Foto: Tukuma Novada Pašvaldība

FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posma "Tet Rally Latvia" īsākais un garākais ātrumposms norisināsies Tukuma novadā, kur jaudīgās WRC mašīnas pirmo reizi izmēģinās Latvijas grunts ceļus, trešdien paziņoja Tukuma novada pašvaldības Konferenču zālē notikušajā preses konferencē.

Šogad no 18. līdz 21. jūlijam Latvija kļūs par 37. valsti, kura kaut reizi uzņēmusi 1973. gadā dibinātā FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posmu. "Tet Rally Latvia" būs pasaules čempionāta 2024. gada sezonas astotais posms – pirms viesošanās Tukuma novadā – pasaules ātrākās rallija ekipāžās būs apciemojušas arī rallijus Montekarlo, Zviedrijā, Kenijā, Horvātijā, Portugālē, Itālijā un Polijā.

Starptautiskas autorallija sacensības Tukuma novadā norisinās tikai otro reizi – pērn Tukumā pirmo reizi viesojās FIA Eiropas rallija čempionāta norises, bet līdzīgi kā citviet Latvijā, 2024. gads iezīmēs jaunu kvalitātes latiņu, Tukuma novadam uzņemot augstākā sportiskā līmeņa – FIA pasaules rallija čempionāta posma norises.

Ar preses konferenci Tukumā trešdien tika turpināta vairāku pasākumu sērija, "Tet Rally Latvia" pārstāvjiem aprīļa mēneša laikā viesojoties visās pasaules rallija čempionāta Latvijas posma norises pilsētās, katrā plašāk ziņojot par attiecīgajā pilsētā un novadā plānotajām aktivitātēm, kā arī sniedzot atbildes uz klātesošo jautājumiem.

WRC mašīnas pa Tukuma novada ceļiem sāks traukties 19. jūlijā agri no rīta. Vispirms risināsies sacensību īsākais pārbaudījums "SS2/5 Milzkalne" 4,95km garumā, bet vēlāk tās veiks arī rallija garāko ātrumposmu "SS3/6 Tukums", kura distance paredzēta 27,62km. Pēc pirmā ātrumposmu veikšanas reizes, ekipāžas dosies uz Talsu novadu, lai pēcāk atgrieztos Tukuma pilsētā – kur dienas no plkst. 13.05 vidū paredzēta mediju un dalībnieku zona – vieta, kur rallija interesenti varēs klātienē satikt pasaules čempionāta dalībniekus un redzēt sacensību automašīnas, gan vērot kā automašīnām tiek mainītas riepas. Pēc nelielas atelpas, autosportisti atkal sēdīsies rallija auto, lai vēlreiz veiktu abus Tukuma novadā paredzētos ātrumposmus – ātrus, tehniski sarežģītus ceļu posmus, kurus klāj salīdzinošo slidenas grunts segums.

Foto: Tet Rally Latvia

"Tukuma novadā norisināsies "Tet Rally Latvia" pirmie grunts seguma ātrumposmi, kas ne vien dalībniekiem, bet arī skatītājiem sniegs pirmās emocijas un iespaidus par jaudīgo "Rally1" automašīnu veiktspēju uz mūsu grunts seguma ceļiem. Šie ir tiešām fantastiski ātrumposmi, un, kas īpaši saistoši, dienu sāksim ar rallija īsāko ātrumposmu, ļaujot ekipāžām nedaudz "iesildīties". Tikmēr diametrāli pretējs un īstens pārbaudījums būs otrs Tukuma novadā paredzētais ātrumposms – tehnisks un neskaitāmiem līkumiem piepildīts ceļa posms 27,62km garumā – garākais mūsu sacensību ātrumposms, kas prasīs ļoti daudz meistarības un koncentrēšanos no autosportistiem," stāstīja "Tet Rally Latvia" direktors Raimonds Strokšs. "Tukuma novada iedzīvotājus un uzņēmējus aicinu ar izpratni sagaidīt paredzētās FIA pasaules rallija čempionāta posmu un ar to saistītos ierobežojumus un izmaiņas, lai nodrošinātu sekmīgu sacensību gaitu. Ņemiet vērā, ka rallija norises dienās, it īpaši piektdien, 19. jūlijā, novadā var rasties kādi neparedzēti satiksmes sastrēgumi, kas būs saistīti ar rallija norisi un tā apmeklētāju pārvietošanos.

Foto: Tet Rally Latvia

"Tikmēr iedzīvotājus aicinu izmantot izdevību un apmeklēt šīs paša augstākā sportiskā līmeņa rallija sacensības – ātrumposmiem notiekot ar kājām sasniedzamā attālumā no Tukuma pilsētas centra. Bet ja kādu iemeslu dēļ Jums nebūs iespēju apmeklēt ātrumposmus – izmantojiet pilsētā sarūpētās iespējas – apmeklējiet fanu zonu, kur četru dienu garumā uz lielā ekrāna vērot visu Tet Rally Latvia ātrumposmu tiešraides. Tikmēr piektdien, 19. jūlijā, pilsētas centrā apmeklējiet arī paredzēto mediju un dalībnieku zonu, un tam sekojošo riepu mainīšanas zonu – kas ļaus gūt ieskatu aizraujošajā autorallija pasaulē," viņš turpināja.

Tukuma novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Liepiņš norādīja, ka šeit autosporta tradīcijām ir dziļas saknes – pirmās sacensības tur notika jau 1953. gadā, novads var lepoties ar plaši izskanējušiem autosportistu uzvārdiem un turienes grunts seguma ceļu līkumi spēj patīkami pārsteigt pat pieredzējušākos braucējus.

"Ir liels gods šāda līmeņa sacensības uzņemt pie mums – Tukuma novadā un ceru, ka novada iedzīvotāji novērtēs un izmantos tā sniegtās iespējas, jo, līdzās augstvērtīgam sporta notikumam, novadu apmeklēs vairāki desmiti tūkstošu tā līdzjutēju no visas pasaules, kuri gribēs garšīgi paēst, labi izgulēties un izbaudīt mūsu tūrisma un kultūras piedāvājumus. Tā būs lieliska iespēja uzņēmējiem, ko iesaku izmantot," uzsvēra Liepiņš.

Tukumā un Tukuma novadā paredzētās "Tet Rally" Latvia norises:

PIRMDIENA, 15. JŪLIJS Iepazīšanās ar ātrumposmiem

PIEKTDIENA, 19. JŪLIJS Tet Rally Latvia ātrumposmi SS2/5 Milzkalne, SS3/6 Tukums

PIEKTDIENA, 19. JŪLIJS Tet Rally Latvia mediju zona, dalībnieku zona, riepu mainīšanas zona

CETURTDIENA, 18. JŪLIJS Tet Rally Latvia Fanu zona, laukumā pie sinagogas

PIEKTDIENA, 19. JŪLIJS Tet Rally Latvia Fanu zona, laukumā pie sinagogas

SESTDIENA, 20. JŪLIJS Tet Rally Latvia Fanu zona, laukumā pie sinagogas

SVĒTDIENA, 21. JŪLIJS Tet Rally Latvia Fanu zona, laukumā pie sinagogas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!