Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pie sešām Latvijas sportistu 2016. gadā nodotajām pozitīvajām dopinga analīzēm, iespējams, pievienosies vēl divas vai trīs, otrdien Latvijā notiekošajā Antidopinga konferencē atklāja Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītājs Gatis Berķis.

"Šogad veiktas 262 pārbaudes, no kurām sešas ir pozitīvas. Ar bažām gaidām vēl divu, triju pārbaužu galējos rezultātus," sacīja Berķis.

Uzstājoties konferencē un runājot par projektu "Latvijas antidopinga programmas modernizēšana", Berķis norādīja, ka Latvijā joprojām procentuāli ir augsts dopinga līmenis. Kā Berķis skaidroja portālam "Delfi", pasaulē 2014. gadā pozitīvas bijušas 1,11% no ņemtajām analīzēm, bet pērn - 1,26%. Latvijā pēdējos trīs gados šie skaitļi bijuši 2,41%, 4,55% un 2,96%. 2016. gadā šobrīd tie ir 2,29%, skaidro Berķis.

Berķis norādīja, ka nepieciešams uzlabot sadarbību ar tiesībsargājošām iestādēm, kas šobrīd klibo. "Tiesībsargājošās iestādēs mums norāda, ka, pirmkārt, jāveic pētījums par dopinga izplatību un jāpierāda, ka tā ir sabiedrības problēma, tad jāizstrādā normatīvu izstrāde utt." viņš teica. "Jābūt sportistu reģistram, jāapmāca tiesībsargājošās iestādes, jānodrošina atbilstošs aprīkojums. Mums jāuzlabo izglītojošā joma, jāveic izbraukumi uz lielajām sacensībām, īpaši tautas sporta masveida sacensībām, jārīko sociālas kampaņas."

Tikmēr projekta "Latvijas Antidopinga programmas modernizēšana" izstrādes pārstāvis Gatis Pāvils uzskata, ka līdz 2022. gadam vajadzētu palielināt veicamo dopinga pārbaužu skaitu līdz 500, kas varētu krietni uzlabot antidopinga situāciju valstī. Tāpat būtu jāizveido sportistu bioloģisko pasu sistēma, kas jau funkcionē citur pasaulē. Sākumā to vajadzētu ieviest ap 30 sportistiem, kas būtu pietiekami, uzskata Pāvils. Tāpat nepieciešams, lai sporta federācijas vismaz reizi gadā veiktu antidopinga izglītojošus pasākumus.

2016. gadā Latvijas sportistiem pārbaudēs atklāti seši aizliegto preparātu lietošanas gadījumi, bet vēl vairāki tiek pārbaudīti.

VSMC Antidopinga nodaļas mājas lapā izsludināto pieķerto sportistu sarakstā ir trīs bodibildinga pārstāvji un viena vieglatlēte. Četru gadu dopinga diskvalifikācija piespriesta bodibildinga sportistiem Madarai Pilsētniecei, Jānim Pavkštello un Veronikai Seržantei, kā arī vieglatlētei Kristīnei Kuzņecovai, kuras analīzēs atrasts meldonijs. Divi no aizliegto preparātu lietošanā pieķertajiem sportistiem pagaidām netiek atklāti, jo ir "uz jautājuma zīmes".

Papildus šiem gadījumiem par 2-3 rezultātiem ir "palielināta interese", stāstīja Berķis. Šajos gadījumos papildus slēdziens gaidāms, jo sportisti snieguši komentārus saistībā ar lietotajiem uztura bagātinātājiem. Berķis neminēja, kuros sporta veidos ir šie 2-3 gadījumi, tomēr ļāva saprast, ka tie nav olimpiskie sporta veidi.

Šobrīd kopumā VSMC sarakstā atrodas 12 dopingā pieķerti Latvijas sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!