Nedēļas nogale pārbagāta ar sporta notikumiem. Tepat Siguldā pasaules kausa pēdējais posms kamaniņu sportā , Kēnigzē sācies pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā, Rīgas "Dinamo" vēl pēdējā spēle KHL regulārajā turnīrā. Uzskaitījumu varētu turpināt, turklāt nozīmīgs arī kāds cits notikums – SOK prezidenta Žaka Roges vizīte Latvijā.

Roge kā SOK prezidents Latvijā ieradās pirmo reizi un savas prezidentūras laikā noteikti arī pēdējo. Viņa vadībā būs vēl tikai Londonas olimpiskās spēles, pēcāk SOK prezidents jāpārvēlē un Roge pie varas jau bijis divus termiņus. Protams, patīkami, ka SOK prezidents apmeklē mūsu zemi un turklāt svētdien pabūs arī kamaniņu trasē. Mūsu mērķis būtu sekmēt stafetes iekļaušanu olimpisko spēļu programmā. Šāda varbūtība ir diezgan reāla, jo tieši šīs disciplīnas dēļ dalībnieku kvota spēlēs nav jāpalielina, pret ko uzstājas SOK. Sportisti  tie paši, kas startējuši individuālajās sacensībās. Visai interesanta un reizēm mazāk prognozējama disciplīna, kurā turklāt Latvijas kamaniņu sportistiem bijuši visai labi panākumi. Vai Roge varēs aizlikt savu vārdu  - redzēsim, nākamās ziemas spēles jau notiks cita SOK prezidenta virsvadībā. Roges termiņš tuvojas beigām.

Latvijā bija ciemojies arī iepriekšējais SOK prezidents Huans Antonio Samarančs. Diezin vai daudziem vēl atmiņā viņa programma, vienīgi varbūt tas starpgadījums viesnīcā, kad Samarančs ar pavadoņiem iesprūda liftā , kur nācās pavadīt aptuveni pusstundu. Rogem  vizītes pie valsts augtākajām amatpersonām, kultūras programma un viņš pasniedza arī olimpisko ordeni LOK atjaunotājam un tās pirmajam prezidentam pēc neatkarības Vilnim Baltiņam. Gandrīz 20 gadus pēc atjaunošanas SOK sastāvā, bet labāk vēlāk nekā nekad. Sabiedrība  pretrunīgi vērtējusi vēlāko LOK vadības darbību, kaut pats atjaunošanas fakts un cīņa par to ir atzīstami.

Ja Samarančam nācās pasvīst liftā, tad Rogem noteikti būs jāpasalst Siguldas trasē, jo laiks ir krietni auksts. Ne pirmo reizi, kad Siguldā notiek sacensības. Mūsu publika pie pasaules kausa kamaniņu sportā jau pieradusi. Vienugad vairāk, citu reizi mazāk skatītāju klātienē, bet par kaut ko ārkārtēju sarīkojumu vairs  nevaram uzskatīt. Starp citu, krievi jau kuluāros sākuši runāt, ka varbūt viņi nemaz Sočos jauno trasi necelšot un centīšoties pierunāt SOK vadību, lai ziemas olimpiskajās spēlēs bobslejs, skeletons un kamaniņu sports notiktu Piemaskavas miestiņā Paramonovā. Ja tā tiešām notiks, olimpiskie ideāli atkal būs krietni sabradāti, jo attālums līdz Sočiem ir pārāk liels un šiem nošķirtajiem sportistiem laikam gan nebūs pārāk labas izjūtas. Tāpat kā papildus grūtības tas sagādātu arī visiem pārējiem, kas akreditēti spēlēs. Lido kaut vai ar lidmašīnu, taču ņemot vērā visus pārbraucienus, drošības pārbaudes tas tik un tā aizņems  vismaz pusi dienas.

Viens no Žaka Roges galvenajiem paziņojumiem Latvijā - dopings un totalizatori var nogalināt sportu!  Nav jābūt gaišreģim , lai tā pateiktu, bet arī SOK ir jāapzinās, ka šos abus faktorus sekmē milzīgā nauda sportā. Nauda, kas jāiegulda treniņos un inventāra  attīstībā, lai  vēlāk cerētu nopelnīt vēl vairāk. Sen jau vairs pasaulē nepastāv tīrās Kubertēna (un seno grieķu) olimpiskās idejas,  pašas  spēles ir milzu naudas mašinērija. No lielajiem sponsoriem, tāpat TV pārraižu tiesībām tiek iegūta milzu nauda un SOK kā organizācijas budžets ir lielāks par daudzu valstu gada ieņēmumiem. Tikpat labi var pateikt, ka milzīgā nauda samaitās sportu un to nu gan visupirms jāapzinās arī  SOK vadībai. Daudzi SOK vadībā dzīvo kā nieres taukos un viņus var apskaust - tas ir klubiņš, kur no malas grūti iekļūt. Roges apņemšanās par negodīgumu sportā un totalizatoros runāt arī ar sporta lielvalstu valdībām gan ir apsveicama, bet reāli šī sērga  nav tik viegli izskaužama. Iemesls ir pavisam vienkāršs - tam visam apakšā pārāk liela nauda.

Par sportisko. Siguldā  prieks par Mārtiņu Rubeni. Ne tā veiksmīgākā sezona , bet savā trasē Mārtiņš startēja izcili, iegūstot trešo vietu. Vēl cerēsim uz labiem panākumiem stafetē un varbūt arī dāmu konkurencē, jo kur gan citur, ja ne savā trasē labi nostartēt.

Skeletonā sportisti joprojām aizvada treniņus Kēnigzē. To rezultāti nekad nav pilnībā objektīvi - divas starta grupas, var nedaudz atšķirties laika apstākļi un ledus kvalitāte, ieskrējiens netiek veikts maksimālajā ātrumā. Rezultāti tomēr iepriecina - brāļi Dukuri ir starp labākajiem, kaut arī taupās startā un vēl  eksperimentē ar tehniku. Savā trasē ļoti labi veicas vāciešiem un tas jau bija sagaidāms. Viņu uzrādītie ātrumi trases beigu daļā ir iespaidīgi. Slīd vāciešiem  ļoti labi, bet paskatīsimies kā būs tad, kad Dukuri ieskriesies ar pilnu jaudu, it īpaši Martins. Solīt uzvaru nevar neviens, taču mūsējie noteikti cīnīsies par medaļām.

Oficiālās sacensības skeletonā nākamnedēļ - ceturtdien un piektdien. Te tāpat pasaules čempionātā būs jāveic četri braucieni un nejaušības šāds formāts izslēdz. Pēc darba Siguldā un te aizvadītā pasaules kausa pēdējā posma kamaniņu sportā uz Kēnigzi pirmdien dosies arī brāļu  Dukuru tēvs un tas komandu tikai stiprinās. Pārspēt vāciešus viņu mājās būtu ideāli un uz to arī Latvijas sportisti tiecas. No citu valstu pārstāvjiem nopietni uz medaļām varētu pretendēt brits Kristians Bromlijs, viņa pieredze, braukšanas māka un arī inventārs ir ļoti augstā līmenī. Krievs Aleksandrs Tretjakovs neko pārāk izcilu pagaidām nerāda, kaut arī treniņu režīmā viņa starts ir visātrākais. Vai nu netiek galā ar trasi, vai arī ko eksperimentē , bet trases beigās Tretjakaova ātrums nav no lielākajiem.

Nākamās nedēļas nogalē arī četrinieku sacensības pasaules čempionātā un te pamatoti var cerēt uz Edgara  Maskalāna kvartetu. Četriniekos mums labāka tehnika nekā divniekos un jau pēdējie pasaules kausa posmi pierādīja, ka esam konkurētspējīgi ar visiem pārējiem. Četriniekos ir arī pirmā starta grupa un tas sola vienlīdzīgākas iespējas ar pārējiem. Kēnigzē gaisa temperatūra ir nedaudz  plusos un starts otrajā grupā nav tas ideālais variants. Par divniekiem runājot - pirmajā dienā patīkami pārsteidza Melbārdis ar Dambi - mūsu jaunais pilots ir labāko desmitniekā savā debijas sezonā un tas tiešām ir vērā ņemams un apsveicams fakts. Pavisam nesen šveicietis Beats Hefti pierādīja, ka no pasaules klases stūmēja ātri vien var kļūt par meistarīgu pilotu un Oskars Melbārdis seko viņa pēdās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!