Foto: AFP/Scanpix
Oklendas komandas "Blues" regbisti trešdien izmēģinājuši jaunu maoru kaujas dejas hakas versiju, tomēr pēc tās saņēmuši apvainojumus, ka tajā pausta pārliek liela agresivitāte.

Haka ir tradicionāla deja pirms Jaunzēlandes komandu spēlēm, kurā tiek teatrāli pausts izaicinājums pretiniekiem, un kuras kulminācija ir īkšķa novilkšana gar kaklu. "Blues" trešdien tikās ar apvienoto britu un īru komandu "Lions" un 40 000 skatītāju klātbūtnē to izpildīja uzreiz pēc klusuma brīža, kas bija veltīts Londonas uzbrukumu upuriem.

Kritiķi rīkles pārgriešanas žestu nodēvējusi par pārāk aizvainojošu nesen notikušo teroristu uzbrukumu upuru piemiņai. Neapmierinātie uzskata, ka šāda deja izpildīta nepiemērotā laikā norādot, ka dažiem Londonas upuri bija naža dūrieni kaklā.

"Kādam iepriekš vajadzēja pamanīt bezgaumīgo līdzību," rakstīja britu laikraksta "Daily Telegraph" komentētājs Džeimss Korigens.

Savukārt Maoru kultūras centra eksperts Vairija Melcers, kurš palīdzēja "Blues" iestudēt šo hakas variantu, norādījis, ka nav bijis domāts nekas aizskarošs.

"Hakas mērķis nebija pazemot "Britu lauvas" un viņu mājās palikušās ģimenes," kādreizējais regbija-7 spēlētājs ierakstīja "Facebook". "Tā pat vairāk bija kā atzinība un cieņas izrādīšana tiem, kuru vairs nav starp mums."

Viņš paskaidroja, ka maoru kultūrā šis žests apzīmē elpu. "Darbības ap krūtīm un kaklu simbolizē pirmo elpas vilcienu," viņš sacīja.

Arī Jaunzēlandes izlases jeb "All Blacks" 2005. gada ieviestā hakas versija ir ar līdzīgām kustībām un daudz kritizēta.

Bijušais Austrālijas izlases treneris Džons Konolijs izteicies, ka "rīkles pārgriešana noteikti nesūta pozitīvu vēstījumu", un izcilais velsietis Džeralds Deiviss piekritis: "Šādam riebīgam žestam nav vietas sporta laukumā."

"All Blacks" tradicionālajā hakā "Ka Mate", ko izlase izpildīja pirms spēlēm vairāk nekā pusgadsimta garumā, "rīkles pārgriešanas" nebija.

Anglijas, Skotijas, Velsas un Īrijas labāko regbistu apvienotā izlase "Lions" ik pēc četriem gadiem vasarā dodas turnejās pārmaiņus uz Dienvidāfriku, Austrāliju un Jaunzēlandi. Šogad savu desmit spēļu turneju "Lions" noslēgs pēc mēneša ar trešo spēli pret Jaunzēlandes izlasi.

Trešdienas mačā "Blues" pieveica apvienoto "Lions" komandu ar 22:16.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!