Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Zaudējumu Baltijas Basketbola līgas (BBL) regulārā čempionāta mačā otrdien piedzīvoja Latvijas komanda "Jūrmala"/"Fēnikss", kas izbraukumā ar 75:79 (18:25, 12:12, 21:13, 17:18, 7:11) pagarinājumā piekāpās Igaunijas vienībai TTU, kam šis bija pirmais panākums šīs sezonas turnīrā.

"Jūrmala"/"Fēnikss" rindās ar 20 punktiem izcēlās Edgars Jeromanovs, kamēr 16 punkti un 25 atlēkušās bumbas amerikānim ar Latvijas pasi Endrū Šmitam.

Dueļa sākums veiksmīgāks padevās "Jūrmala"/"Fēnikss" vienībai, kas ar pirmajiem uzbrukumiem ieguva dažu punktu pārsvaru, taču pēcāk vadību pārņēma TTU, otrās ceturtdaļas sākumā izvirzoties vadībā ar 27:18. Pirmā puslaika izskaņā mājiniekiem bija arī 13 punktu pārsvars, bet jūrmalnieki līdz pārtraukumam to sadeldēja par dažiem punktiem, atpūtā dodoties ar septiņu punktu deficītu - 30:37.

Otrajā puslaikā "Jūrmala"/"Fēnikss" izlīdzināja spēles gaitu, un cīņu abas vienības turpināja punkts punktā. Sacensība bija tik sīva, ka šī mača uzvarētājs bija jānoskaidro pagarinājumā, kur pārāki izrādījās TTU vienības basketbolisti.

Abas komandas savā starpā iepriekš šosezon bija tikušās vienu reizi, kad Jūrmalā panākumu ar 65:59 svinēja mājinieki.

"Jūrmala"/"Fēnikss" pēdējās sešās BBL spēlēs izcīnījusi trīs uzvaras, kamēr TTU šosezon pirms tam aizvadītos desmit BBL dueļos bija piedzīvojusi tikai zaudējumus.

Savukārt Igaunijas čempionātā TTU 13 mačos tikusi pie pieciem panākumiem, kas tai dod septīto vietu deviņu komandu konkurencē. Arī "Jūrmala"/"Fēnikss" "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā (LBL) ar astoņiem panākumiem 17 dueļos ieņem septīto vietu kopvērtējumā.

Tikmēr vēl vienā mačā "Liepāja"/"Triobet" otrdien uzņem Kazahstānas klubu Atirau "Barsi", kur treneru kolektīvā strādā Latvijas speciālists Edmunds Valeiko.

"Barsi" pirms divām dienām aizvadīja maču Jēkabpilī, kur vietējā komanda svinēja uzvaru ar 92:78. Pēdējā uzvara Kazahstānas klubam izcīnīta novembra beigās, kad ar 72:66 tika pieveikta "Jūrmala"/"Fēnikss" komanda.

Tikmēr "Liepāja"/"Triobet" uzvarējusi pēdējās divās BBL spēlēs, ar 77:59 uzveicot Rakveres "Tarvas" no Igaunijas ar latviešiem Reini Strupoviču un Robertu Stumbri ierindā un ar 65:63 apspēlējot TTU. Savukārt iepriekšējā LBL mačā liepājnieki ar 71:88 zaudēja "Barons"/LDz basketbolistiem, bet pirms tam tika svinētas divas uzvaras.

B apakšgrupas līdere ar deviņiem panākumiem deviņās spēlēs ir Lietuvas komanda "Vytautas", kurai ar septiņiem panākumiem desmit spēlēs stabilā otrajā vietā seko "Liepāja"/"Triobet". Piecas uzvaras deviņos dueļos ir Rakveres "Tarvas" no Igaunijas ar latviešiem Reini Strupoviču un Robertu Stumbri ierindā, "Jēkabpilij" arī piecas uzvaras, bet "Jūrmala"/"Fēnikss" ir seši panākumi 11 mačos.

A apakšgrupas līdere ar astoņām uzvarām deviņās spēlēs ir Akseļa Vairoga pārstāvētā Lietuvas vienība Panevēžas "Lietkabelis", bet otro vietu ar septiņām uzvarām deviņās spēlēs ieņem "Valmiera"/ORDO.

Šajā BBL sezonā piedalās 14 komandas no četrām valstīm, kas sadalītas divās apakšgrupās, pa septiņām vienībām katrā. Kazahstānas komanda Atirau "Barsi" regulārās sezonas visus mačus aizvadīs izbraukumā.

Izslēgšanas turnīram kvalificēsies abu grupu piecas labākās komandas, kā arī labākā no sestās vietas ieguvējām. Savukārt citām vienībām būs iespēja piedalīties izslēgšanas turnīrā, ja tajā iesaistīsies mazāk par piecām komandām no FIBA Eiropas kausa.

Izslēgšanas turnīrā ar pirmajiem numuriem tiks izliktas tieši vienības no Eirokausiem - čempione "Šiauliai" (Lietuva) būs izlikta ar pirmo numuru, otrais tiks Latvijas vicečempionei "Ventspils", bet attiecīgi trešais, ceturtais un piektais numurs gaida Utenas "Juventus" (Lietuva), Tartu TU/"Rock" (Igaunija) un Pasvāles "Pieno žvaigzdes" (Lietuva).

Iepriekšējā sezonā par BBL čempioni tika kronēta "Šiauliai", kas finālā divu spēļu summā pieveica "Ventspili".

Aizvadītajā sezonā BBL pamatturnīrā piedalījās 22 komandas no piecām valstīm.

Jaunajā sezonā BBL ieguvusi jaunu titulsponsoru - bukmeikeru uzņēmumu "Triobet", kas līgu atbalstīs turpmākos trīs gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!