Foto: LFS
Florbols Latvijā nav profesionāls sporta veids, tāpēc labāko sportistu lielākā motivācija ir iespēja spēlēt pasaules čempionātā, trešdien preses konferencē pastāstīja Latvijas florbola valstsvienības kapteinis Oskars Fīrmanis.

Jau šajā nedēļas nogalē Šveicē sāksies devītais pasaules čempionāts florbolā. Pēdējās trijās pasaules meistarsacīkstēs Latvija ieņēmusi piekto vietu un arī šoreiz komandai minimālais mērķis ir būt vismaz šajā pozīcijā.

"Šoreiz izlasei nav tik daudz treniņnometņu kā iepriekš, bet centīsimies paveikt visu, lai uz apakšgrupas pēdējo spēli būtu gatavi, tajā uzvarētu un ceturtdaļfinālā jau iegūtu vieglāku pretinieku," izteicās Latvijas izlases galvenais treneris Īro Parviainens.

Pasaules čempionāta pirmajā mačā Latvija svētdien tiksies ar ASV, dienu vēlāk sacentīsies ar Japānu, bet trešajā cīņā nākamajā otrdienā tiksies ar Čehiju. Parviainens uzskata, ka Latvijas izlase salīdzinājumā ar iepriekšējo pasaules čempionātu, kas notika pirms diviem gadiem, ir palikusi spēcīgāka un tāpēc pirmajos divos mačos uzvarēt nedrīkstētu rasties problēmām, vairākas reizes atgādinot, ka izšķirošā cīņa būs pret Čehiju.

"Florbola līmenis Latvijā aug un šoreiz komanda ir spēcīgāka. Parādījušies vairāki labi jaunie spēlētāji, kā Morics Krūmiņš un Toms Akmeņlauks," uzsvēra somu speciālists. "Visgrūtākais bija izvēlēties vārtsargus, jo bija 4-5 spēlētāji, kas visi ir vienādā līmenī."

Iepriekšējā pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvija ar 2:12 piekāpās nākamajai čempionvienībai Somijai, bet Parviainens uzsvēra, ka izlase jau tad parādījusi cienījamu sniegumu. "Jā, beigās rezultāts bija liels, tomēr vismaz sākumā parādītais sniegums bija tiešām labs."

Latvijas izlasei pirms pasaules čempionāta nākas iztikt faktiski bez pārbaudes spēlēm, un tiek aizvadītas vien vairākas 1-2 dienu treniņnometnes. Parviainens izteica cerību, ka šādi spēlētāji būs izsalkuši pēc mačiem.

"Vadošās četras pasaules komandas aizvada daudzas pārbaudes spēles savā starpā, bet viņiem arī ir vairāk naudas," stāstīja soms. "Somija nesen aizvadīja "silto" treniņnometni Tenerifē, Šveice - Dubaijā. Es tam neredzu jēgu, bet tā ir šo komandu izvēle."

Tāpat Parviainens uzsvēra, ka veselības problēmu izlasē praktiski nav. Neliela trauma esot Aigaram Belasovam, bet arī viņa veselības stāvoklis uzlabojas.

"Sagatavošanās šoreiz atšķīrās no iepriekšējām reizēm, tomēr galvenais, ka visiem spēlētājiem ir liela motivācija," uzsvēra jaunais izlases kapteinis Fīrmanis. "Visi esam amatieri, un pasaules čempionāts mums ir galvenais motivētājs, kāpēc spēlējam. Vēlamies izbaudīt skatītāju tūkstošus, un tāpēc neviens uz turnīru nevēlēsies tikai aizbraukt un necīnīties. Darīsim visu iespējamo."

Izlases pārstāvji slavēja, ka florbolistiem labā līmenī ir fiziskā sagatavotība, bet no vadošā četrinieka tie nedaudz atpaliek taktiskajā ziņā. "Arī klubos tagad pievērš lielāku uzmanību fiziskajai sagatavotībai. Mums ir jābūt gataviem spert vēl vienu soli tālāk rezultāta ziņā, tam ir visas iespējas," uzsvēra Fīrmanis.

"Pieticīgā finansējuma dēļ sagatavošanās posms vairākas reizes tika koriģēts, un rudenī pārsvarā strādājām pie fiziskās sagatavotības," teica arī Latvijas Florbola savienības (LFS) prezidents Ilvis Pētersons. "Šoreiz komandai izvirzīts uzdevums izcīnīt ne zemāku par piekto vietu. Valstī arvien pieaug licencēto florbolistu skaits, tāpēc nākotnē atlase uz tikšanu izlasē būs arvien smagāka."

Devītais pasaules čempionāts florbolā vīriešu izlasēm no 2. līdz 9.decembrim notiks Šveices pilsētās Bernē un Cīrihē. Latvijas izlase visas apakšgrupu spēles aizvadīs Cīrihē.

Latvijas vīriešu florbola izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Guntis Bundzenieks (Cēsu "Lekrings"), Indriķis Siliņš ("Ulbroka"/FS "Masters");

aizsargi - Aigars Belasovs ("Loviisa Tor", Somija), Ingus Laiviņš, Jānis Rajeckis, Andris Malkavs (visi - "Lekrings"), Oskars Fīrmanis (RTU/"Inspecta"), Morics Krūmiņš (Helsinku SSV, Somija), Gints Siliņš (Liepājas "Kurši"), Mārtiņš Druvkalns ("Ķekava");

uzbrucēji - Jānis Jansons, Atis Blinds (abi - RTU/"Inspecta"), Ainārs Juškēvičs ("Ulbroka"/FS "Masters"), Artis Raitums ("Talsi"/"Triobet"), Mihails Kostusevs, Toms Akmeņlauks (abi - "Lielvārde"), Mārtiņš Rajeckis, Andris Rajeckis (abi - "Lekrings"), Jānis Peičs, Gints Klēģers (abi - "Ķekava").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!