Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Lietuviešu diska metējs Mikols Alekna svētdien ASV laboja vecāko pasaules rekordu vieglatlētikā, kas bija sasniegts vēl 1986. gadā.

Oklahomas mešanas disciplīnu seriāla sacensībās Aleknas rezultāts bija 74,35 metri. Līdzšinējais pasaules rekords – 74,08 metri – piederēja vācietim Jirgenam Šultam un sasniegts 16 gadus pirms Aleknas piedzimšanas 1986. gadā.

Perfektos laika apstākļos notikušajās sacensībās Oklahomā 21 gadu vecais Alekna jau pirmajā mēģinājumā laboja personisko rekordu, sasniedzot rezultātu 72,21 metri, kas ļāva viņam pakāpties uz desmito vietu visu laiku labāko diska metēju sarakstā.

Trešajā mēģinājumā Aleknas rezultāts bija jau 72,89 metri, kas visu laiku labāko diska metēju rangā ļāva viņam pakāpties jau uz ceturto pozīciju. Tomēr Aleknam ar to nebija gana un viņš piektajā mēģinājumā sasniedza jaunu pasaules rekordu 74,35 metri. Sākotnēji rezultāts bija 74,41 metrs, bet pēc pārmērīšanas tas labots uz 74,35 metriem.

Tagad visu laiku labāko diska metēju sarakstā divas no pirmajām trijām vietām ir Aleknu ģimenei, jo Mikola tēvs Virgīlijs ar 2000. gadā sasniegto rezultātu 73,88 metri tagad ir trešais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!