Foto: PantherMedia/Scanpix
Krievijas Vieglatlētikas federācijas prezidents Valentīns Balahničevs apstiprinājis savu atkāpšanos no amata, pamatojot to ar piedzīvotajiem dopinga skandāliem.

"Nolēmu atkāpties, jo cietu neveiksmi cīņā pret dopinga problēmām un uzskatu sevi par atbildīgo šajā situācijā," paziņoja nu jau bijušais prezidents.

Balahničevs uzsvēra, ka nākamajam vadītājam federāciju nodod labā stāvoklī, kā vienīgo nopietno problēmu minot dopinga jautājumu.

Pašlaik 65 gadus vecais Balahničevs nodevis federācijas grožus savam vietniekam Vadimam Zeļičenokam, līdz notiks pilnvērtīgas federācijas prezidenta vēlēšanas.

Balahničevs, kurš kopš 1991.gada vadīja Krievijas Vieglatlētikas federāciju, jau pagājušajā mēnesī paziņoja, ka, iespējams, atkāpsies no sava amata.

Kamēr tiek izmeklētas visas apsūdzības, Balahničevs, kurš ir arī Starptautiskās Vieglatlētikas savienības (IAAF) finanšu pārvaldnieks, šobrīd uz laiku atkāpies arī no to pienākumu pildīšanas.

Savulaik par olimpiskajiem čempioniem kronētie Krievijas soļotāji Sergejs Kirdjapkins, Valērijs Borčins un Olga Kaņiskina saņēmuši diskvalifikāciju par dopinga noteikumu pārkāpumiem. Šāds liktenis piemeklējis arī pasaules čempionātu medaļniekus soļotājus Sergeju Bakuļinu un Vladimiru Kanaikinu.

Decembrī Vācijas televīzijā tika pārraidīta dokumentālā filma, kas atklāj aizkulises Krievijas dopinga uzraudzīšanas sistēmā. Šajos materiālos tiek uzsvērts, ka dopinga lietošana Krievijas sportā ir kā sērga, uzraugošajām instancēm slēpjot patiesos analīžu rezultātus un iesaistoties korupcijā.

No 17 zelta medaļām, kuras pēdējā desmitgadē pasaules čempionātos vai olimpiskajās spēlēs ieguvuši Krievijas soļotāji, 16 izcīnījuši sportisti, kas kādā savas karjeras posmā tikuši diskvalificēti par dopinga lietošanu vai pašlaik pret viņiem tiek veikta izmeklēšana.

Kā ziņots, par neatbilstībām bioloģiskajās pasēs līdz šim noķerti 42 sportisti, turklāt lielākā daļa nāk tieši no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!