Foto: stock.xchng
Izdevums "New York Times" ir publiskojuši viņu rīcībā nonākušus dokumentus, kas atklāj pagājušā gadsimta 80. gadu sākumā izstrādāto dopinga shēmu PSRS, kas, iespējams, pielietota arī vēlāk.

Šos dokumentus izdevumam nodevis tālaika PSRS izlases galvenais ārsts Grigorijs Vorobjovs, kurš vairāk nekā 35 gadus strādājis ar vadošajiem vieglatlētiem un šobrīd dzīvo pie dēla Čikāgā, kurp pārcēlies pirms pieciem gadiem. Intervija notikusi krievu valodā, Vorobjova dēlam to tulkojot. Ārsta karjera izlasē Vorobjovam beigusies gadsimta mijā, kad viņš no amata atbrīvots.

Lai uzlabotu valsts vieglatlētu rezultātus, PSRS Sporta komiteja ieteikusi vieglatlētikas vadībai piedāvāt sportistiem lietot dopingu - trīs veidu anaboliskos steroīdus: retabolilu, stromba un strombadžektu. Steroīdus varēja lietot divējādi - tabletēs vai injekciju veidā. Dopinga pieņemšanai izstrādāts īpašs kurss - tas bija jāpabeidz 145 līdz 157 dienas pirms 1984. gada Losandželosas olimpiskajām spēlēm. Preparātus gatavoja Fizkultūras un sporta pētnieciskajā institūtā Maskavā un sportistiem steroīdi bija jāpieņem konkrētā laikā un apjomā. ko izstrādāja ārsti.

Dokumentu parakstījis ārsts Sergejs Portugalovs, kurš nesen iesaistīts ievērojamā dopinga skandālā Krievijas vieglatlētikā - pagājušā gada rudenī Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) nosauca viņu par galveno dopinga piegādātāju krievu sportistiem. Pagājušā gadsimta 80. gados viņš dopinga lietošanas nepieciešamību pamatoja ar to, ka 1984. gada olimpiskajās spēlēs padomju komandas pretinieki būs lietojuši tos pašus steroīdus.

86 gadus vecais Vorobjovs gan norāda, ka viņa rīcībā nav informācijas, kuri padomju sportisti piekrituši iesaistīties šajā dopinga programmā, un kuri ir atteikušies. Taču Vorobjovs norāda, ka ar Losandželosas olimpiādes boikotu dopinga programmas izstrāde neesot beigusies.

1984. gada maijā, kad padomju sportisti jau gatavojās izbraukt uz Losandželosu, PSRS vadība pieņēma lēmumu šīs spēles boikotēt, par oficiālo iemeslu minot drošības apsvērumus - spēļu rīkotāji esot atteikušies garantēt drošību PSRS un pārējo Varšavas līguma valstu delegācijām.

Vorobjovs norāda, ka viņa pieņēmums, kā jāsagatavo elites klases sportistus, esot krasi atšķīries no Portugalova viedokļa, kurš maksimāli izmantojis dopingu, tāpēc Vorobjovs esot nolēmis saglabāt šos dokumentus, lai pierādītu, ka tieši Portugalovs bijis atbildīgs par padomju sporta programmu.

Pirmās dopinga analīzes tika veiktas 1976. gada olimpiskajās spēlēs, bet WADA konkrētai cīņai ar aizliegto preparātu lietošanu izveidota vairāk nekā 20 gadus vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!