekšskrējienā. Finālā, kas notiks piektdien, viņa iekļuvusi ar trešo labāko rezultātu. Arī šķēpa metēja Aiva Niedra kvalificējās finālsacensībām ar 11.rezultātu - 41,38 metri.

Trīssoļlēkšanas finālsacensībās Kristiāna Zacmane ar 11,94 metriem ieņēma devīto vietu, bet Kristīne Strazdīte lodes grūšanas kvalifikācijā ar 13,51 metru palika pirmā aiz finālistu divpadsmita.

Vēl Aleksandrs Kucs 400 metru barjerskrējienu veica 58,93 sekundēs, bet Edmunds Ivanovs 200 metrus 24,37 sekundēs un abi skrējēji ieņēma 19.vietas.

Ceturtdien finālsacensībās piedalīsies tāllēcēja Klinta Bļusina un augstlēcēja Dagnija Ciematniece.

Džudo svara kategorijā līdz 55 kilogramiem zaudējumu pirmajā cīņā cietis Ričards Krūklis, bet svarā līdz 60 kilogramiem Kirils Loganovskis, kurš gan pēc tam kvalificējās zaudētāju zaram, kurā arī piekāpās jau pirmajā duelī.

Svarā līdz 66 kilogramiem jau pirmajā duelī zaudēja Normunds Oskars Zakulis, tomēr arī viņš ieguva iespēju piedalīties zaudētāju zara cīņās, kur guva vienu uzvaru.

Meiteņu tenisa turnīrā vienspēļu ceturtdaļfinālam kvalificējusies ar otro numuru izliktā Daniela Vismane, kura guvusi divas uzvaras. Cīņā par vietu pusfinālā viņa spēkosies ar slovēnieti Kaju Juvanu, kura izlikta ar sesto numuru.

Savukārt dubultspēlēs ceturtdaļfinālā Vismane iekļuvusi pārī ar Denīzi Marcinkēviču. Ar ceturto numuru izliktajām tenisistēm pirmā kārta bija brīva, bet trešdien viņas savā pirmajā cīņā tika pie uzvaras.

Vingrošanā meitenēm daudzcīņā 69.vietu ieņēma Marija Ribalčenko, bet Nikola Melne ierindojās 77.vietā starp 80 sportistēm.

Tikmēr puišiem Rihards Trams daudzcīņā guva 33.vietu, bet Ņikita Šavels palika 70.vietā starp 72 dalībniekiem. Tramam ir cerības piedalīties arī daudzcīņas finālā, kurā viņš pašlaik ir kā otrais rezervists.

Šosejas riteņbraukšanā individuālajā braucienā puišiem 21.vietu ieņēmis Kristers Ansons, Kristaps Pelcers palicis 59.vietā, bet 84.vietu starp 99 finišējušajiem sportistiem ieņēmis Kristofers Filips Bindemanis.

Savukārt meitenēm Viktorija Loiko ierindojās 51.vietā, bet māsas Megana un Megija Grīslītes palika attiecīgi 63. un 66.vietā starp 69 dalībniecēm.

Bez augstiem rezultātiem Latvijas sportisti trešdien atkal aizvadīja peldēšanas sacensības. Sacensībās starp 13-14 gadus vecām sportistēm Marija Godberga palika pēdējā, 34.vietā 100 metros brasā un arī noslēdzošajā 41.vietā 200 metru kompleksā.

15-16 gadīgo sportistu vidū 200 metru kompleksajā distancē Edvards Niklāvs Tumens ieņēma 30.vietu, bet Daniels Narajevs bija pēdējā, 32.pozīcijā. Savukārt 200 metros brasā Vitauts Jānis Siliņš ierindojās 30.vietā.

13.Eiropas Jaunatnes olimpiāde notiks līdz sestdienai. Sacensībās savu sportisko meistarību plāno pārbaudīt 50 Eiropas valstu jaunie sportisti. Latvijas sportisti plāno startēt septiņos no deviņiem sacensību programmā iekļautajiem sporta veidiem, kopā uz starta dodoties 72 atlētiem.

Gan pēc sporta veidu klāsta, gan ceremoniju ziņā Eiropas Jaunatnes olimpiāde līdzinās olimpiskajām spēlēm. Sporta programmā tiek izmantota olimpiskā simbolika un atribūtika, kā arī olimpisko spēļu tradīcijas.
Latvijas sportisti piedalījušies visās Eiropas Jaunatnes olimpiādēs, izņemot pirmo. Kopumā sacensībās izcīnītas vairāk nekā 30 medaļas.

Eiropas Jaunatnes olimpiādē senāk startējuši tādi Latvijas sportisti kā vieglatlēti Jeļena Prokopčuka, Staņislavs Olijars, Līga Kļaviņa, Inga Kožarenoka, Ilze Gribule, Poļina Jeļizarova un Rita Obižājeva. Citos sporta veidos olimpiādē uz starta devušies peldētāji Margarita Kalmikova un Romāns Miloslavskis, riteņbraucējs Indulis Bekmanis, kā arī talantīgā tenisiste Jeļena Ostapenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!