Foto: Publicitātes attēli

Ielu basketbola emocijas stingri iegrožot noteikumu rāmjos – tas skan diezgan neticami. Tomēr Latvijas čempionātā 3x3 basketbolā norises visās spēlēs visos sešos laukumos stingri uzraudzīs tiesneši un tās tiks aizvadītas pēc oficiāli apstiprinātajiem FIBA 3x3 noteikumiem.

Sarunā ar portālu "Delfi" pirmā Latvijas čempionāta 3x3 basketbolā galvenais tiesnesis Andris Vaskāns gan atzīst, ka šim faktam nevajadzētu sagādāt grūtības nedz klasiskā basketbola spēlētajiem, nedz ielu basketbola pārstāvjiem.

"Pamatprincips ir vienkāršs - iemest bumbu grozā. Arī skatītājiem nebūs problēmas sekot līdzi spēlei un saprast laukumā notiekošo, jo 3x3 basketbolā pamatprincipi ir tādi paši kā klasiskajā basketbolā. Būtiska atšķirība – gūtais grozs ir viena punkta vērtē, bet par precīzu metienu, kas izdarīts ārpus tālmetienu zonas, piešķir divus punktus. Tātad labs tālmetiens ir vērtīgāks, nekā klasiskajā basketbolā."

Atšķirībā no parastajiem ielu turnīriem, 3x3 basketbolā spēles tiesās Latvijas Basketbola savienības licencētie tiesneši. Andris Vaskāns atzīst, ka šī iemesla dēļ viņam 3x3 basketbols patīk labāk par ielu basketbolu. "Te viss tiek kontrolēts. Brīvajā basketbolā spēlētāji paši fiksē sodus, kas var būt neadekvāti un nekonsekventi." Arī tiesnešiem nāksies pamatīgi pasvīst, jo katru spēli laukumā vadīs tikai viens, kam jo ātri un adekvāti būs jāpieņem visi lēmumi. Viņam palīdzēs divi sekretariāta tiesneši, kas fiksēs laiku, rezultātu un statistiku.

"Tiesneši jau parasti cenšas dalībniekiem nākt pretim, palīdzēt un izskaidrot nesaprotamo. Parasti pirms spēles apvaicājamies, vai spēlētājiem ir kādi jautājumu, kas saistīti ar noteikumiem vai tiesāšanas sistēmu. Tomēr prakse liecina, ka jau pēc pirmās spēles visiem dalībniekiem viss ir saprotams," Vaskāns dalās savā pieredzē.

Pēc FIBA 3x3 basketbola noteikumiem spēle ir sadalīta divos puslaikos pa piecām minūtēm. Starp puslaikiem ir minūtes pārtraukums. "Ielu basketbolā parasti zem groza ir pusaplis, ir īpaša procedūra iziešanai no tā driblējot vai arī piespēlējot bumbu un tikai pēc tās aizsargājošās komandas spēlētāji var sākt segt tos, pretiniekus. 3x3 basketbolā segt var uzreiz, tāpēc nav nekādas stāvēšanas, ir pastāvīga darbība," norādīja tiesnesis.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 11. un 12. augustā Rīgas centrā pie Brīvības pieminekļa noskaidros Latvijas čempionus 3x3 basketbolā. Uzvarētāji PRO grupā pārstāvēs Latviju FIBA 3x3 basketbola pasaules čempionātā, kas no 23. līdz 26.augustam norisināsies Atēnās, uzvarētāji U18 grupā varēs piedalīties 3x3 pasaules U18 čempionātā no 27. līdz 30.septembrim Seviljā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!