Foto: F64
Rīgas "Dinamo" sniegums šajā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonā nez vai būtu pelnījis svinības un torti ar piecām svecītēm, taču portāla "Delfi" aptaujātie eksperti norāda, ka arī šajā šķietami bezcerīgajā situācijā var gūt pozitīvas atziņas.

"Nekādu sliktu iespaidu šī sezona nevarētu atstāt, tikai labu - no kļūdām mācās, un nākamo komandu jāveido un jākomplektē, ņemot vērā šīs sezonas kļūdas," uzskata hokeja treneris un TV komentētājs Gints Bisenieks. "Bet sezona ir pilnībā izgāzta, ja ņem vērā, kāda mēroga komanda ir "Dinamo", un kādā līgā tā spēlē. Rezultāta nav vispār. Nē, rezultāts ir vienmēr, un šoreiz tas ir absolūti negatīvs."

"Šīs sezonas rezultāts izsaka visu. Ja komanda paliek pēdējā vietā, tad viennozīmīgi sezona bijusi slikta," piekrīt "Liepājas Metalurga" kluba menedžeris Mihails Vasiļonoks. "Protams, ka rezultāts šajā gadījumā ne vienmēr atbilda parādītajai spēlei, bet nevienu maču Rīgas "Dinamo" hokejisti bez cīņas nezaudēja un komandas neveiksmes vairāk ir komplektācijas problēmas, jo komandā nebija neviena līdera, kurš paņemtu spēli uz sevi un iemestu "golus". Ar Mārtiņu Karsumu un Miku Indraši tomēr ir nedaudz par maz. Spēlēs visi hokejisti cīnījās ar pamatīgu atdevi, to viņiem nevar pārmest, bet rezultāts ir tāds, kāds tas ir."


Arī Gints Bisenieks norāda uz līdera trūkumu komandā: "Komandā nebija kapteiņa... Tāda kapteiņa, kādu mēs redzējām nupat olimpiskajā atlases turnīrā. Protams, Karsums ir stipri labāka kandidatūra nekā Galviņš, bet arī viņam vēl ir daudz kur augt un pilnveidoties," saka Bisenieks. "Nevienam nav noslēpums, ka arī Šuplera laikā "Dinamo" tika "play-off", lielā mērā pateicoties Ozoliņam. Un tagad, paskatoties KHL kopvērtējumu, mēs redzam, ka Sandis ir vēl vienu komandu "ievilcis" Gagarina kausa izcīņā. Vai nu tieši ar savu līdzdalību, bet viņi tur ir, bet mēs tur neesam, un pat ne tuvu."

"Pozitīvais šajā sezonā bija tas, ka komandā tika iesaistīti jaunie čaļi, kuri ieguva jaunu pieredzi un nākošgad no viņiem varēs gaidīt kaut ko vairāk," savukārt norāda Vasiļonoks. "Mārim Jučeram bija grūtāk, jo pagājušajā gadā viņš spēlēja veiksmīgāk, bet šogad viņam sanāca uzspēlēt mazāk un tieši tad, kad komanda bija smagākā situācijā. Tajā brīdī komandai negāja, tāpēc arī vārtsarga rezultāti ir vājāki. Tomēr viņš ieguva pieredzi. Man šķiet, ka viņam vēl gadu vajadzētu uzspēlēt zemākā līmenī, vai citā komandā, kurš viņš visu sezonu būtu pirmais vārtsargs, lai iegūtu pamatīgāku pieredzi."

"Grūti pateikt, kurā brīdī viss "aizgāja šķērsām", bet laikam tomēr nebijām trāpījuši ar treneri, tā tagad, pēc sezonas beigām izskatās," analizē Bisenieks. " Varbūt Rautakallio vajadzēja vairāk laika, vairāk ietekmēt komandas komplektāciju, lai gan viņš teica, ka tajā piedalījās. Negribas kolēģus kritizēt, bet par šo gadījumu esmu daudz domājis un secināju, ka laikam Peka tomēr nebija īstais treneris mūsu komandai, bet to nevarēja zināt. Kad Peku nolīga, viņš bija strādājis Somijā, Šveicē, bet ar tāda ranga komandām vēl ne."


Arta Ābola nonākšanu pie Rīgas "Dinamo" "stūres" abi speciālisti vienprātīgi sauc par vērtīgu pieredzi jaunajam trenerim. "Sezonas vidū pārņemt šādu "grimstošu kuģi" - Ābols ir malacis, cīnījās," saka Bisenieks. "Kopumā ņemot, tieši Ābols varētu būt lielākais ieguvējs no šīs sezonas, viņam tā bija milzīga skola, un, godīgi sakot, brīžiem bija žēl skatīties, kā viņš dod rīkojumus, bet spēlētāji laukumā nevar vai nespēj to izpildīt, negribu ticēt, ka negribēja."

"Ābolam bija ļoti sarežģīta situācija, jo viņš komandas galvgalī nonāca laikā, kad bija maz cerību tikt "play-off" un kaut izmainīt viņam bija ļoti grūti," norāda Vasiļonoks. "Treneri var vērtēt tad, kad viņš komandu trenē no sezonas sākuma. Ābols vēl ir jauns puika, redzēsim, vai no viņa iznāks labs treneris. Jautājums, vai viņam tomēr atļaus strādāt, jo pie komandas sliktā snieguma vienmēr ir vainīgs treneris. Par Ābola palikšanu galvenā trenera amatā grūtu pateikt, jo to var izlemt tika komandas vadība."

Līdz ar KHL regulārā čempionāta beigām sezona Rīgas "Dinamo" vēl nav beigusies - rīdzinieki kopā ar citām Gagarina kausa finālā neiekļuvušajām komandām izspēlēs Cerību kausu. "Latvijas izlasei tas nāks par labu - būs spēļu pieredze, puiši trenēsies," norāda Gints Bisenieks. "Bet pašā turnīrā mēs diez vai redzēsim motivētu cīņu, lai gan - puiši ir jauni, varētu gribēt spēlēt. Vakar arī - malači, cīnījās, vinnēja. "Slovan" jau ar nebija atbraukuši paslidināties, skatītāju pilnas tribīnes. Zobus parādījām, cepuri nost, arī Ābolam, kurš prata spēlētājus motivēt!"


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!