Foto: AP/Scanpix
Pēc kārtējā burātāja saslimšanas sporta aprindās sāk pieaugt neapmierinātība ne tikai ar 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu burāšanas sacensību norises vietu, Gvanabaras līci, bet arī ar atbildīgo personu izvairīšanos no atbildības un nerēķināšanos ar sportistiem.

Ietekmīgs ASV blogeris Glens Makartijs nosūtījis vēstuli 140 nacionālajām Burāšanas federācijām, kurā kritizē oficiālās Olimpiādes personas, kā arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) un Starptautiskās Burāšanas federācijas (ISAF) pārstāvjus par tukšvārdību un nevēlēšanos rīkoties, ziņo portāls "insidethegames.biz".

"Tarkšķēšana par ūdens kvalitātes pārbaudēm ir uzmanības novēršana. Neviens nav pateicis konkrēti - ja piesārņojums pārsniegs "šo līmeni", mums sacensības jāpārvieto uz citurieni. Bez noteiktām robežām šis ir tikai politisks "slaidšovs"," raksta Makartijs. "SOK, Rio spēļu orgkomiteja un ISAF, jūsu paziņojumi mums ir apnikuši. Jūs turpināt apgalvot, ka "sportistu drošīna un veselība ir mūsu galvenā rūpe", kas ir tikai skaista propaganda un sabiedrisko attiecību teksts medijiem, bet darbos jūs nespējat nodrošināt [Olimpiādes] dalībniekiem nedz drošību, nedz veselību. Tas ir acīmredzami, ka jums nerūp sportisti. Laiks iztek un ir pienācis brīdis burāšanas sacensības pārcelt no Rio, TAGAD."

Spēļu rīkotāji testa sacensību laikā katru dienu no Gvanabaras līča esot izvākuši 3,5 tonnas atkritumu. ISAF sākotnēji izskatīja iespēju pārcelt burāšanas sacensības tālāk Atlantijas okeānā, kur ūdens ir tīrāks, bet pēdējā laikā arī viņi apgalvo, ka Gvanabaras līcis pēc gada varēs uzņemt 380 olimpiskos burātājus. Spēļu rīkotāji un SOK pārstāvji pat esot solījušies ielekt līča ūdeņos, lai pierādītu, ka tas neesot veselībai bīstami.

Pēdējais netīrā ūdens "upuris" ir Vācijas burātājs Ēriks Hails, kurš startēja testa sacensībās, izcīnot trešo vietu. Viņš savā blogā atklājis, ka Berlīnes slimnīcā viņam esot atklāta inficēšanās ar multiizturīgām baktērijām. "Nekad mūžā man nav bijusi infekcija uz kājām," raksta sportists. "Domāju, to es dabūju regatē [Rio]. Iemesls varētu būt "Marina da Gloria", kur ietek notekūdeņi no pilsētas slimnīcām."

Kā ziņojām, pirms tam vindsērfinga sacensībās Gvanabaras līcī saslima korejiešu sportists, bet vēl agrāk pēc pasaules junioru čempionāta sacensībām Rio airēšanas kanālā sasirga 15 ASV izlases pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!