Foto: F64
Latvijas junioru kamaniņu sporta izlases treneris un sportisti, gatavojoties šajā nedēļas nogalē Siguldā gaidāmajam pasaules junioru čempionātam, cer uz labvēlīgiem laika apstākļiem, stabiliem rezultātiem un līdzjutēju atbalstu.

Pasaules čempionātā, kas Siguldas trasē notiks gaidāmajās brīvdienās, Latviju pārstāvēs juniores Anda Upīte, Sigita Bērziņa, Elīna Ieva Vītola, Laima Ligita Ose, Zelma Bite, Elīna Žurdziņa, juniori Kristers Aparjods, Edgars Karnītis, Gints Bērziņš, Konstantīns Buglaks un divnieku ekipāžas Mārtiņš Bots/Roberts Plūme un Gunārs Bergs/Ralfs Vanzovičs. Kopumā dalību 32. FIL pasaules junioru čempionātā apstiprinājuši 141 sportists no 22 valstīm - 49 juniori, 51 juniore un 21 divnieku ekipāža.

"Esam cītīgi strādājuši no vasaras sākuma, krājuši spēkus un pieredzi pasaules čempionātam, kas notiks pašu mājās, Siguldas trasē," preses konferencē pastāstīja treneris. "Darbs ir ieguldīts liels, izaugsme ir labā līmenī. Ko plānojam? Sports ir sports, labāk neko neplānot, bet Kristeram vajadzētu atnest "medāli". Pārējā komanda mums ir jauna, vēl divus trīs gadus varētu startēt pie jauniešiem - ja iekļūs labāko sešiniekā, tas būs labs rezultāts, jo pārējās valstu komandas startēs ar pieredzējušiem sportistiem. Kam izrādīsies stiprāki nervi, tas arī būs labākais."

Pie galvenajiem konkurentiem treneris minēja Krievijas, Itālijas un Austrijas sportistus, kas arī Siguldas trasi ir labi iepazinuši ilgstošās treniņnometnēs.

Kamanas Latvijas junioru izlases sportistiem gatavojis pieredzējušais olimpietis, bijušais Latvijas kamaniņu sporta līderis Mārtiņš Rubenis.

"Galvenais, lai nav aukstums - Rubeņa slieces labāk skrien pie maziem grādiem," saka Latvijas junioru izlases treneris Aivars Kalniņš. "Tehnika mums sagatavota augstā līmenī, pielāgota katra sportista meistarībai."

"Pēc pirmajiem treniņbraucieniem vēl nav ko spriest par rezultātu, bet tendences ir labas," saka viens no vadošajiem Latvijas junioru izlases sportistiem Kristers Aparjods, kam ir arī pieaugušo sacensību pieredze. "Negribu izdarīt nekādus pāragrus secinājumus, jānobrauc divi labi braucieni, rezultātam nevajadzētu izpalikt."

"Labāk mājas trasē," par gaidāmo debiju pasaules junioru čempionātā saka Elīna Ieva Vītola. "Šosezon Siguldā esmu veikusi daudz braucienu, tā ir priekšrocība. No sevis sagaidu divus stabilus braucienus, tad būs labi."

Uz diviem labiem braucieniem cer arī divnieku ekipāža Mārtiņš Bots un Roberts Plūme, kuri cer arī uz "mājas sienu" palīdzību. "Kā paskatās - mājas trase, lielāka atbildība, bet tomēr arī atbalstītāji un ir patīkami startēt mājās," saka Roberts.

"Personīgi no sevis gribu sagaidīt divus stabilus braucienus," par sacensību mērķiem saka Mārtiņš. "Iegūt pārliecību - ja tā būs, arī braucieni sanāks un būs rezultāts," piebilst Roberts.

Sportisti nenoliedz, ka viņu tālākie mērķi ir saistīti ar galvenajām sacensībām, olimpiskajām spēlēm - 2020. gada Pekinas olimpiāde varētu būt "viņējā". "Protams, ka tāds sapnis mums ir!" neslēpj Roberts Plūme. "Galvenais ir strādāt!"

"Jebkuram sportistam sapnis ir olimpiskās spēles," piekrīt Mārtiņš Bots. "Pie tā ir jāstrādā, pie fiziskās sagatavotības, trasē."

32. FIL pasaules junioru čempionāta izšķirošie notikumi risināsies 4. un 5. februārī, bet pirms tam 2. februārī Siguldā, Stacijas laukumā noritēs čempionāta atklāšanas ceremonija, un 3. februārī sportisti uzsāks kvalifikācijas braucienus pasaules čempionāta sacensībām.

Čempionāta rīkotāji norāda, ka junioru sacensības drošības apsvērumu dēļ ir nedaudz citādākas nekā pieaugušo čempionāts - atšķirīgas ir komandu stafetes sacensības, bez sišanas pa "klapi" finišā un vārtu atvēršanās startā. Junioru meistarsacīkstēs vispirms savu braucienu veic junioru, pēc tam apgrieztā secībā kolēģu rezultātam - juniores, un beigās - no dāmu starta stafetes trešo posmu veic divnieku ekipāžas. Galīgo rezultātu veido visu triju komandas pārstāvju laika summa.

Pasaules junioru čempionāts kamaniņu sportā Siguldas trasē notiks trešo reizi. Pirmoreiz tas notika neilgi pēc neatkarības atjaunošanas, 1993. gadā, otrreiz - 1998. gadā, tad par pasaules čempionu kļuva Mārtiņš Rubenis.

32. FIL pasaules junioru čempionāta programma:
Sestdiena, 4. februāris:

pl. 10 - pirmais un otrais brauciens junioriem
pl. 13 - pirmais un otrais brauciens juniorēm

Svētdiena, 5. februāris:
pl. 10 - pirmais un otrais brauciens divnieku ekipāžām
pl. 12.30 - komandu sacensības

Abu sacensību dienu noslēgumā - apbalvošanas ceremonija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!