Foto: cev.lu
Latvijas vīriešu volejbola izlase šodien Horvātijas pilsētā Rovinjā ar spēli pret mājiniekiem noslēdz dalību 2017.gada Eiropas čempionāta otrajā kvalifikācijas kārtā, kamēr Latvijas dāmu izlase Itālijā līdzīgā turnīrā tiksies ar mājiniecēm.

Latvijas vīru izlase sestdien laukumā dosies plkst.18.30 pēc Latvijas laika, savukārt dāmas Montekatīni pilsētiņā spēli pret itālietēm sāks trīs stundas vēlāk.

Raimonda Vildes trenētie Latvijas volejbolisti piektdien nodrošināja sev vismaz otro vietu D apakšgrupas kopvērtējumā, kas ļaus pēc trīs gadu pārtraukuma atkal spēlēt izšķirošajā kvalifikācijas kārtā, kurā notiks izslēgšanas spēles. Tiesa, Latvijai vēl ir labas izredzes grupā arī uzvarēt un uzreiz tikt pie ceļazīmes uz finālturnīru Polijā.

Otro sabraukumu Latvija sāka ceturtdien, negaidīti ar 3-1 (25:17, 25:22, 17:25, 25:22) pārspējot Slovākiju, revanšējoties tai par pirms nedēļas piedzīvoto zaudējumu ar rezultātu 0-3. Savukārt piektdien ar 3-0 (25:15, 25:18, 25:23) tika pārspēta Izraēla.

Savukārt Horvātija ceturtdien ar 2-3 (20:25, 25:20, 25:20, 23:25, 13:15) zaudēja Izraēlai, šķiroties no izredzēm tikt uz finālturnīru.

Pēc piektdien aizvadītās spēles Latvijas izlase ar piecās cīņās izcīnītām četrām uzvarām un 12 punktiem ir kļuvusi par grupas līderi. Tiesa, Slovākija ir aizvadījusi trīs spēles, kurās tikusi pie deviņiem punktiem, tāpēc joprojām ir uzskatāma par grupas favorīti, jo, izcīnot drošas uzvaras abos atlikušajos mačos, slovāki apsteigs Latviju.

Izraēla ar divām uzvarām piecās spēlēs un četriem punktiem ir trešā, bet Horvātija ir zaudējusi visos četros mačos, nopelnot divus punktus. Šīm abām komandām izredzes pacīnīties par ceļazīmi uz finālturnīru jau ir zudušas.

Grupas uzvarētāji uzreiz iegūs tiesības nākamgad spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā Polijā, bet sešu kvalifikācijas grupu otro vietu ieguvējas par ceļazīmi uz Poliju cīnīsies izslēgšanas kārtā.

Vienāda uzvaru un punktu skaita gadījumā vispirms tiks skatīta komandu kopējā setu attiecība, pēc tam mazo punktu attiecība, bet tad savstarpējo spēļu rezultāti.

Šobrīd Latvijas izlasei setu attiecība ir 12-5, kamēr Slovākijai tā ir 10-4, taču tai ir spēle rezervē. Lai kļūtu par grupas uzvarētāju, Latvijas izlasei sestdien savā noslēdzošajā spēlē pārliecinoši jāuzvar Horvātija, kā arī jācer, ka slovāki, kuri sestdien tiksies ar Izraēlu, bet svētdien ar Horvātiju, ja arī izcīna uzvaras atlikušajos divos mačos, tad vismaz zaudēs kādā setā.

Šīs Eiropas čempionāta kvalifikācijas otrās kārtas pirmie mači tika aizvadīti jau iepriekšējā nedēļā Slovākijā, kur Latvija trīs mačos tika pie divām uzvarām.

Latvijas vīru izlase kvalifikācijas turnīra pirmo sabraukumu sāka ar 3-0 (25:19, 25:21, 25:19) pār Horvātiju, bet pēc tam ar 0-3 (25:27, 21:25, 21:25) zaudēja Slovākijai. Savukārt trešajā mačā ar 3-1 (25:18, 20:25, 25:20, 25:19) tika pieveikta Izraēla.

Pērnā gada Eiropas čempionātā spēlēja Slovākija un Horvātija, bet tās ar augstiem rezultātiem neizcēlās, paliekot attiecīgi 14. un 15.vietā. Slovākija kopš 2001.gada tikai reizi nav spējusi kvalificēties Eiropas čempionātam. Savukārt Latvija un Izraēla to paveikusi pa vienai reizei.

Latvijas izlase vienīgo reizi Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēja 1995.gadā, kad Grieķijā ieņēma 11.vietu. Savukārt pirms 2013.gada Eiropas čempionāta Latvijas izlase arī iekļuva izšķirošajā kvalifikācijas kārtā, kur tikai "zelta setā" piekāpās Turcijai.

Sagatavošanās posmā Latvijas izlase aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kuru laikā tikai vienreiz ciests zaudējums pret Baltkrieviju, bet vienreiz pret Grieķiju spēlēts neizšķirti. Izlases galvenais treneris Raimonds Vilde kā pēdējo no kandidātu vidus svītroja Aleksandru Kudrjašovu.

Latvijas izlases treneru kolektīvu papildinājis un par Vildes palīgu kļuvis pieredzējušais Boriss Kolčins, kuram ir liela darba pieredze, tostarp arī Krievijas izlasē. Kolčins vairākus gadus bija Krievijas izlases galvenā trenera Genadija Šipuļina palīgs, kā arī trenēja Belgorodas un Maskavas "Dinamo" klubus. Viņš piecus gadus bija Novijurengojas "Fakel" galvenais treneris, divas reizes izcīnot Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) kausu.

Savukārt Latvijas dāmu izlase otrajā kvalifikācijas kārtā ir zaudējusi visās četrās spēlēs un nepretendē uz iekļūšanu izslēgšanas kārtā.

Piektdien Jāņa Leiša trenētā komanda ar rezultātu 0-3 (12:25, 9:25, 12:25) zaudēja Ukrainai, tikmēr Itālija ar 3-0 (25:14, 26:24, 25:15) uzvarēja Austriju.

Latvijas izlase spēli pret ukrainietēm aizvadīja bez pieredzējušās komandas kapteines Ineses Jursones, kura pirms turnīra Itālijā bija apslimusi, savukārt cīņas gaitā Alise Lece sastiepa vēdera muskuļus un traumas dēļ atlikušajās spēlēs palīdzēt nevarēs.

Turnīra kopvērtējumā Itālijai ir 11 punkti, Ukrainai desmit, abām komandām izcīnot attiecīgi četras un trīs uzvaras. Austrija ar vienu uzvaru un diviem punktiem ieņem trešo vietu, bet Latvija ir ar vienu punktu, bet bez uzvarām.

Grupas uzvarētājas uzreiz iegūs tiesības nākamgad spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas notiks Azerbaidžānā un Gruzijā, bet sešu kvalifikācijas grupu otro vietu ieguvējas par ceļazīmi cīnīsies izslēgšanas kārtā.

Turnīru Latvijas izlase svētdien noslēgs pret Austriju.

Pirmajā sabraukumā, kas pirms nedēļas notika Ukrainas pilsētā Južnijā, Latvijas izlase vispirms ar rezultātu 0-3 (12:25, 15:25, 6:25) cieta sagrāvi pret Riodežaneiro olimpisko spēļu devītās vietas ieguvēju Itāliju, tad ar 0-3 (10:25, 14:25, 17:25) zaudēja Ukrainas volejbolistēm, bet pēdējā mačā sīvā cīņā ar 2-3 (18:25, 25:23, 25:23, 13:25, 11:15) atzina arī Austrijas pārākumu.

Pirms turnīra Latvijas Volejbola federācijas ģenerālsekretārs Ainārs Dakša aģentūrai sacīja, ka Latvijas izlases mērķis ir cīnīties par trešo vietu grupā.

Favorītes šajā grupā ir Itālijas volejbolistes, kas vēl tikai pavisam nesen startēja Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, izcīnot devīto vietu. 2014.gadā viņas bija ceturtās pasaules čempionātā, bet iepriekšējā Eiropas čempionātā pērn guva septīto vietu.

Latvijas sieviešu volejbola izlase 90.gados varēja lepoties ar regulāru dalību Eiropas čempionātu finālturnīros, taču finansējuma trūkuma un dažādu citu iemeslu dēļ izlase zaudēja savas pozīcijas, sešus gadus neaizvadot nevienu oficiālu maču. Tikai 2011.gada izskaņā tā atkal atjaunoja savu darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!