Foto: fiba.com
Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase svētdien Portugālē Eiropas čempionāta pusfinālā par 5.-8.vietu ar 87:89 (18:15, 20:15, 12:23, 18:15, 11:11, 8:10) dramatiskā cīņā piekāpās Itālijas vienaudzēm.

Līdz ar to Latvija svētdien par septīto vietu turnīrā spēkosies pret Beļģiju, kas savā "mazajā pusfinālā" ar 66:87 (13:21, 22:24, 15:23, 16:19) piekāpās Ungārijai.

Sestdienas mačā pret Itāliju rezultatīvākā Latvijas izlases rindās bija Digna Strautmane, kura atzīmējās ar 29 punktiem un 15 atlēkušajām bumbām, turklāt viņa laukumā pavadīja 43 minūtes un 21 sekundi. Tikmēr viņas māsa Paula nospēlētajās 43 minūtēs un sešās sekundēs pievienoja 26 punktus un desmit atlēkušās bumbas.

Viņas bija vienīgās basketbolistes komandā, kuras sasniedza desmit gūto punktu robežu.

Tikmēr Itālijas izlases rindās 26 punktus iemeta Džūlija Čjavarella.

Abas komandas šo maču uzsāka līdzvērtīgi, vadībā esot te vienai, te otrai komandai. Otrās ceturtdaļas vidū izlases vēl cīnījās par iniciatīvas pārņemšanu, turklāt to izdevās iegūt tieši Latvijai, kas, rezultātam esot 22:25, veica 11:2 izrāvienu un pārņēma vadību. Itālijas valstsvienībai tā arī neizdevās atgūties, tāpēc Latvija pirmo puslaiku noslēdza ar astoņu punktu pārsvaru - 38:30.

Pēc D.Strautmanes divpunktnieka Latvijas izlase otrā puslaika pirmajā minūtē ieguva arī desmit punktu vadību (40:30), tomēr turpmākajās minūtēs itālietes darbojās krietni pārliecinošāk, kas viņām trešās ceturtdaļas otrajā pusē ļāva pārņemt vadību. Trešās ceturtdaļas beigas un nākamā ceturkšņa sākums aizritēja punkts punktā, taču pēc Andas Kuzminas un Sindijas Kudules tālmetieniem Latvija izvirzījās vadībā ar 66:57.

Tobrīd līdz pamatlaika beigām bija atlikušas četras minūtes, bet Itālija pretiniecēm tālāk atrauties neļāva un centās samazināt rezultāta starpību. Tas arī izdevās, jo 46 sekundes pirms pamatlaika beigām rezultāts bija vairs tikai 68:66 par labu Latvijai, kas turpinājumā vairākās epizodēs pamanījās nospēlēt neuzmanīgi. 15 sekundes pirms beigām noteikumus, pretiniecei izpildot tālmetienu, pārkāpa Dinija Pāvelsone. Iemetot divus no trim "sodiņiem", itālietes panāca neizšķirtu 68:68.

Pašās pamatlaika beigās Latvijai bija iespēja izraut uzvaru, taču Pāvelsones metiens zem groza nebija sekmīgs.

Līdz ar to duelis turpinājās pagarinājumā, kur komandas aizvadīja ļoti spraigu divcīņu, bet 11 sekundes pirms beigām, rezultātam esot 78:77 par labu Latvijai, P.Strautmane veica kļūdainu piespēli uzbrukumā, kas pretiniecēm ļāva pārtvert bumbu. Uzbrukumā pēc minūtes pārtraukuma Kudule pārkāpa noteikumus, bet itāliete Mariella Santuki četras sekundes pirms beigām aukstasinīgi iemeta abus soda metienus, ļaujot komandai pārņemt vadību.

Pēcāk sekoja minūtes pārtraukums, bet pēc tā grozam uzbruka D.Strautmane, pret kuru tika pārkāpt noteikumi. Viņa iemeta vienu no diviem "sodiņiem", tāpēc pēc tam sekoja vēl viens pagarinājums. Arī tajā cīņa ritēja punkts punktā. Rezultātam esot 85:85, Itālija 32 sekundes pirms otrā papildlaika beigām ar diviem precīziem "sodiņiem" pārņēma vadību. Pēc tam gan ar diviem trāpīgiem soda metieniem atbildēja P.Strautmane.

Piecas sekundes pirms beigām Itālijas izlase gan guva uzvaras grozu, ko Latvija tā arī neatspēlēja.

Latvijas un Itālijas jaunās basketbolistes tikās jau čempionāta apakšgrupu turnīrā, kad pārākas ar 67:55 bija Itālijas basketbolistes, kuras pērn šajā vecuma grupā kļuva par vicečempioni, bet šogad tik tālu netika.

Latvija apakšgrupā pirmajā spēlē ar 78:66 pārspēja Lietuvu, tad sekoja neveiksme Itālijai, kā arī zaudējums 67:72 sacensību saimniecei Portugālei.

Līdz ar to Latvija B apakšgrupā ieņēma trešo vietu un astotdaļfinālā tai bija jātiekas ar A grupas otro labāko vienību Poliju, pretinieces pārliecinoši sagraujot ar 66:39. Savukārt ceturtdaļfinālā tika piedzīvota sāpīga neveiksme ar 61:64 atzīstot Slovēnijas pārākumu, lai gan pēc pirmā puslaika Latvija bija vadībā ar 38:28.

Tikmēr Itālija apakšgrupā bez uzvaras pār Latviju ar 59:55 uzvarēja arī Portugāli un ar 70:61 pieveica Lietuvu, grupā ieņemot pirmo vietu. Astotdaļfinālā itālietes ar 69:46 sagrāva Zviedriju, bet ceturtdaļfinālā ar 61:77 atzina Francijas pārākumu.

Latvijas basketbolistes Eiropas čempionāta astoņu labāko komandu skaitā iekļuvušas otro gadu pēc kārtas, jo pērn, kad čempionāts arī notika Portugālē, palika septītajā vietā. Savukārt pēdējo reizi labāko četriniekā Latvijas basketbolistes spēlēja 2010.gadā, kad pašu mājās notiekošajā turnīrā tika izcīnītas bronzas medaļas, atkārtojot arī 2005. un 2009.gadā sasniegto.

Latvijas sieviešu U-20 basketbola izlasei Eiropas čempionātā palīdz Paula Strautmane un Anna Dreimane, kuras jūnijā spēlēja kontinenta meistarsacīkstēs pieaugušo valstsvienībā, palīdzot tai pirmo reizi iegūt ceļazīmi uz Pasaules kausu. Komandā ir arī aizvadītās sezonas Latvijas labākā jaunā basketboliste Digna Strautmane.

Visas sastāvā iekļautās basketbolistes iekrājušas zināmu pieredzi Eiropas jaunatnes čempionātos, tai skaitā septiņas jau startējušas U-20 konkurencē. Pieredzes visbagātākā ir P.Strautmane, kurai šis ir jau devītais oficiālais jauniešu turnīrs un tikko izbaudīta arī pieaugušo čempionāta garša. Tikai piecas spēlētājas jau sasniegušas vecuma maksimālo robežu, vairākām spēlētājām uzreiz pēc šī čempionāta gaidāma dalība Pasaules kausā U-19 vecuma grupā, bet Laura Meldere un Jete Nulle šogad varēs palīdzēt arī Latvijas U-16 izlasei.

U-20 valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips nesen bija Mārtiņa Zībarta palīgs pieaugušo izlašu kontinenta meistarsacīkstēs.

Komanda Eiropas čempionātam gatavojās kopš jūnija sākuma, un tika aizvadītas piecas pārbaudes spēles - divas uzvaras pār Baltkrievijas U-20 izlasi, kā arī zaudējums un divas uzvaras pār Polijas vienaudzēm. P.Strautmane un Dreimane komandai pievienojās tikai 28. jūnijā.

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA), Digna Strautmane ("TTT - Rīga"), Sindija Kudule, Laura Grabe (abas "TTT Rīga - juniores"), Maija Gertsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Dinija Pāvelsone ("Ventspils"), Anda Kuzmina, Alise Bruzinska (abas - "Latvijas Universitāte"), Zane Ozoliņa ("Rīgas Stradiņa Universitāte"), Laura Meldere ("Rīga"/TTP), Jete Nulle ("Rīga"/"Rīdzene").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!