Foto: LETA
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas kluba Rīgas ”Dinamo” vadībai ir jādod iespēja galvenā trenera pienākuma izpildītājam Artim Ābolam sevi pierādīt līdz šīs sezonas beigām, uzskata portāla ”Delfi” aptaujātie hokeja eksperti.

Atgādinām, ka pirmdien no Rīgas ”Dinamo” galvenā trenera amata tika atlaists somu speciālists Peka Rautakallio. Par viņa pienākumu izpildītāju tika iecelts līdzšinējais galvenā trenera asistents Ābols.

Latvijas hokeja izlases treneris Aigars Cipruss nekritizēja Rautakallio darbu Rīgas ”Dinamo” komandā, taču viņš uzsvēra, ka treneris ir atbildīgs par komandas rezultātiem.


”Diemžēl rezultātu nebija, un komanda nespēlēja labi. Tas no komandas vadības puses bija pareizs lēmums. Jaunais treneris komandā mainīs atmosfēru, ierosinās citus priekšlikumus un ieviesīs izmaiņas,” stāstīja Cipruss. ”Rautakallio bija neapskaužamā situācijā, bet tāds ir trenera darbs. Grūti teikt, vai vajadzēja viņu atlaist ātrāk. Atceramies, ka pirms pāris gadiem gara zaudējumu sērija bija arī Oļega Znaroka trenētajai Maskavas ”Dinamo”, bet vadība viņam uzticējās. Rīgas kluba funkcionāri droši vien gaidīja šo te KHL pārtraukumu, lai saprastu, vai jāveic pārmaiņas.”

Arī Rīgas ”Dinamo” fanu kluba vadītājs Jānis Barkāns bija vienisprātis ar Ciprusu: ”Es domāju, ka šis ir pēdējais brīdis, lai sapurinātu komandu. Ja tas nelīdzēs, tad šī sezona jau priekšlaicīgi būs norakstāma. Tā vien šķiet, ka ir pienācis īstais brīdis, lai atlaistu Rautakallio, jo ir KHL novembra pārtraukums, un komanda svētdien aizvadīja savu neizteiksmīgāko spēli šajā sezonā.”

Tikmēr žurnālists Jānis Matulis uzskata, ka Rautakallio vienkārši nebija īstais treneris tādai komandai kā Rīgas ”Dinamo”.

”Vispār jau vajadzēja pagājušā sezonā atlaist, kad to gribēja bijušais ”Dinamo” ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs. Nu nebija viņš ”mūsu puika”. Neko nevaru teikt – slikts vai labs -, bet neiederējās komandā, nebija pieņemams mums mentalitātes ziņā,” skaidroja Matulis. ”Viņš tāds auksts ”somu puisis”, lai gan pēdējās nedēļās, kad ”dibens sāka svilt”, kaut kādas emocijas bija manāmas. Labi, ka vēl atteicās no savas vēlmes ieviest te somu hokeju.”

Somijas speciālista lielākais mīnus esot bijis tas, ka viņš nespēja atrast kontaktu ar spēlētājiem un asistentiem. ”Iepriekšējais treneris Jūliuss Šuplers tādā ziņā iederējās vairāk. Tur var spriest, cik Jūlis bija labs vai slikts treneris, bet cilvēciskā ziņā Šuplers vairāk derēja šai komandai,” teica Matulis. ”Pekam nebija kontakta ar komandu, un arī ar treneriem. Viņš tā kā pats par sevi apmēram darbojās, neizskatījās, ka vienots mehānisms.”

Kā uzskata Rīgas ”Dinamo” fanu kluba vadītājs, tad Rautakallio Latvijas hokejam deva vairākas pozitīvas lietas. Viņš mēģināja spēlēt uzbrukuma hokeju, bet laikam ķīmija ar komandu neesot bijusi tā labākā. Tāpat nevarot teikt, ka Šuplers bija labāks, jo katram trenerim ir savas sistēmas un sava hokeja filozofija.

”Negribas teikt, ka Rautakallio vadībā viss bija slikti, taču rezultātu nebija. Trenerim ir tāds darbs – šodien tu vari strādāt, bet rīt jau vari būt atlaists,” atzina Latvijas izlases treneris Cipruss, kurš cer, ka Ābols spēs sevi veiksmīgi pierādīt pie komandas stūres. ”Ābola iecelšana ir normāls gājiens un viņam jāmēģina spert solis uz priekšu. Viņš jau piecus gadus ir otrais treneris, tā kā pieredzes viņam netrūkst. Artis ar savu hokeja redzējumu ir spējīgs veikt pārmaiņas komandā, kas uzlabos rezultātus. Vēlu viņam veiksmi.”

Arī Barkāns un Matulis uzskata, ka Ābols ir spējīgs vadīt Rīgas ”Dinamo” komandu.

”Es domāju, ka Ābols paliks galvenā trenera amatā līdz sezonas beigām. Tagad viņš nestrādā izlasē, un KHL pārtraukumā varēs sagatavoties. Uzskatu, ja Ābols būtu izlasē, tad Rautakallio paliktu trenera amatā. Artim ir laiks sevi pierādīt, kā galvenajam trenerim,” savu viedokli pauda Barkāns.

”Vajadzētu ļaut vietējiem turpināt darbu vismaz pāris nedēļas. Varbūt Ābolam vajadzētu arī līdz sezonas beigām, bet tad viņam pašam ir ”jāņem kārtis rokās” un komandā šis tas jāpatīra. Jāveic izmaiņas, jāveido sava komanda, savs stils. Un tad jau vajadzēs sevi pierādīt,” atzina Matulis.

Rautakallio vadībā nepilnas pusotras sezonas laikā ”Dinamo” nospēlēja 78 spēles regulārajā čempionātā, izcīnot 26 uzvaras pamatlaikā, vēl deviņas uzvaras gūstot pagarinājumā vai ”bullīšos”. Gagarina kausa izcīņā Rautakallio vadībā Rīgas ”Dinamo” sērijā līdz četrām uzvarām ar 4-3 piekāpās ”Torpedo”.

Rautakallio kļuvis par piekto atlaisto treneri KHL šajā sezonā.

Pirms novembra pārtraukuma, kas saistīts ar nacionālo izlašu spēlēm, KHL Rietumu konferences kopvērtējumā Rīgas ”Dinamo” ar 24 spēlēs izcīnītiem 23 punktiem ieņem priekšpēdējo vietu, par septiņiem punktiem atpaliekot no astotās vietas, kas dod tiesības piedalīties Gagarina kausa izcīņā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!