Foto: Kadrs no video

Vides aktīvisti svētdien, 3. martā, Zviedrijā centās traucēt prestižās distanču slēpošanas sacensības "Vasaloppet", bet viņu centienus sekmīgi neitralizēja sacensību apsargi.

"Vasaloppet" sacensības ir prestižākās "Ski Classics" tūres sacensības un tika rīkotas jau 100. reizi. 90 kilometru garo distanci vīriešu konkurencē šogad visātrāk veica 29 gadus vecais norvēģis Torleifs Sirstads, kurš par gandrīz četrām minūtēm apsteidza Jūhanu Hoelu un Alvaru Milbaku.

Tomēr Sirstada uzvaru varēja izjaukt klimata aktīvisti. Apmēram 800 metrus pirms finiša trasē izskrēja divi protestētāji, cenšoties izjaukt sacensību gaitu. Tomēr abus aktīvistus ātri saķēra apsargi, neļaujot protestētājiem stāties norvēģu sportista ceļā.

Vieni no galvenajiem "Vasaloppet" sponsoriem ir zviedru naftas kompānija "Preem" un zviedru autoražotājs "Volvo". Kā norāda vides aktīvisti, šīs divas kompānijas ir vienas no lielākajām apkārtējās vides piesārņotājām. Pēc vides aktīvistu aprēķiniem, "Preem" un "Volvo" fosilā kurināmā emisijas ir novedušas pie 1260 tonnu ledāju zuduma gadā. Tas ir līdzvērtīgs 210 kvadrātkilometriem sniega vai arī 233 "Vasaloppet" sacensībām, norādīts kādā vides aktīvistu ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!