Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) ideja aizliegt Baltkrievijai rīkot 2014. gada pasaules čempionātu (PČ) hokejā, tādējādi sodot valsti par cilvēktiesību pārkāpumiem valsts prezidenta Aleksandra Lukašenko režīma īstenotās politikas dēļ, nav guvusi atsaucību Latvijas un Somijas dimplomātu vidū, vēsta portāls "EUobserver".

Pirmdien Briselē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministru sēdē runās par situāciju Baltkrievijā. Tikšanās laikā aptuveni 15 Baltkrievijas varas un nomenklatūras darbiniekiem tiks uzlikts aizliegums iebraukt ES valstīs, portālu informēja vecākais ES diplomāts. Tiks pārrunātas arī iespējas sākt ekonomiskās sankcijas pret lielākajiem Baltkrievijas eksporta uzņēmumiem. Portāls norāda, ka varētu runāt arī par EP ideju neļaut 2014.gada PČ norisināties Baltkrievijā, tomēr uzsver, ka šajā jautājumā sēdes dalībnieku vidū vienotība diezin vai būs.

Vismaz divu valstu diplomāti savu viedokli jau izteikuši. "Mēs nedrīkstam jaukt kopā sportu un politiku. Šāds lēmums sodītu Baltkrievijas vienkāršos iedzīvotājus vairāk nekā valsts valdošo eliti," portāls citē vārdā nenosaukta Latvijas diplomāta viedokli. "Mēs domājam, ka šādas lietas jāatstāj sporta veida vadības, nevis valdību kompetencē," pret aizliegumu ir arī Somijas diplomāts.

Savukārt Šveices ārlietu ministrs Georgs Farago norādījis, ka Šveices valdība apspriedīs iespēju aizliegt čempionāta rīkošanu Baltkrievijā, bet Lietuvas Ārlietu ministrija jau paudusi atbalstu šai idejai.

Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) preses sekretārs Šimons Šembergs "EUobserver" informēja, ka nesenajā IIHF kongresā neviena no 69 federācijas dalībvalstīm neatbalstīja EP ideju. Viņš pastāstīja, ka trešajām pusēm, piemēram, Eiropas Savienības institūcijām vai Šveices valdībai, nav nekāda spēka, lai piespiestu IIHF mainīt plānus.

Jau ziņots, ka pret PČ rīkošanu Baltkrievijā ir iestājies EP prezidents Ježijs Buzeks un vairāki parlamenta deputāti, kuru vidū ir arī bijusī Slovākijas hokeja zvaigzne Peters Štjastnijs. Idejas autori uzskata, ka Baltkrievija nedrīkst kļūt par mājvietu nozīmīgām sporta sacensībām, kamēr valstī nebūs atbrīvoti visi politieslodzītie. Buzeks kopā ar vairākām Eiroparlamenta augsta ranga amatpersonām nosūtīja vēstuli IIHF prezidentam Renē Fāzelam, aicinot liegt Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko godu uzņemt pasaules čempionātu.

Nākamie divi pasaules čempionāti 2012. un 2013.gadā notiks vienlaicīgi divās valstīs - Zviedrijā un Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!