Foto: AFP/Scanpix

Latvijas jaunā tenisiste Jeļena Ostapenko pagājušajā nedēļā pārsteidza sieviešu tenisa pasauli, aizkļūstot līdz Dohas WTA "Priemier" turnīra finālam. Izpētot statistiku, var apgalvot, ka 18 gadus vecā tenisiste šobrīd ir sasniegusi krietni vairāk nekā šajā vecumā spēja Ernests Gulbis vai Anastasija Sevastova.

Ostapenko šogad jūnijā apritēs 19 gadi, tāpēc salīdzināšanai izmantojām arī Gulbja un Sevastovas panākumus gadā, kad viņiem bija 19. dzimšanas diena, – attiecīgi 2007. un 2009. gads.

Lai gan Ostapenko profesionālajā tenisā skaitās kopš 2012. gada, šobrīd 18 gadus vecā tenisiste aizvada tikai otro pilno sezonu sieviešu profesionālajā tenisā. Pirms tam viņa veiksmīgi spēlēja jauniešu sacensībās, izcīnot arī uzvaru Vimbldonas čempionātā junioru konkurencē. Jau savā pirmajā pilnajā sezonā sieviešu tenisā Ostapenko aizkļuva līdz WTA sērijas "International" turnīra finālam Kvebekā (2015. gada septembrī), bet pagājušajā nedēļā spēlēja arī daudz prestižākā Dohas "Premier" turnīra finālā.

Ne Gulbis, ne Sevastova 18 gadu vecumā nevarēja lepoties ar fināliem ATP vai WTA sacensībās. Gulbis savas karjeras laikā līdz šim spēlējis sešos ATP sērijas zemākā līmeņa 250 punktu turnīru finālos (līdzvērtīgs sieviešu "International") un visos arī uzvarējis, bet ne reizi nav ticis līdz kāda "Masters" (līdzvērtīgs sieviešu "Premier") turnīra finālam. Tikmēr Sevastova karjeras laikā spēlējusi viena WTA zemākā līmeņa turnīra finālā un tajā guvusi uzvaru.

Visi trīs šī brīža Latvijas labākie tenisisti pasaules ranga TOP 100 spēja ielauzties vēl pirms 20 gadu sasniegšanas, bet arī šajā rādītājā Ostapenko ir apsteigusi konkurentus. Viņa pirmo reizi TOP 100 iekļuva 18 gadu un trīs mēnešu vecumā, Gulbis – 18 gadu un sešu mēnešu vecumā, bet Sevastova – 19 gados un trīs mēnešos.

Ostapenko ir jaunākā no trijām astoņpadsmitgadniecēm, kas šobrīd ir pasaules ranga TOP 50. Savukārt Gulbis 2007. gada oktobrī 19 gadu vecumā pirmo reizi iekļuva TOP 50 un tobrīd bija visaugstāk rangā esošais starp 1988. gadā dzimušajiem tenisistiem, apsteidzot pat argentīniešu uzlēcošo zvaigzni Huanu Martinu del Potro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!