Foto: Publicitātes foto

Lai gan Rio olimpiskajās spēlēs Latvijas vadošais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs/ Jānis Šmēdiņš nepārvarēja priekšsacīkstes, "bīčs" Latvijā ar to neapstājas un mūsu valstī ir visi priekšnoteikumi, lai turpinātu savu uzvaras gājienu pludmales volejbola lielvalstu vidū. Par to ir pārliecināts šonedēļ gaidāmā Eiropas čempionāta posma "Jūrmala Masters" idejas iniciators Andris Blaka (attēlā pa kreisi).

Jau šajā nedēļā Majoru pludmalē sāksies šī gada vērienīgākais pludmales volejbola notikums Baltijā – 2016 CEV Eiropas čempionāts pludmales volejbolā "Jūrmala Masters", kas sola spraigas cīņas un neaizmirstamas emocijas. Nozīmīgo sacensību priekšvakarā turnīra idejas iniciators, volejbola eksperts Andris Blaka stāsta par "Jūrmala Masters" un pludmales volejbola attīstību Latvijā.

Ko Latvijai nozīmē uzņemt Jūrmala Masters turnīru?

Tas ir viens no Eiropas čempionāta posmiem, kas uz Latviju atved labākos Eiropas sportistus. Šādu sporta notikumu Latvijā ir retums. Tādēļ noteikti ieteiktu izmantot unikālu iespēju un aizbraukt uz Majoru pludmali, kur norisināsies pludmales volejbola zvaigžņu spēles, kurām pievērsta visa pasaules sporta draugu un līdzjutēju uzmanība. Speciāli šim notikumam Majoros uzcelts milzu stadions, kas tapis pēc Olimpiskā stadiona Riodežaneiro Kopakabanas pludmalē parauga.

Šogad pirmo reizi Latvijā notiks Masters turnīrs dāmām, kur startēs mūsu labākās sportistes. Kādas ir viņu izredzes?

"Jūrmala Masters" startēs trīs Latvijas pludmales volejbolistu pāri – Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka, kuras tikko kā Grieķijā kļuva par Eiropas U - 22 čempionēm. Priecē, ka Tīna un Anastasija, kurām ir 18 un 19 gadi, uzvarēja grupā, kurā startēja lielākoties 22 gadus vecas sportistes. Mūsu meiteņu iegūtās Eiropas zelta medaļas divus gadus pēc kārtas (pērn Tīna Graudiņa pārī ar Paulu Ņečiporuku pārliecinoši triumfēja Rīgā notikušajā U18 čempionātā) noteikti būs milzu pamudinājums bērniem un jauniešiem trenēties pludmales volejbolā.

Jūrmala Masters piedalīsies arī Paula Ņečiporuka un Agnese Caica, kā arī Latvijas čempiones pludmales volejbolā - Alise Lece un Marta Ozoliņa. Visas komandas piedalīsies pamatturnīrā, kas ir ļoti labi, jo nav risks, ka kāds pāris varētu izkrist kvalifikācijā. Domāju, ka Jūrmalas smiltīs vērosim ļoti spraigas cīņas, jo visi Latvijas sportistu dueti ir ļoti spēcīgi un mājās vēlēsies parādīt lielisku spēli.

Tomēr latvietēm būs spēcīgas pretinieces?

Jūrmalā spēlēs Pasaules ranga septītais duets vācietes Šontela Laborere un Jūlija Zūde, kuras šogad triumfēja Porečas MAJOR sērijas turnīrā un ieņēma 2. vietu Fudžou Open sērijas turnīrā. Atbrauks arī ļoti spēcīgs pāris no Itālijas, būs interesanti!

Daudziem sporta līdzjutējiem nav saprotamas mūsu sportistu pāru maiņas...

Pludmales volejbolistiem kopā ar savu pārinieku jābūt vienmēr - gan labos, gan ne tik priecīgos brīžos. Tas emocionāli nav viegli, jo krīzes gadās visiem un katram ir savs raksturs. Protams, par neveiksmēm visvieglāk ir vainot partneri. Arī pēc bronzas medaļas iegūšanas Londonas Olimpiādē notika sportistu pāru maiņa, kas daudziem bija pārsteigums, bet ātri deva rezultātu – duets Samoilovs/Šmēdiņš ļoti strauji izvirzījās līderpozīcijā pasaulē. Pirms Jūrmalas Masters turnīra ir samainīti mūsu dāmu pāri – Tīna Graudiņa spēlēs kopā ar Anastasiju Kravčenoku, bet Paula Ņečiporuka – ar Agnesi Caicu, kas Latvijas sporta draugiem ir intriga. Redzēsim, kā viņām Jūrmalā veiksies.

Ar interesi gaidu, ko Jūrmala Masters skatītājiem rādīs Haralds Regža un Mārtiņš Pļaviņš, Rihards Finsters un Edgars Točs, kuri saņēmuši speciālo ielūgumu. Pieļauju, ka sezonas beigās vēl var notikt pāru maiņas mūsu labāko pludmales volejbolistu vidū, var veidoties interesantas kombinācijas.

Kas ar mūsu labāko pludmales volejbola duetu notika Olimpiskajās spēlēs?

Sporta psiholoģijā nozīmīgākās ir personības iekšējās krīzes, kas var ārkārtīgi ietekmēt rezultātu. Arī pludmales voeljbolā daudzas situācijas prasa ne tik daudz fizisku spēku, bet sportists uzvar vai zaudē spēli savā galvā. Riodežaneiro tā bija galvenā problēma Latvijas labākajam pārim. Diemžēl mūsējie pārdega, uz spēlēm ieradās ar pārliecību, milzu sasprindzinājumu, ka obligāti jāuzvar, jo to no viņiem sagaida. Tādēļ tika pieļautas daudzas kļūdas. Tās komandas, kuras spēlēja brīvi un atraisīti, nostartēja labāk. Pirms Olimpiādes daudzi sporta eksperti apgalvoja, ka Samoilovam un Šmēdiņam ir milzu pieredze, grūtos un atbildīgos brīžos viņi noturas labi. Pat Genādijs Samoilovs – viņu treneris ir teicis, ka īstā spēle sākas tikai tad, kad rezultāts ir 17:17, - ja ir saspringtas seta beigas, mūsējie parasti iztur labi un uzvar. Olimpiādē diemžēl tā nenotika. Protams, bija arī daudz citu apstākļu, piemēram, nepazīstamie un ļoti spēcīgie Kubas sportisti, gaidījām, ka Brazīlijas sportists Evandru rādīs super serves, bet aktīvāks bija viņa pārinieks Pedru Solbergs... Kubiešu duets Rio spēlētājiem un skatītājiem bija apmēram tāds pats pārsteigums kā Pļaviņš/ Šmēdiņš Londonas Olimpiādē. Labi atceramies tolaik ASV fanu populārāko jautājumu "Google" meklētājā: Kur ir Latvija?

Riodežaneiro Olimpiskajās spēlēs visas pludmales volejbola spēles (izņemot fināli) aizritēja ļoti saspringtā gaisotnē, parasti visu izšķīra divi punkti seta izskaņā. Veiksme šoreiz nebija mūsu pusē. Bet man lielākais pārdzīvojums par Olimpiādi bija fakts, ka uz Rio aizbrauca viens nevis divi labākie pludmales volejbolistu pāri no Latvijas.

Kas gaidāms tālāk?

Ļoti ceru, ka mūsu labākais pāris nākamajā sezonā turpinās spēlēt kopā. Sportistu pārliecinošais sniegums tikko kā notikušajā Pasaules kausa Longbīčas "Grand Slam" turnīrā apliecina, ka viņi ir pārvarējuši krīzi. Izcīnītā trešā vieta ļauj Samoilovam/Šmēdiņam nodrošināt pirmo vietu arī šī gada pasaules rangā.Ar šādu noskaņu un cīņas sparu gaidām viņus Jūrmalā!

Kā mūsu labāko pludmales volejbolistu uzvaras pasaulē iespaido jauno paaudzi?

Prieks, ka jaunieši aktīvi interesējas un iesaistās – pludmales volejbolu Latvijā šobrīd spēlē ļoti daudzi. Ja līdz Londonas Olimpiādei Rīgā bija tikai viens ziemas pludmales volejbola centrs, tad šobrīd jau ir trīs, ir izveidoti vairāki simti vasaras laukumu. Ar lieliskiem panākumiem pasaulē startē mūsu jaunie pludmales volejbolisti - Kristaps Šmits un Mihails Samoilovs šogad ieguva U19 pasaules čempionāta bronzas medaļas. Latvija noteikti turpinās savu uzvaras gājienu pludmales volejbola lielvalstu vidū!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!