Foto: AP/Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis Vīnes "ATP World Tour 500" sērijas turnīra otrās kārtas mačā trešdien sīvā duelī ar 6-4, 4-6, 6-4 pieveica ar trešo numuru izlikto amerikāni Džonu Isneru, sasniedzot sacensību ceturtdaļfinālu.

Abi sportisti mača sākumā spēja uzvarēt pie savas serves, bet ceturtajā geimā Isners tika pie trim breikbumbām, taču Gulbis savu servi prata nosargāt. Latvijas labākais tenisists bija pirmais, kurš šajā mačā lauza servi, jo to paveica dueļa septītajā geimā, turklāt šo pārsvaru viņš prata nosargāt, lai gan desmitajā geimā Isners gandrīz lauza latvieša servi, un pirmajā setā būt pārāks ar 6-4.

Otro setu Gulbis un Isners aizvadīja ļoti līdzvērtīgi, taču vienīgais, kurš tajā tika pie breikbumbām, bija amerikānis. Ja sestajā geimā viņš vienīgo breikbumbu neizmantoja, to viņš paveica desmitajā, triumfējot setā ar 6-4.

Jau pirmajā trešā seta geimā Gulbis smagā cīņā lauza Isnera servi un ieguva svarīgu handikapu turpmākajam duelim. Nākamajos geimos amerikānim tā arī neizdevās tikt ne pie vienas breikbumbas, turklāt teicami servēja arī latvietis, gūstot panākumu ne tikai šajā setā, bet arī visā spēlē.

Gulbis šajā mačā servēja lieliski, lai gan šis spēles elements viņam šosezon nav izteikti spēcīgs. Latvietis šajā duelī veica 23 eisus, kamēr Isners, kurš arī pazīstams kā teicams servētājs, spēja atbildēt ar 16.

Gulbis pirmo kārtu pārvarēja jau pirmdien, kad grūtā cīņā ar 6-3, 2-6, 6-3 pieveica pasaules ranga sestajā simtā esošo mazpazīstamo austrieti Lukasu Mīdleru un pārtrauca sešu zaudējumu sēriju.

Par ceturtdaļfināla sasniegšanu latvietis jau ticis pie 90 ATP ranga punktiem.

Savukārt sacensību trešā rakete Isners otrdien līdzvērtīgā duelī ar 7-6 (7:4), 7-6 (7:5) pārspēja kvalifikācijas veiksminieku Keniju de Šeperu no Francijas. Šajā mačā Isners izpildīja 16 netveramās serves.

Šonedēļ Gulbis ATP rangā atrodams vien 117.pozīcijā, vietu labāko simtniekā zaudējot pirmoreiz kopš 2013.gada februāra, bet Isners ir 13.vietā.

Gulbis ar Isneru līdz šim bija ticies četras reizes, uzvaras dalot uz pusēm. Tiesa, latvietis pa vienai uzvarai pirms tam bija izcīnījis uz zāles (2008.gada Vimbldonā) un māla (2013.gadā Montekarlo) segumiem, bet Isners abas iepriekšējās reizes bijis pārāks uz cietā seguma kortiem, kur risinās arī Vīnes turnīrs, turklāt viņš bija uzvarējis iepriekšējās divās cīņās. Zīmīgi, ka abos Isnera uzvarētajos mačos visi seti noslēgušies ar taibreikiem - 2013.gada oktobrī Valensijas "ATP World Tour 500" sērijas turnīra pirmajā kārtā Gulbis zaudēja ar 6-7 (4:7), 6-7 (2:7), bet pērnā gada Indianvelsas "Masters 1000" turnīra ceturtdaļfinālā latvietis piekāpās ar 6-7 (4:7), 6-7 (3:7).

Kā zināms, 2,08 metrus garajam Isneram "maratonmači" nav sveši. Amerikānim pieder visu laiku ilgākās profesionālās spēles rekords, kad viņš 2010.gada Vimbldonas sacensībās trīs dienas ilgā cīņā pieveica francūzi Nikolā Maī. Toreiz piektais sets noslēdzās ar rezultātu 70-68 amerikāņa labā un duelis kopā ilga 11 stundas un piecas minūtes. Savukārt 2013.gada Francijas atklātā čempionāta spēli ar mājinieku Polu Anrī Matjē amerikānis aizvadīja piecas stundas un 41 sekundi, kas kļuva par otro ilgāko Francijas atklātā čempionāta vēsturē un ceturto "Grand Slam" turnīros vispār.

Kā jau amerikāņu tenisistiem ierasts, arī Isners vissekmīgāk sacenšas turnīros savā dzimtenē. Šogad vasaras vidū viņš trešo gadu pēc kārtas triumfēja Atlantas "ATP World Tour 250" sērijas turnīrā, bet nedēļu vēlāk aizkļuva līdz finālam Vašingtonas "ATP World Tour 500" sērijas sacensībās. Kaut citos turnīros ar lieliem panākumiem viņš nav izcēlies, ļoti reti kādā turnīrā Isners šogad nav guvis vismaz divas uzvaras. Iepriekšējo reizi šādi bija augusta vidū notikušajās Sinsinati "Masters 1000" sacensībās, kur viņš pirmajā mačā zaudēja tautietim Semam Kverijam.

Tenisistiem, kas ir ārpus ATP ranga pirmā simtnieka (kā pašlaik Gulbis), iepriekš Isners šogad piekāpies jau divreiz - sev tuvā Ņūportas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra pirmajā kārtā viņš zaudēja tautietim Radžīvam Remam, bet Deivisa kausa pasaules grupas pirmās kārtas cīņā piekāpās britam Džeimsam Vordam.

Karjeras laikā Isners guvis desmit ATP titulus, bet pasaules ranga pirmajā divdesmitniekā noslēdzis katru sezonu kopš 2010.gada.

Kā zināms, Gulbim šī sezona ir ļoti neveiksmīga, viņš bija piedzīvojis sešus zaudējumus pēc kārtas, turklāt šajā laikā divus no mačiem rokas traumas dēļ nemaz nepabeidza.

Kopumā Gulbis šosezon, ieskaitot kvalifikācijas sacensības un "Challenger" turnīrus, tagad aizvadījis 35 cīņas un guvis 12 uzvaras. Tiesa, piecas no tām viņš izcīnīja augustā aizvadītajā Monreālas "Masters 1000" turnīrā, kurā no kvalifikācijas aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam.

Ceturtdaļfinālā Gulbis tiksies ar ukraini Serhiju Stahovski vai eisu rekordistu Ivo Karloviču no Horvātijas, kurš izlikts ar septīto numuru.

Iepriekš Gulbis turnīrā Vīnē bija spēlējis divas reizes, abas reizes izcīnot pa vienai uzvarai un apstājoties otrajā kārtā. Iepriekšējo reizi latvietis šajās sacensībās piedalījās pirms trim gadiem, kad vispirms pirmajā kārtā ar 7-6 (8:6), 6-3 pieveica indieti Somdevu Devarmanu, bet nākamajā mačā ar rezultātu 3-6, 4-6 piekāpās tā brīža pasaules devītajai raketei Janko Tipsarevičam no Serbijas.

Iepriekšējais Gulbja turnīrs bija pašās septembra beigās, kad viņš veselības likstu dēļ nepabeidza Ķīnas pilsētā Šeņdžeņā notikušā "ATP World Tour 250" sērijas turnīra pirmās kārtas maču.

Pirms gada Gulbis šajā nedēļā piedalījās Bāzeles "ATP World Tour 500" sērijas turnīrā, taču cieta neveiksmi jau pirmajā kārtā, kad ar 6-7 (2:7), 3-6 zaudēja talantīgajam Horvātijas tenisistam Bornam Čoričam. Līdz ar to latvietim ranga punkti šoreiz nav jāaizstāv.

Tieši ar Bāzeles turnīru Gulbis pērn noslēdza sezonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!