Foto: Reuters/Scanpix
Dopinga skandāla dēļ Krievijai atņemtas tiesības rīkot 2021. gada pasaules čempionātu biatlonā, kas bija plānots Tjumeņā, trešdien lēma Starptautiskā Biatlona savienība (IBU).

IBU savā lēmumā dod Krievijai iespēju "atdot savas rīkotāju tiesības" līdz 24. februārim. Ja tas nenotiks, tad IBU atcels savu lēmumu par tiesību piešķiršanu Krievijai.

IBU lēmums par pasaules čempionāta rīkošanas tiesību piešķiršanu Krievijai saniknoja Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) un Pasaules antidopinga aģentūru (WADA). IBU savu lēmumu pieņēma pērn, kad ar savu pirmo ziņojumu par Krievijas dopinga pārkāpumiem bija publiskojis neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Maklārens. Pēc Maklārena ziņojuma SOK un WADA ieteica nepiešķirt starptautisku sacensību rīkošanu Krievijai, tomēr IBU to ignorēja.

Tāpat IBU trešdien lēma, ka palielinās soda sankcijas pret dopinga lietošanā pieķertajiem biatlonistiem. Jaunajā lēmumā biatlonisti par dopinga pārkāpumiem varēs saņemt astoņu gadu diskvalifikāciju WADA noteikto četru vietā. Šim lēmumam gan ir jāsaņem arī WADA ratifikācija.

IBU arī nolēma palielināt citas soda sankcijas par dopinga pārkāpumiem. Biatlonisti-dopinga pārkāpēji turpmāk saņems arī līdz pat viena miljona eiro lielu soda naudu, bet sportista valstij tiks samazināta kvota dalībai Pasaules kausā, olimpiskajās spēlēs vai pasaules čempionātā.

Pēc Maklārena otrā ziņojuma pērnā gada izskaņā IBU uzsāka izmeklēšanu pret 31 krievu biatlonistu. Vēlāk 22 biatlonistu lietas izbeigtas nepietiekamu pierādījumu dēļ, bet pret deviņiem lietas vēl ir atklātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!