Zviedrijas masu medijos un sociālajos tīklos sašutumu izraisījušas Latvijas karsējmeitenes, kuras pasaules florbola čempionātā Rīgā uzstājas un piedalās labāko spēlētāju apbalvošanā "pārāk īsos svārciņos".

Pēc pasaules čempionāta pirmās spēļu dienas Zviedrijas florbola vārtsardze Ērika Jūhansone sociālajos tiklos pauda nepatiku par faktu, ka kopā ar mača labākajiem spēlētājiem fotogrāfijās iekļuvušas karsējmeitenes, kurām esot "pārāk īsi svārciņi". Viņas viedoklis ātri kļuvis populārs zviedru florbola sabiedrībā, to uztvēruši arī vairāki interneta izdevumi, kuri par "problēmu" ziņojuši plašākai sabiedrībai.

Starptautiskā Florbola federācija (IFF), kurā skandināviem ir liela ietekme, pēc notikušā savā oficiālajā kontā vietnē "Flickr" rediģējusi sašutumu izraisījušās bildes no pasaules čempionāta atklāšanas mača starp Latviju un Zviedriju. Tāpat pēc notikušā veiktas izmaiņas labāko spēlētāju apbalvošanas ceremonijā.

Redzot sacelto ažiotāžu, dažas dienas vēlāk Jūhansone publicējusi jau plašāku bloga ierakstu, turpinot paust savu sašutumu par karsējmeiteņu "pārāk īsajiem svārciņiem". "Zinām, ka šī ir ļoti jūtīga tēma Zviedrijā, tā raisa diskusiju par labo un slikto. Pieļauju, ka citās valstīs reakcija nav tik asa, jo atšķirīgas ir kultūras, kas ir saprotams. Kultūru atšķirības rada konfliktus, kad tās saskaras, jo katrai kultūrai ir savs skatījums uz vienu un to pašu situāciju, jautājumu. Pasaulē ir daudz valstu, kurās pieticīgi ģērbtas sievietes un sports ir apvienots. Tas ir dažādos šovos pārtraukumos, par ko es nerunāju. Es runāju par apbalvošanas ceremoniju: glauni tērpti vīri, trūcīgi ģērbtas meitenes un mārketings. Man liekas, ka skopi ģērbtās sievietes šajā kontekstā neiederas. Bet tas ir tikai mans viedoklis."

Jūhansone norāda, ka, iespējams, Latvijā tā ir ierasta lieta, ka apbalvošanā piedalās "trūcīgi apģērbtas meitenes", taču jāņem vērā, ka šis ir pasaules čempionāts, nevis vietējie mači. Tāpēc, pēc Jūhansones domām, IFF nedrīkstēja ko tādu pieļaut.

Vēlāk ar zviedru florbola vārtsardzi sazinājies ietekmīgā zviedru tabloīda "Expressen" žurnālists, kuram sportiste turpināja paust klaju nepatiku par latvju karsējmeiteņu izskatu apbalvošanas ceremonijā. "Ir 2016. gads, nedomāju, ka varam tik zemu krist. Atklāti runājot, biju šokā. Nesaprotu, kāda loma tur ir divām knapi apģērbtām sievietēm. Nedomāju, ka tas iederas sportā. Ja tādā veidā rīkotāji cenšas veicināt sporta popularitāti, tad tas nav pareizi."

"Īpaši skumīgi, ka tas notiek pasaules čempionātā," bilst pieredzējusī zviedru vārtsardze, norādot, ka Zviedrijā nekas tamlīdzīgs nebūtu iespējams. Jūhansone atklāti saka, ka nekad pasaules čempionātos nav saskārusies ar dzimumu diskrimināciju, bet tagad viņai esot sajūta, ka sievietes un vīrieši florbolā nav vienlīdzīgi. "Izskatās, ka mūs neuztver nopietni, jo sievietēm netiek veltīta tikpat liela uzmanība. Taču zinu, ka Zviedrijā daudz tiek darīts, lai sievietes sportā būtu līdzvērtīgā pozīcijā."

Tikmēr izdevumam "SVT Nyheter" sportiste sacījusi, ka florbols ar šo gadījumu ir daudz ko zaudējis. "Florbolā mēs daudzus gadus strādājām, lai kas tāds nebūtu iespējams, bet tagad esam atmesti daudzus gadus atpakaļ. Sports un trūcīgi ģērbtās daiļavas nekādi neiet kopā."

Pati florboliste sacījusi, ka viņa pēc viedokļa paušanas saņēmusi lielu atbalstu no savām komandas biedrenēm Zviedrijas virslīgas klubā "IBK Dalen". Tāpat, pēc Jūhansonses teiktā, viņu atbalstot arī Zviedrijas izlases florbolisti, kuri šobrīd cīnās Rīgā.

"Vienīgās sūdzības, ko saņēmām, bija no zviedriem, kuri uzskata, ka meitenēm uzmundrinātājām ir pārāk īsi svārki. Bet, ja tā ir vienīgā problēma, tad ar turnīru viss ir kārtībā," portālam "Delfi" teica IFF ģenerālsekretārs Džons Liljelunds.

Arī zviedru mediji prasījuši viedokli Liljelundam, kurš atzinis, ka karsējmeitenes un to izskats ik pa laikam ir diskusiju iemesls Zviedrijas sporta dzīvē. IFF ģenerālsekretārs norādījis, ka Latvijas karsējmeitenes piedalās daudzos sporta pasākumos, ne tikai vietējos. Tāpat Liljelunds atzinis, ka karsējas pārsvarā uzstājas Latvijas izlases spēļu laikā un pārtraukumos.

Tomēr, ņemot vērā pausto sašutumu, IFF kopā ar rīkotājiem vienojušies, ka pēc spēlēm labāko spēlētāju apbalvošanas laikā karsējmeitenes vairs nestāvēs blakus sportistiem un balvu pasniedzējiem. "Mēs apzināmies, ka tas rada daudz jautājumu, bet nevaram arī nenovērtēt organizatoru vēlmes skatītāju izklaidēšanas ziņā," izteicies Liljelunds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!