Foto: Reuters/Scanpix

Bijušajam Ķīnas sporta ministram, Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) un Ķīnas Olimpiskās komitejas (COK) viceprezidentam Tjaņam Sjao piespriests 10 ar pusi gadu cietumsods par kukuļņemšanu, ziņo ārzemju mediji.

Nanjaņas pilsētas tiesa Henanas provincē paziņojusi, ka bijusī Sjao laika posmā no 1997. līdz 2014. gadam, esot dažādos valsts amatos, kukuļos saņēmis vairāk nekā 7,5 miljonus Ķīnas juaņu (1,1 miljonus eiro), par to nodrošinot amatus, tiesības rīkot dažādus sporta pasākumus un celtniecības projektu piešķiršanu.

Tjanam tika inkriminēta politiskās disciplīnas un personāla noteikumu pārkāpšana, pieņemot darbā sievu, pieņemot kukuļus un citas dāvanas, ieskaitot golfa sesijas no privātiem biznesmeņiem, kā arī traucēšana izmeklēšanai.

Sjao Tjans Ķīnas valdībā ieņēma posteni, kas ir ekvivalents Sporta ministra amatam, un ir Ķīnas Basketbola federācijas prezidents, bet šos amatus izmeklēšanas dēļ viņš atstāja.

Sjao pieprasīts atmaksāt pusmiljonu Ķīnas juaņu, un viņa īpašumi tiks konfiscēti. Tā kā amatpersona savu vainu atzina un nožēloja, viņam piespiests maigāks sods nekā sākotnēji tika prasīts.

Tjaņs Sjao bija Ķīnas olimpiskās delegācijas vadītājs 2012. un 2014. gada olimpiskajās spēlēs Londonā un Sočos. 2014. gadā viņš tika ievēlēts par FIBA viceprezidentu. Kad 2015. gadā parādījās informācija par Sjao apsūdzībām, FIBA viņu no šā amata atstādināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!