Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijas bobsleja pilota Oskara Ķibermaņa četrinieks svētdien, 20. februārī, līdz pat pēdējam braucienam cīnījās par bronzu Pekinas olimpiskajās spēlēs, bet noslēgumā nācās samierināties ar piekto pozīciju.

28 gadus vecais Ķibermanis startēja jau savās trešajās olimpiskajās spēlēs un sasniedza savu labāko rezultātu četriniekos. 2014. gadā Sočos Ķibermaņa kvartets bija 12. vietā, bet pirms četriem gadiem Phjončhanā viņam desmitā vieta. Divniekos Sočos viņam bija 14. vieta, bet Phjončhanā - devītā.

Par četrkārtējo olimpisko čempionu kļuva Frančesko Frīdrihs, kurš četru braucienu summā par 0,37 sekundēm apsteidza savu tautieti Johanesu Lohneru, bet bronzu ieguva kanādietis Džastins Kripss (+0,79 sekundes). Kanādas ekipāža tādējādi neļāva Vācijai atkārtot divnieku sasniegumu, ieņemot visu goda pjedestālu. Trešā Vācijas ekipāža ar pilotu Kristofu Hāferu bija ceturtā (+0,85 sekundes), bet Ķibermani no bronzas šķīra 0,18 sekundes.

Ķibermanis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Edgaru Nemmi pēc pirmajā dienā veiktajiem diviem braucieniem no bronzas pozīcijas, kurā atradās Kripss, atpalika par 0,18 sekundēm. Ķibermaņa kvartets bija piektais, bet ceturtajā vietā tikai 0,01 sekundes attālumā bija vācieša Kristofa Hāfera četrinieks. Līderis pēc diviem braucieniem bija Frančesko Frīdrihs, kurš tikai par 0,03 sekundēm apsteidza Johanesu Lohneru.

Ķibermanis trešajā braucienā uzrādīja otro labāko starta laiku, labi veica trasi bez lielām kļūdām, tomēr šoreiz neizdevās sasniegt labus ātrumus. Braucienā Ķibermanis uzrādīja ceturto labāko laiku, summā saglabāja piekto vietu, bet samazināja starpību ar bronzas pozīcijā esošo Kripsu līdz 0,15 sekundēm. Tomēr vēl labāk braucienu veica Hāfers, kurš palielināja starpību no Ķibermaņa līdz 0,07 sekundēm. Pirms pēdējā brauciena Hāferu no bronzas šķir 0,08 sekundes.

Šīs trīs ekipāžas pirms pēdējā brauciena saglabāja cerības uz bronzu, bet cīņa par zeltu un sudrabu risinājās starp Frīdrihu un Lohneru. Frīdrihs trešajā braucienā uzrādīja labāko laiku un palielināja pārsvaru pār tautieti līdz 0,20 sekundēm. Savukārt Kripss trešajā braucienā uzradīja vien sesto labāko laiku un no sudraba pozīcijas viņu šķīra jau 0,45 sekundes.

Pēdējā braucienā Ķibermanis uzrādīja vien piekto labāko laiku, kas neļāva pacīnīties par bronzu. Pēdējais brauciens Latvijas kvartetam bija laika ziņā arī vājākais no četriem.

Startējot uzreiz pēc Ķibermaņa, Hāfers palielināja starpību un jau tad kļuva skaidrs, ka Latvijas četriniekam būs jāpaliek bez medaļas. Hāfers pēdējā braucienā uzrādīja otro labāko laiku, tomēr arī tas viņam neļāva beigās aizsniegties līdz medaļai. Kripss droši veica savu pēdējo braucienu un apsteidza Vācijas trešo ekipāžu par 0,06 sekundēm.

Pirms pēdējā brauciena bija skaidrs, ka zeltu un sudrabu savā starpā sadalīs divas labākās vācu ekipāžas ar pilotiem Frīdrihu un Lohneru. Lai gan Lohners sestdien sacensību pirmajā braucienā bija ātrākais, pirms pēdējā brauciena jau 0,20 sekunžu pārsvars bija Frīdriham. Frīdrihs bija labākais arī pēdējā braucienā, pārliecinoši summā apsteidzot tautieti par 0,37 sekundēm un izcīnot savu ceturto olimpisko zeltu.

Portāls "Delfi" piedāvāja sacensību teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!