Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Šogad aprit 50 gadi, kopš pie Latvijas regbija "debesīm" spīd klubs ar nosaukumu 1964. Tas ir bijušās Rīgas Vagonu rūpnīcas (RVR) regbija komandas turpinājums.

DELFI piedāvā sarunu ar kluba prezidentu Gunāru Seņavski - gan par to kā klubs ieguva savu pašreizējo nosaukumu, gan par to kāda gaidāma tā nākotne, gan citām regbija problēmām.

- Kā radās RVR klubs, kuru tagad pazīstam ar nosaukumu RK 1964?

- RK 1964 ir vecākais pastāvošais regbija klubs Latvijas Republikā. Tā pirmsākums ir 1964. gada 30. oktobrī, kad 28 sportisti no dažādiem Rīgas Vagonu rūpnīcas cehiem uzsāka treniņus VEF stadionā tagadējā vecākā kluba trenera Arnolda Spādes vadībā. Treneris spēlēja VEF komandā un Republikas izlasē. Ātri apgūstot regbija spēli, RVR komanda sāka sastādīt konkurenci pārējām komandām. Laika gaitā RVR bankrotēja un beidza pastāvēt arī regbija komanda, bet, lai saglabātu komandas lieliskās tradīcijas un neizzustu regbija gars, tika nodibināts Regbija klubs 1964 - 1998. gada 30. aprīlī.

- Kam pieder ideja par pašreizējo nosaukumu - 1964?

- Nosaukums radās kopīgās diskusijās, bet pati ideja par tādu abreviatūru pieder man. Nolēmām kopīgi, ka kluba jaunais nosaukums būs 1964, bet komanda startēja Latvijas čempionātā ar nosaukumu "Remus".

- Pastāstiet nedaudz par paša sporta gaitām klubā!

- Pašu sākumu atceros ļoti labi. Biju nosūtīts praksē uz RVR no Rīgas Industriālā politehnikuma. RVR stadionā trenējos vieglatlētikā, jo vienlaikus biju arī Latvijas izlases kandidāts šajā sporta veidā. Sporta gars RVR tolaik bija ļoti spēcīgs. Sacensības notika pat darba starplaikos. Tad mani ievēroja smagatlētikas treneris Aivars Liepiņš, kurš teica: "Nāc uz regbiju!" 1965. gada pavasarī sāku strādāt RVR un vienlaikus arī izmēģināju roku regbijā. Kad sāku spēlēt, Vladimirs Martinsons un Zigis Krūmiņš uzreiz man pievērsa uzmanību un uzaicināja uz Latvijas izlasi. Pēc tam diemžēl nācās trīs gadus zaudēt sakarā ar dienestu padomju armijā. Tomēr regbiju arī pēc dienesta nepametu. Strādāju un spēlēju. Līdz 1998. gadā kļuvu par 1964 prezidentu.

- Kā vērtējat pašreizējo situāciju regbijā Latvijā kopumā?

- Smags jautājums... Savstarpējās nesaskaņas lien ārā kā īlens no maisa. Vairāk dominē subjektīvais. Pietrūkst vienojoša spēka. Klubu pieaugums it kā bija, taču to attīstība nav iespējama bez materiālā atbalsta. Kaut vai tas pats "Baldones" piemērs... Diemžēl ir arī citi negatīvi piemēri, nerunājot nemaz par "galma" intrigām.

- Kāda nākotne sagaida jūsu vadīto klubu 1964? Vai būs arī 60 gadu svinības?

- Viss izšķirsies šajā sezonā. Nākotne ir visciešākajā veidā saistīta ar iespējamo sponsoru piesaisti. Solījumi ir, taču tiem jāpāraug darbos. Ja nepaveiksies, būsim uz izdzīvošanas robežas. Jauno regbistu ir ļoti maz. Pēc dabas gan esmu optimists, bet pagaidām situācija ir ļoti problemātiska.

- Pāris sezonas Latvijas čempionātā startēja komanda ar nosaukumu "Kalve" - Regbija klubu "Ovāls" un 1964 apvienojums. Pastāstiet par to nedaudz sīkāk.

- Jā, toreiz likās, ka diviem klubiem kopā būs vieglāk uzturēt vienu komandu, kurai likām simbolisko nosaukumu "Kalve". Tā tika domāta kā jauno talantu kalve izlasei un pašu komandai. Taču beigās diemžēl nācās secināt, ka uz plika entuziasma mūsdienās neko nevar izdarīt.

- Mēdz teikt, ka katrai lietai ir tā sauktie "trīs vaļi", uz ko tās tiek balstītas. Kas ir RK 1964 trīs vaļi?

- Pirmais noteikti ir Arnolds Spāde. Treneris ar lielo burtu, kas piesaistījis klubam ļoti daudz spēlētāju. Pa šiem 50 gadiem caur klubu ir izgājuši ap 1500 cilvēku. Otrais ir disciplīna un kārtība klubā. Bet kā trešo es minēšu daudzo talantu meistarību un spēlētāju pašatdevi.

- Kāds būtu jūsu novēlējums kluba biedriem 50. dzimšanas dienā?

- Vecajiem puikām jānovēl laba veselība, vidējai paaudzei stabilitāte, bet jaunatnei - neatlaidība! Sestdien, 16. augustā, no pulksten 14 līdz 15 tiekamies RFS stadionā uz RK 1964 kausa izcīņu.

RK 1964 R15 komanda "Remus" Latvijas čempionātos

1998. gadā- 6. vieta,

1999. - 4. vieta

2000. - 4. vieta

2001. - 3. vieta

2002. - 3. vieta

2003. - 4. vieta

2004. - 4.vieta

2005. - 4. vieta

2006. - 4. vieta

2007. - 4. vieta

2008. - 5. vieta

2009. - 4. vieta

Regbija kluba 1964 treneri, kas trenējuši kluba komandas.

Arnolds Spāde, Aivars Krūmiņš, Pāvels Ivanovs, Aigars Tumbilis, Normunds Bondars. Pašreiz kluba treneris ir Raimonds Priednieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!