Foto: Publicitātes foto

Latvijas profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš svētdien izcīnīja ļoti augsto desmito vietu visaugstākās raudzes Pasaules tūres klasikā "Ronde Van Vlaanderen".

Pārliecinošo solo uzvaru guva Pasaules čempions Matjē van der Pūls, bet otrs latvietis šajā sacīkstē Krists Neilands ierindojās 43. vietā.

Flandrijas klasika, kas norisinājās jau 108. reizi, dalībniekus un daudzus desmitus tūkstošu fanu trases malā sagaidīja ar apmākušām debesīm.

175 startējošie riteņbraucēji veica 270,8 kilometru garu distanci. Pirmie 130 kilometri būs relatīvi mierīgi, bet pirmais nopietnais kāpums – Oude Kwaremont – braucējus sagaidīja pēc 135 kilometriem. Turpinājumā sekoja vēl 16 dažādas pakāpes pauguri.

Sacensību pirmajā daļā vadībā atradās atrāviens ar sportistiem, kuru vidū nebija neviens no favorītiem. Peletons līderiem ļāva iegūt ap 4 minūšu pārsvaru. Tuvojoties pauguriem, starpība sāka dilt.

Pirmais nopietnais pavērsiens notika 87 kilometrus pirms finiša, kad konkurentus Valkenbergas kāpumā pārbaudīja Matjē van der Pūls. Aizbraukt solo vadībā viņš necentās. Tomēr drīz vien uzbrukumu veica Skujiņa pārstāvētās komandas līderis Mads Pedersens, kuram pievienojās van der Pūla vienības braucējs Džanni Vermēršs, kuri vadībā pavadīja vairāk nekā 30 kilometrus.

Skujiņš tikmēr tobrīd atradās 19 braucēju lielajā otrajā grupiņā,  bet Krists Neilands vienā no nākamajām sekotāju grupām. Skujiņš kopā ar vienu no konkurentiem prata panākt līderus pēc Paterbergas kāpuma. Nedaudz priekšā tobrīd vienatnē bija spānis Ivans Garsija.

Palielinājās nokrišņi, kas jau tā smagos bruģa kāpumus padarīja vēl izaicinošākus.

Koppenbergas kāpuma slapjais bruģis un lielais stāvums vadībā esošajam Garsijam lika izspolēt. Spānis kāpumu pievarēja stumjot velosipēdu pie rokas. Pāris sekundes vēlāk klāt bija arī favorītu grupa, no kuras tikai retais spēja slapjajā bruģī uzbraukt. Skujiņš bija spiests nokāpt kā viens no pirmajiem, zaudējot vērtīgu laiku.

Tikmēr izšķirošo atrāvienu veica Matjē van der Pūls, kurš kārtējo reizi apliecināja savas tehniskās iemaņas. Viņam ar lielu atstarpi sekoja Matteo Jorgensons un Mads Pedersens. Pasaules čempions droši devās pretim solo uzvarai. Lielisks viņš bija arī atlikušajos kāpumos.

Aizmugurē tikmēr sekotāji apvienojās vienā grupiņā. Par prieku Latvijas faniem, arī Skujiņš bija tur. Tieši beigu daļā Toms kļuva par savas vienības vadošo braucēju, pēc tam, kad kontaktu zaudēja Pedersens. Noslēdzošajos kāpumos no Skujiņa grupas aizmuka Flandrijas eksuzvarētājs Alberto Betiols un Krista Neilanda komandas  biedrs Dilans Tēnss. Toms veltīja lielas pūles, lai abus priekšā esošos panāktu, kas līdz finišam arī izdevās.

Neviens nespēja apdraudēt Matjē van der Pūla pozīcijas. Nīderlandietis pārliecinoši izcīnīja uzvaru, trasē pavadot 6 stundas 5 minūtes un 17 sekundes. Pēdējais Pasaules čempions, kurš uzvarēja Flandrijā bija Peters Sagans, to paveicot 2016. gadā.

Sekotāju grupiņa finišēja 1 minūti un 2 sekundes vēlāk. Skujiņam, kurš paveica lielisku darbu, lai panāktu Tēnsu un Betiolu, finiša spurtam spēki bija beigušies. Otro vietu izrāva itālietis Luka Mozzato (“Arkea B&B Hotels”), bet trijnieku noslēdza “UAE Team” braucējs Nils Pollits.

Skujiņš 175 dalībnieku konkurencē izcīnīja ļoti augsto desmito vietu, kas ir viņa karjeras rekords kādā no pieciem riteņbraukšanas monumentiem (vēsturiskākajām un prestižākajām viendienām). Toms apliecināja savas cīnītāja īpašības un pelnīti ir viens no “Lidl – Trek” līderiem. Treneru Jāņa Krišlauka un Vitālija Smirnova audzēknis jaunatnes vecumā arī nopelnīja 135 UCI pasaules ranga punktus, kas ļaus sasniegt jaunu karjeras rekordu prestižajā rangā.

Neilands lielu sacensību daļu bija pamanāms, tomēr beigu daļā viņa komandas līdera lomu uzņēmās Dilans Tēnss. Krists finišēja 43. vietā, 6 minūtes un 15 sekundes aiz uzvarētāja. Kuldīdzniekam arī 15 UCI Pasaules ranga punkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!