Foto: Rigazoo.lv
Kaut arī par 2013./2014. gada sezonas Latvijas čempioniem basketbolā kronēti "BK Ventspils" sportisti, Rīgas zooloģiskais dārzs uzskata, ka labākais basketbolists Latvijā tomēr ir 17 gadus vecais pelēkais ronis Puika, kurš šajā mūsu valstī tik populārajā bumbas spēlē trenējas jau astoņus gadus.

Lai izšķirtu šo Latvijas sporta pasaulei tik aktuālo strīdu, piektdien, 30. maijā pulksten 14.00 Rīgas zoodārza roņu baseinā notiks pārbaudes turnīrs basketbolā starp pelēko roni Puiku un Latvijas čempioniem, "BK Ventspils" līderiem, izslēgšanas spēļu vērtīgāko spēlētāju Jāni Timmu, Kristeru Zeidaku un Māri Gulbi.

Sacensību programmā paredzēta bumbas pārvaldīšanas meistarības pārbaude ūdenī un uz sauszemes, kā arī bumbas triekšanas grozā no augšas priekšnesums. Ja ronim Puikam pēc sasprindzinātās cīņas vēl būs atlikušas spēka rezerves, viņš būs gatavs pašrocīgi (ar zobos satvertu otu) uzgleznot diplomu šo sacensību uzvarētājam

Pelēkais ronis Puika pārliecinoši uzskatāms par vienu no "mācītākajiem" pelēkajiem roņiem Eiropā. Viņš gatavs izpildīt vairāk, kā 30 dažādas komandas, ieskaitot tādus sarežģītus "trikus", kā futbola un basketbola spēle, gleznošana, dejošana, dziedāšana un " glābšana" ar glābšanas riņķi.

Viņa priekšnesumus, sākot no 31. maija, ik dienu 14.00 varēs vērot arī visi zoodārza apmeklētāji. Jāpiezīmē, ka šis nav uzskatāms par roņu dresūras sasniegumu. Puika ar sajūsmu cenšas izpildīt dažādas komandas, tā pats izklaidējoties un kliedējot garlaicību, kas ir katra zoodārza iemītnieka lielākā bēda.

Rīgas zooloģiskais dārzs ir patiesi priecīgs par "BK Ventspils" uzvaru Latvijas čempionātā, jo jau vairākus gadus Ventspils pilsēta finansiāli atbalsta jūras piekrastē nelaimē nokļuvušo roņu mazuļu izbarošanu. Pērn no Ventspils ostas jūrā tika izvests un dabā atpakaļ atlaists viens zoodārzā izaudzētais ronis, bet šogad ar "roņiem draudzīgākās pilsētas" atbalstu izaudzināti četri ronēni (trīs pelēkie roņi un viens pogainais sīkronis jeb nerpa), kurus pēc "basketbola turnīra" būs iespēja apciemot arī klātesošajiem.

Rīgas zoodārzs ik gadu uzņem lielāku vai mazāku skaitu nelaimē nokļuvušu un Latvijas piekrastē atrastu roņu mazuļu. Diemžēl reizēm ronēni uz zoodārzu tiek atvesti pārpratuma dēļ, jo varēja izdzīvot savā dabiskajā vidē. Izaudzētajiem roņiem zoodārzs meklē mājas citvalstu zoodārzos, bet, ja tas neizdodas, tos, iepriekš iezīmētus, izlaiž jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!