Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Beļģis Gērts Leinderss, kurš karjeras laikā bijis agrākās "Rabobank" šosejas riteņbraukšanas komandas galvenais ārsts, ceturtdien par dopinga pārkāpumiem saņēmis mūža diskvalifikāciju, lēmusi ASV Antidopinga aģentūra (USADA).

Leinderss sodu saņēmis par daudzkārtīgiem pārkāpumiem laikā, kad viņš bijis ne tikai komandas ārsts, bet arī direktoru padomes loceklis. Izmeklēšana viņa nodarījumos aizsākās 2012.gadā, kad pierādījumus tam uzgāja tieši USADA, vēlāk darbam piesaistot antidopinga organizācijas no Nīderlandes un Dānijas.

Apsūdzību ārstam veidoja liecinieku apliecinājumi, atbilstoši dokumenti un pretdabiski rādītāji riteņbraucēju asins analīzēs. USADA secinājusi, ka Leinderss glabāja un izplatīja dopingu, kā arī ievadīja to sportistu organismos, pārkāpjot arī virkni citu antidopinga noteikumu.

Līdz ar šo lēmumu ārstam ir liegta darbība jebkādās organizācijās, kuru darbu pārrauga Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI) un Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA).

"Rabobank" komandā beļģis strādāja no 1996. līdz 2009.gadam, bet 2011. un 2012.gadā bija arī "Sky" komandas štatā. "Rabobank" plašākais dopinga skandāls bija saistīts ar dāni Mihaelu Rasmusenu, kura liecības kalpojušas par svarīgu stūrakmeni Leindersam piemērotajā sodā.

"Rabobank" komandas pēctece bija "Belkin" komanda, kas no šī gada saucas "LottoNL-Jumbo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!