Foto: FIVB

Latvijas un pasaules vadošais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs/ Jānis Šmēdiņš pirms jaunās sezonas ir strādājuši daudz vairāk nekā līdz šim un apzinās, ka jaunā sezona būs svarīga cīņā par ceļazīmi uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Samoilovs/ Šmēdiņš šogad vēlāk nekā ierasti sāks sezonu, jo izlaiž pirmos pasaules tūres posmus, lai labāk sagatavotos svarīgākajām spēlēm.

"Vairāk nekā divi mēneši pavadīti smagos treniņos trīs reizes dienā piecas reizes nedēļā. Tagad sakrājies nogurums, gribētos pauzīti, bet atlaides no mūsu treneriem netiek dotas," saka Aleksandrs Samoilovs, piebilstot, ka treniņos siltajās zemēs citu valstu sportisti nav spējuši tik ilgi izturēt viņu treniņu fiziskās slodzes.

Viens no dueta treneriem Genādijs Samoilovs atzina, ka slodzes ir lielākas un savādākas nekā iepriekš. "Šogad vairāk pievēršam uzmanību atlētismam. Vai esam pielikuši aizsardzībā, kas bija mūsu vājais punkts? Nemāku teikt, to redzēs sezonas gaitā. Brīžiem jau uznāk bažas, vai tas , ko darām, ir pareizi." Kā jau prasīgs tēvs un treneris, Genādijs Samoilovs jokojot atzīst, ka Aleksandram nedaudz pa daudz tauku un lēciens varēja būt labāks.

"Kamēr nav sacensību spēles, tikmēr nevaram jau teikt, vai viss ir pareizi darīts. Mums pirmās nopietnās sacensības tikai maija beigās," piebilst otrs treneris un Jāņa Šmēdiņa tēvs Andris.

"Eiropas čempionāts, pasaules čempionāts un Pasaules kausa fināls - sezonas svarīgākie mači. Smaga sezona solās būt līdz pat oktobrim, tāpēc tik vēlu sāksim spēlēt. Mēs esam cilvēki, ne jau kaut kādi roboti. Maija beigās uz "Jūrmalas Masters" ceram būt jau optimālajā formā, kas jāsaglabā vairākus mēnešus," saka Aleksandrs Samoilovs.

Jānis Šmēdiņš pie svarīgām sacensībām pieskaitīja arī jaunizveidoto Kontinentālo kausu, kas maija sākumā risināsies Turcijā. Šajās sacensībās divi Latvijas dueti cīnīsies par iekļūšanu Kontinentālā kausa finālā, kur nākamgad Latvija varēs pacīnīties par ceļazīmi uz Rio spēlēm. Tādējādi tas ir viens no ceļiem, kā Latvija varētu būt pārstāvētā ar vēl kādu duetu. "Mums jau arī ceļazīme vēl nav, tā ir jāizcīna," atgādina Andris Šmēdiņš.

Zemapziņā Samoilovs un Šmēdiņš saprot, ka duetam ceļazīme ir jāizcīna "pa tiešo". Tas nozīmē, ka olimpiskās kvalifikācijas ciklā, kas sākās šogad, ir jābūt starp 15 vadošajiem pasaules duetiem, kas sev būs nodrošinājuši ceļazīmi uz Brazīliju. Par pārējām deviņām vietām Rio Olimpiādē būs grūtāks un sarežģītāks ceļš ejams.

Treniņspēlēs Samoilovs/ Šmēdiņš piedzīvojuši tikai divus zaudējumus, bet šiem mačiem sportisti uzmanību nepievērš, jo apzinās, ka svarīgākās būs īstās sacensības. "Taktiski neko nemainīsim savā spēles stilā. Abi iesim blokos, abi agresīvi servēsim. Spēles laikā jau jūtam, kuram iet labāk blokā, tas arī vairāk pie tīkla. Varu teikt, ka Jānis pielicis aizsardzībā, tas jūtams bija spēlēs, kad bijām tīklam pretējās pusēs," uzsver Aleksandrs Samoilovs.

Tikmēr Genādijs Samoilovs norādīja uz dueta vienu no svarīgākajām īpašībām. "Tikai apmēram 10% no "bīčistiem" spēj tieši galotnēs parādīt to labāko sniegumu. Un prieks, ka tieši Samoilovam ar Šmēdiņu galotnēs ir tas labākais sniegums un ir kāpums sniegumā, nevis kritums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!