Foto: Reuters/Scanpix
Pasaulē katru gadu rodas arvien jauni sporta veidi, kuri radītāju cer uz "sava bērna" kļūšanu par populāru un varbūt pat iekļūšanu lielo sporta veidu saimē.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu dažos sporta veidos, kuru dalībnieki un pārstāvji klusībā cer iekļūt olimpisko sporta veidu saimē. Lielākaji daļai no šiem alternatīvajiem un daudziem škietami jokainajiem sporta veidiem ir savas federācijas, kā arī izstrādātas programmas, lai iekļūtu olimpiskajā saimē.

Šahs un bokss

Foto: Reuters/Scanpix

Ja esi ar ļoti labi attīstītu loģisko domāšanu un vēl labi trenēts boksā, tad Tev ir lieliska iespēja kļūt par pasaules čempionu - boksšahā vai šahboksā.

Boksa un šaha apvienotais sporta veids izdomāts pagājušā gadsimta nogalē un tagad tajā pat tiek aizvadīti pasaules čempionāti. Šahs un bokss šajā sporta veidā notiek pamīšus - viens raunds šahā, otrs boksā. Šaha raunds ir četru minūšu, bet boksa raunds - divu minūšu ilgs. Pārtraukums starp raundiem - viena minūte.

Uzvarētājs ir tas, kurš pirmais pieteicis šahu un matu vai nokautējis pretinieku. Ja cīņas gaitā uzvarētāju nenoskaidro, tad, līdzīgi kā boksā, to nosaka pēc tiesnešu lēmuma.


 

Dubļu futbols

Foto: Reuters/Scanpix

Daudzreiz augstākā līmeņa futbols ir spēlēts stipra lietus laikā vai arī pēc lietusgāzēm, taču pasaulē ir arī dubļu futbols.

Dubļu futbolu spēlē pēc īstā futbola noteikumiem, tikai spēles laukuma klājums, protams, ir stipri atšķirīgs. Tāpat spēļu laukumu un vārtu izmēri ir mazāki, nekā lielajā futbolā.

Katru gadu Skotijā notiek arī Pasaules kauss dubļu futbolā, bet vīriešiem īpaši iepatikušās sieviešu sacensības šajā sporta veidā.

Uznes mani kalnā!

Foto: F64

Pagājušā gadsimta 90.gados Somijā dzima pāru sporta veids - sievu nešanas sacensības.

Sacensības radās Somijas pilsētiņā Sonkajarvi, kur tagad regulāri risinās pasaules čempionāts. Sporta veida princips - vīrieši nes kalnā savas sievas vai draudzenes. Uzvar ātrākais pāris, kurš dāvanā saņem tik daudz alu, cik sver sieva.

2007.gadā arī Latvijā pirmo reizi risinājās sievu nešanas čempionāts, kas ar katru gadu ieguva arvien lielāku popularitāti. 

Volejbols ar kājām

Foto: AP/Scanpix

Āzijā ir daudzi citā pasaulē nezināmi vai maz zināmi sporta veidi, un viens no tiem ir sepaktakravs jeb volejbols ar kājām.

Šajā sporta veidā komandā ir trīs laukuma spēlētāji, kuri sit maz izmēra bumbu pāri tīklam - ar kājām, galvu, ķermeni, tikai ne ar rokām. Sporta veidu var spēlēt gan telpās, gan pludmalē.


Rokas ir, dēlis ir – sērfojam!

Foto: Kadrs no video

Tradicionālā sērfošana daudziem neizdodas, jo nekādi nesanāk noturēt balansu, tāpēc daži aktīvisti izdomājuši citu sporta veidu - roku sērfošanu.

Citi šo sporta veidu sauc arī par sērfošanu ar ķermeni. Šajā sporta veidā pamatekipējums ir neliels sērfošanas dēlis, pie kura piestiprināta viena vai abas plaukstas, un tad, peldot, jācenšas "noķert vilni" un braukt pa vilni.

Noķer mani, ja vari

Foto: AP/Scanpix

Arī viens no populāriem sporta veidiem Āzijā - komandu sporta veids kabaddi.

Spēles mērķis - pieskarties pretiniekam, taču paspēt aizbēgt no pretiniekiem un atgriezties savā laukuma pusē. Spēlei ir savi sarežģīti noteikumi, tāpēc tajā ir vairāki tiesneši, kuri fiksē ne tikai punktu guvumu, bet arī pārkāpumus.

Kabaddi ir ļoti populārs Āzijas sporta spēlēs, kur izšķirošās cīņas vēro vairāki desmiti tūkstoši līdzjutēju.

Ripu ūdenī!

Foto: Publicitātes foto

Iespējams, viens no senākajiem sporta veidiem šajā sarakstā ir oktopušs jeb zemūdens hokejs.

Šis sporta veids 1954.gadā radies Anglijā. Kāda peldbaseina un akvaparka īpašnieks, lai ziemā nosargātu klientu interesi, centās ieinteresēt savus klientus un piedāvāja viņiem ziemas sportu ūdens apstākļos. Oktopušā dalībnieki cenšas ripu iesist vārtos - gluži kā hokejā, tikai visa sacensība risinās zem ūdens.

Volejbols? Akrobātika? Nē, bossabols

Foto: Publicitātes foto

Bossabols ir komandas sporta veids, kas radies Spānijā, bet populārs ir pludmalēs.

Bossabola saknes meklējamas Spānijā, taču to "sakārtojis" un noteikumus ieviesa beļģis Filips Eikmanss tīri nesen - 2004.gadā. Sporta veida pamats ir volejbols (bumba pāri tīklam jāpārsit pretinieku pusē), taču tajā nepieciešamas arī futbola, akrobātikas un vingrošanas iemaņas. Komandā ir trīs vai četri censoņi, spēle risinās uz piepūšama laukuma, kura vidū pie tīkla ir batuts.

Bossabolā punktus gūst, ja bumba pieskaras zemei pretinieku laukumā. Atkarībā no vietas, kur piezemējas bumba, un atkarībā no sitiena veida (ar rokām vai ar kāju/ ķermeni), komandas par tikt pie viena, trīs vai pat pieciem punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!