Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Parīzes olimpiskajās spēlēs šosejas riteņbraukšanā Latvija būs pārstāvēta ar diviem sportistiem - pa vienam vīriešu un sieviešu sacensībās, informē Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF).

Ņemot vērā ievērojamo kvotu samazinājumu no 140 uz 90, Latviju Parīzes Olimpiskajās spēlēs vīru šosejas riteņbraukšanas sacensībās, pat neskatoties uz ļoti veiksmīgo 2023. gada sezonu, pārstāvēs tikai viens sportists. Tikmēr kvotu palielinājums dāmām, kā arī veiksmīgi aizvadīts pasaules čempionāts, vēsturisku ceļa zīmi deva dāmām.

Jaunās sezonas ievadā, Latvijas Riteņbraukšanas federācija, izstrādāja kritērijus iekšējai šosejas riteņbraucēju atlasei. Vīru konkurencē cīņa par vienīgo vietu būs gana sīva. Kandidātu sarakstā iekļauti trīs vadošie mūsu velosportisti – Toms Skujiņš, Krists Neilands un Emīls Liepiņš – kuri pārstāv pasaules tūres vai Pro statusa komandas.

Kritēriji vīriem sastāv no četriem komponentiem, kas novērtēti ar noteiktu procentu īpatsvaru. 25 procentus no kopējā vērtējuma aizņems sportistu ieņemtās vietas UCI Pasaules rangā uz 2023. gada 31. decembri. Šajā kritērijā priekšrocības ir Tomam Skujiņam, kurš ar ievērojamu atrāvienu bija ražīgākais punktu vācējs aizvadītajā gadā. Vienlaikus pārējie trīs komponenti pavērs iespējas arī abiem pārējiem kandidātiem

35 procentus no vērtējuma dos sportistu ieņemtā vieta UCI pasaules rangā, vērtējot no šī gada 1. janvāra līdz 25. jūnijam. Vēl 30 procenti tiks atvēlēti UCI pasaules tūres vai Pro sērijas viendienu sacensībās iegūtajiem punktiem. Tikmēr atlikušos desmit procentus sastādīs treneru padomes lēmums.

Tikmēr dāmām, ņemot vērā, ka piešķirto kvotu ar individuālu rezultātu pērnā gada pasaules čempionātā Latvijai izcīnīja Anastasija Karbonāri, tieši viņa ir galvenā kandidāte, lai debitētu Parīzes Olimpiskajās spēlēs. Attiecīgi rezerves kandidātes ir sportiste, kura, nevērtējot Karbonāri, būs ieguvusi lielāko UCI pasaules ranga punktu skaitu uz 25.06.2024.

Šosejas riteņbraukšanas grupas brauciena sacensības Parīzes Olimpiskajās spēlēs norisināsies 3. augustā vīriešiem un 4. augustā sievietēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!