Foto: PantherMedia/Scanpix
Transseksuāla sportiste ASV ir iesūdzējusi tiesā izturības sacensību sponsorus par atteikumu reģistrēt viņu dalībai sieviešu konkurencē, vēsta CNN.

Hloja Džonsone, kura ir fitnesa trenere, no sacensību sponsoriem "CrossFit" ir pieprasījusi 2,5 miljonus dolāru lielu morālo kompensāciju. Sponsori savu atteikumu pamato ar vēlmi saglabāt godīgas sacensības, kamēr Džonsones advokāti to uzskata par diskrimināciju.

Džonsone 2006. gadā veica dzimuma maiņas operāciju un ilgstoši lietojusi hormonu terapiju. Kalifornijas štats viņu legāli atzinis par sievieti.

Sportistes komandas biedrene nosūtījusi sacensību rīkotājiem anonīmu vēstuli ar jautājumu, vai transpersonas drīkst tajās piedalīties, un "CrossFit" atbildē norādīja, ka dalībniekiem ir jāstartē tajā dzimuma kategorijā, kurā viņi ir piedzimuši; Džonsones gadījumā - pie vīriešiem.

"Tas ir neapstrīdams fakts, ka vīriešiem, kas ir veikuši dzimuma maiņas operāciju, tik un tā saglabājas ģenētiskās īpašības, kas viņiem nodrošina fizisku un psiholoģisku pārsvaru pār sievietēm," teikts sacensību rīkotāju vēstulē.

"Džonsonei nav nekāda pārsvara pār citām sievietēm, jo viņa pārāk ilgu laiku ir lietojusi estragēnu," norāda sportistes advokāti, norādot, ka pat Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ļauj transseksuāliem sportistiem startēt viņu pašreizējā dzimuma konkurencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!