Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas basketbola izlase trešdien pavēstīja par amerikāņa Džeroma Rendla pilsonības nokārtošanu, uzreiz pēc tam arī nosaucot sastāvu Eiropas čempionātam, kurā savas spēles aizvadīs Rīgā.

Kā pavēstīja Ukrainas izlases galvenais treneris Jevgēņijs Murzins, Rendls tagad būs oficiāli tiesīgs pārstāvēt savu jauno dzimteni.

Rendls 2011./2012. gada sezonā spēlēja Ukrainas komandā Mariupoles "Azovmaš", bet pagājušajā sezonā pārstāvēja Turcijas vienību "Eskisehir", kuras rindās izcēlās ar vidēji 15,8 punktiem un 5,0 rezultatīvām piespēlēm.

Šī Ukrainai nav pirmā pieredze ar naturalizētiem spēlētājiem. Viens no Ukrainas līderiem 2013. gada Eiropas čempionātā un 2014. gada pasaules meistarsacīkstēs bija amerikānis Pū Džeters, kurš šovasar paziņoja par lēmumu noslēgt savu karjeru valstsvienībā.

Džeters Ukrainas pilsonību pieņēma 2013. gadā, iepriekšējās Eiropas meistarsacīkstēs vidēji gūstot 13,5 punktus un palīdzot savai valstij izcīnīt augsto sesto vietu.

Kā zināms, cita Latvijas gaidāmā pretiniece Čehija pagājušajā nedēļā oficiāli naturalizēja amerikāņu basketbolistu Bleiku Šilbu, bet Beļģijas izlase sastāvā turnīram iekļāvusi naturalizēto Metu Lodžeski.

Ukrainas izlasē dalībai Eiropas čempionātā iekļauti Maksims Pustozovnovs, Aleksandrs Ļipovijs, Deniss Lukašovs (visi - Kijevas "Budiveļņik"), Aleksandrs Mišula, Staņislavs Timofejenko (abi - Dņepropetrovskas "Dņepr"), Igors Zaicevs (Bandaremāšhahras "Petrochimi", Irāna), Maksims Korņijenko (Južnijas "Himik"), Artjoms Pustovojs (Santjago de Kompostelas "Rio Natura Monbus", Spānija), Kirils Fesenko (Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ", Krievija), Džeroms Rendls ("Eskisehir", Turcija), Aleksandrs Sizovs (Čerkasu "Mavpi") un Pāvels Krutouss ("Kyiv").

Murzins Ukrainas izlases galvenā trenera amatā tika apstiprināts vien jūnijā, aizstājot pazīstamo amerikāņu speciālistu Maiku Fratello.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionātam sākotnēji bija plānots risināties tieši Ukrainā, tomēr valstī valdošās nestabilās situācijas dēļ tas tika pārcelts uz Franciju, Horvātiju, Vāciju un Latviju.

Turnīrā, kas sāksies 5.septembrī, Ukraina spēlēs Rīgas apakšgrupā kopā ar mājinieci Latviju, Lietuvu, Igauniju, Beļģiju un Čehiju.

Kā zināms, pārējo apakšgrupu turnīri notiks Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija) un Zagrebā (Horvātija). Apakšgrupu četras spēcīgākās komandas kvalificēsies izslēgšanas turnīram, ko tās, sākot ar astotdaļfināla fāzi, no 12. līdz 20.septembrim aizvadīs Francijas pilsētā Lillē.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!