Foto: F64

Dienu pēc tam, kad aizvadīts Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonas pirmais mačs, Atklāšanas kauss, savu astoto KHL sezonu iesāk arī Rīgas "Dinamo" komanda. Mūsējo pirmie pretinieki - Kazaņas "Ak Bars". Zīmīgi, ka šai spēlei KHL sezonas kalendārā piešķirts astotais kārtas numurs.

2015./2016. gada sezonu iesāks 28 komandas, kas, tradicionāli sadalītas divās konferencēs - Rietumu un Austrumu -, vispirms aizvadīs regulārā čempionāta spēles, tad cīnīsies par Gagarina kausu.

Bez Rīgas "Dinamo" šosezon Latvijas hokeja līdzjutējiem būs jāseko līdzi arī vairākām citām komandām, kurās strādā Latvijas hokejisti un speciālisti - Edgaram Masaļskim un Artim Ābolam Toljati "Lada", Oskaram Bārtulim Vladivostokas "Admiral", Pēterim Skudram un Ģirtam Ankipānam Ņižņijnovgorodas "Torpedo", Georgijam Pujacam Ņižņekamskas "Ņeftehimik" un latviešu trijotnei Maskavas "Dinamo" - trenerim Harijam Vītoliņam un uzbrucējiem Mārtiņam Karsumam un Kasparam Daugaviņam.

KHL - divus soļus no jubilejas


Foto: DELFI

Kontinentālā hokeja līga apņēmīgi soļo pretim savai pirmajai apaļajai jubilejai, 10 gadiem, ko atzīmēs 2017./2018. gada sezonā, un šī sezona ir astotais solis šajā virzienā.

Pirmo KHL sezonu iesāka 24 komandas, šogad ir par četrām vairāk - 28. Gadu gaitā ir nomainījušies dalībnieki un mainīta arī regulārā čempionāta izspēles sistēma.

Pirmās izmaiņas dalībnieku sarakstā bija Austrumu konferencē - pēc pirmās KHL sezonas no dalībnieku saraksta pazuda Voskresenskas "Himik", tad - Toljati "Lada", bet vēlāk izmaiņas skāra arī Rietumu konferenci. Uz savas ādas "izbaudot" KHL izmaksas, no dalības līgā atteicās Prāgas "Lev", vēlāk, sākoties karadarbībai Ukrainā - arī Doņeckas "Donbass", iestājoties finanšu krīzei Krievijā grūtības sākās Maskavas "Spartak" un Mitišču "Atlant".

Taču allaž nāca klāt jauni klubi, ļaujot pat palielināt līgas dalībnieku skaitu līdz pašreizējam ciparam. Tā par KHL dalībniekiem ir kļuvuši Hantimansijskas "Jugra", Zagrebas "Medveščak", Helsinku "Jokerit", HK "Soči", čempionātā atgriezusies Toljati "Lada" un šosezon - arī Maskavas "Spartak".

Čempionāta izspēlē saglabāta iepriekš izmantotā sistēma, kas neparedz katrai komandai ar katru aizvadīt tikai divas spēles - vienu savā laukumā un vienu izbraukumā. Šī sistēma tika ieviesta, lai samazinātu klubiem izmaksas. Tā vietā vairāk savstarpējo spēļu nodrošināts divīziju ietvaros. Šogad šī sistēma ir saglabāta - tā, piemēram, Rīgas "Dinamo" ar Oskara Bārtuļa pārstāvēto Vladivostokas "Admiral" tiksies vien divreiz - izbraukumā un Rīgā, bet ar savas divīzijas komandām - četrreiz.

Jaunums šosezon ir arī salīdzinoši agrais sezonas sākums - nekad iepriekš KHL Atklāšanas kauss, kurā tiekas aizvadītās sezonas finālisti, nav aizvadīts augustā. Līdz šim visagrāk sākās pati pirmā KHL sezona 2008./2009. gadā - 2. septembrī.

Rīgas "Dinamo" - KHL "veterāni"


Foto: F64

Ņemot vērā, ka līgā pa šīm sezonām ir bijuši vairāki jaunpienācēji, Rīgas "Dinamo" pieskaitāmi pie "veterāniem", kas KHL spēlē kopš tās izveidošanas. Pa šiem gadiem Rīgas klubs ir iemantojis slavu kā klubs ar visazartiskākajiem līdzjutējiem,
par ko vispirmām kārtām jaunpienācējiem pastāsta viņu kolēģi,
kas beiguši savas gaitas Rīgā, un ik pa laikam tiek dēvēts par neērtu pretinieku - ne velti mēs varam lepoties ar to, ka no Gagarina kausa izcīņas esam "izsituši" tādus grandus kā
Maskavas "Dinamo"
un
Sanktpēterburgas SKA
. Taču pēdējā laikā cīņa vairāk sanāk ar finansēm nekā ar pretiniekiem - "treknajiem gadiem" beidzoties un pienākot krīzei Krievijā, arvien biežāk sanāk dzirdēt par Rīgas "Dinamo" naudas grūtībām. Šā iemesla dēļ
starpsezonā klubu pameta Artis Ābols
, kurš izvēlējās trenera asistenta amatu uzreiz, bet Toljati "Lada", nevis gaidīt un saglabāt galvenā trenera amatu Rīgas "Dinamo", pār kura nākotni tobrīd bija savilkušies visai biezi mākoņi.

Taču viss ir atrisināts un šo sezonu Rīgas "Dinamo" sagaida ar ļoti pieredzējušu galveno treneri Kari Heikilu, kurš ir otrais somu speciālists Rīgas klubā, un jauniem, cerīgiem leģionāriem - no "vecajiem" ārzemniekiem komandā ir palicis vien vārtsargs Jakubs Sedlāčeks. Tāpat kā iepriekšējā sezonā Rīgas "Dinamo" pilnībā izmanto ārzemju kluba statusu un abi komandas vārtsargi ir leģionāri - atbilstoši KHL nolikumam Krievijas klubos var būt tikai viens vārtsargs-ārzemnieks; uz ārzemju klubiem kā Rīgas "Dinamo", "Jokerit" vai Minskas "Dinamo" šis ierobežojums neattiecas.

No 26 Rīgas "Dinamo" spēlētājiem tikai septiņiem dzimtā valsts nav Latvija - mums ir divi čehi (Jakubs Sedlāčeks un aizsargs Tomāšs Kundrāteks) un pa vienam zviedram (vārtsargs Juakims Eriksons), amerikānim (uzbrucējs Tims Sestito), kanādietim (aizsargs Stīvens Seigo), somam (uzbrucējs Ville Leino) un vācietim (uzbrucējs Fēlikss Šics).

Ko saskata eksperti

Foto: DELFI

Pirms šīs sezonas Rīgas "Dinamo" aizvadīja sešas pārbaudes spēles, no kurām četrās uzvarēja, un Latvijas Dzelzcaļa kausā palika trešie. Ko šīssezonas Rīgas "Dinamo" modelī ir ievērojuši hokeja eksperti un kādas ir viņu prognozes par to, ko no mūsu komandas varam sagaidīt šosezon?

Gints Bisenieks
hokeja treneris:

Sezona, domāju, būs kā visas iepriekšējās, - Rīgas "Dinamo" cīnīsies par iekļūšanu "play-off", ka iekļūs - būsim priecīgi, ja tiks līdz otrajai vai trešajai kārtai - būsim laimīgi.

Spriežot pēc pirmssezonas pārbaudes spēlēm, komanda izskatās normāli. Ir vēl tehniskais brāķis, bet tas rudenī ir vienmēr. Prognozes? Vēl jau nav zināms, kādas ir pārējās komandas. No tām, ar kurām Rīgas "Dinamo" spēlēja - par Minskas "Dinamo" izskatījāmies labāk, taču viņiem četri vadošie hokejisti nespēlēja. Ar "Ak Bars" varbūt varēja pacīnīties, "Lokomotiv" bija stiprāki, tehniskāki.

Par šīssezonas komandu nevar teikt "wow" vai "super", tā ir normāla. Vārtsargu līniju gribētos labāku, vienam otram leģionāram var "piesieties", bet jāsaprot, ka ir tikai sezonas sākums.
Runājot par jauno galveno treneri - īpaši izmaiņas Rīgas "Dinamo" spēlē neesmu ievērojis. Mēs spēlējām pret dažādiem pretiniekiem dažādi. Lielākās pārmaiņas spēlē bija Rautakallio laikā, kad visiem bija uzdevums skriet uz sist, bet to komandas modeli es šajās spēlēs neredzēju.

Drīzāk "galva ripos" Harijam Vītoliņam Maskavā nekā Kari Hekilam Rīgā!
Armands Puče

Armands Puče
žurnālists, hokeja komentētājs:

Pie vispārējā bardaka un nesakārtotības, kas valda KHL - ar minimālu piepūli jebkura normāla organizācija var sasniegt labus rezultātus un tur pat nav svarīgi, kāda "kalibra" ir komandas, kas nāk pretī. Jo stāsts, kaut vai par mūsu divīziju, ir visai skumjš - Minskai vadība salikta cietumā, "Jokerit" visi īpašnieki ir "melnajā sarakstā", "Slovan" ir hroniskas finansiālas problēmas, "Medveščak" slēpjas, Sanktpēterburgas SKA ienīst visa līga, jo viņi ir bagāti, un "Spartak" - viņi pagājušo sezonu izlaisa, šogad ir un nav zināms, kā būs nākamgad. Te es ieskicēju to, kāda ir šī līga kopumā, kādas komandas, tendences un problēmas. Uz šā fona ar minimālu budžetu, ar pārdomātu selekcijas darbu un bez pārspīlējuma tēriņos - jo es uzskatu, ka Rīgas "Dinamo" joprojām pārmaksā daļai spēlētāju - var sasniegt ļoti normālu rezultātu. Play-off? Nekas neliek domāt, ka tas ir kaut kāds nesasniedzams.

Uzskatu, ka veiksmīgi ir izdevies darbs ģenerālmenedžerim Normundam Sējējam, vismaz "uz papīra". Laicīgi zinot, kas būs treneris, ir paņemti agresīvi, spēcīgi, cīņu mīloši spēlētāji, kustīgi aizsargi. Situācija pilnīgi citāda kā iepriekšējās sezonās, arī pie Rautakallio, kad trenerim tika nolikts priekšā sastāvs un tad prasa rezultātu. Šogad var redzēt, ka ir gūta mācība gan no kļūdām, gan no pieredzes. Un tas ir fakts, ka somu hokejs mums ir daudz pieņemamāks, "skriet un sisties" - tur nevajag īpašu talantu, bet gribasspēku, jo tas nogurdina pretinieku un liek viņiem kļūdīties - tā ir klasika. Un ja pa vidu ir tādi "tīrradņi" kā Lauris Dārziņš vai Miks Indrašis, kas var atdot piespēli un apspēlēt pretinieku, tad viņi var izpausties. Protams, jautājums, kā treneri pratīs šo sastāvu "piepildīt" ar darbībām uz ledus, vairākumā un mazākumā. Pārbaudes spēlēs mazākums bija ļoti labs, vairākums - skumjš, bet to visu var novērst.

Svarīgi, ka galvenais treneris ir "burzījies" pa KHL, iepazinis krievu mentalitāti un spēj pielāgoties. Tas nozīmē, ka viņš pielāgosies arī šai videi. Svarīgi tas, ka Heikilam būs atbalsts arī kluba vadībā, līdz ar to viņam būs vieglāk strādāt, jo Hekilas "kārti" pie vadības, visticamāk, aizstāvēs arī ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs, kurš šogad strādās arī treneru korpusā, un līdz ar to var apgalvot, ka drīzāk "galva ripos" Harijam Vītoliņam Maskavā nekā Kari Hekilam Rīgā. Turklāt Sējējs-treneris var būt pat labāks nekā Sējējs-ģenerālmenedžeris, ko viņš var šogad apliecināt. Domāju, te arī var sagaidīt interesantas nianses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!