Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) centīsies piekļūt informācijai par medijos izskanējušajiem apgalvojumiem, ka četri Krievijas sportisti – Soču olimpisko spēļu čempioni – lietojuši steroīdus. Ja informācija apstiprināsies, tas var būt smags trieciens olimpiskajām vērtībām, uzskata ASV Antidopinga aģentūras izpilddirektors Treviss Taigarts .

Bijušais Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbinieks Vitālijs Stepanovs atklājis, ka viņam ir vairāk nekā 15 stundu ieraksti ar sarunām ar bijušo Krievijas laboratorijas vadītāju Grigoriju Rodčenkovu. Šajās sarunās Rodčenkovs pieminējis četrus sportistus sakarā ar iespējamu steroīdu lietošanu, kā arī atklāj, ka Federālās drošības dienesta (FSB) pārstāvji Sočos uzmanījuši katru antidopinga pārstāvju soli. Stepanovs arī atsaucās uz to, ka FSB aģents piesedza dopinga apsūdzības un iesaistījās dopinga testa procedūrās, izliekoties par iestādes darbinieku.

CBS raidorganizācija ''60 Minutes'' apgalvo, ka ir dzirdējuši ierakstu, un apstiprina, ka ierakstā minēti četru olimpisko čempionu uzvārdi. WADA vēl nav bijusi iespēja pārbaudīt šo informāciju, taču raksturo to kā ļoti satraucošu. WADA izmeklēs šo lietu prioritāra kārtībā un cer, ka organizācijai tiks dota piekļuve ierakstiem, kuros Rodčenkovs pauda savu viedokli. Krievijas Sporta ministrija un valsts olimpiskā komiteja par notiekošo komentārus nesniedz.

Rodčenkovam savulaik bija saruna ar WADA neatkarīgo komisiju, tomēr tajā reizē amatpersonām neizdevās iegūt informāciju, kas saistīta ar Soču spēlēm. '' Pārsteidzoši dzirdēt šādus faktus tik daudzus mēnešus pēc tam, kad komisija ir pabeigusi darbu. Nav šaubu, ka Stepanovs ir sniedzis būtisku informāciju,'' piebilda WADA prezidents Kregs Rīdijs.

Krievijai uz nenoteiktu laiku ir aizliegts piedalīties vieglatlētikas sacensībās, arī Rio olimpisko spēļu vieglatlētikas sacensībās. Krievijai liegums stājās spēkā pēc daudzajiem apvainojumiem saistībā ar mērķtiecīgu valstiskā līmenī vadītu dopinga lietošanas programmu starp valsts vieglatlētiem. WADA atcelt savu lēmumu varētu tikai tajā gadījumā, ja Krievija varēs pierādīt, ka ir izveidota darbspējīga antidopinga programma vieglatlētikā.

ASV Antidopinga aģentūras izpilddirektors Treviss Taigarts CBS stāstīja, ka, ja tā izrādīsies taisnība, tas būs ''postošs trieciens olimpiskajām vērtībām.''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!