Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Lai gan ziema Latvijas regbijā tradicionāli ir "klusais" periods, dzīve ap ovālo bumbu nerimstas ne uz mirkli.

Šoreiz portāls "Delfi" piedāvā piecas ekspresintervijas ar pieciem Latvijas čempionu "Garkalne/Livonia" regbistiem, kuri arvien noteiktāk sāk spēlēt pirmās lomas ne tikai savā klubā, bet arī valsts izlasē.

Tie ir: Mārtiņš Rundāns, Dāvis Gauja, Vigo Valdavs juniors, Norberts Bekmanis un Vadims Martiņenko.

Mārtiņš Rundāns

- Kādi ir tavi sasniegumi vieglatlētikā? Cik zinu, pirms regbija nopietni aizrāvies ar vieglatlētiku?

- Jā, līdz 2011. gadam nopietni nodarbojos ar vieglatlētiku. Biju pat Latvijas trešā labākā rezultāta autors vesera mešanā savā vecuma grupā. Latvijas mērogā man ir labi sasniegumi arī diska mešanā un lodes grūšanā. Tagad vieglatlētikai esmu licis punktu - nodarbojos tikai ar regbiju. Tas ir interesants un aizraujošs sporta veids.

- Kā regbijs palīdz Nacionālās Aizsardzības akadēmija studijās?

- Ļoti vienkārši - man nav problēmu ar fizisko sagatavotību. Regbijs palīdz uzturēt sportisko formu arī darbā.


Dāvis Gauja

- Pagājušajā sezonā tu spēlēji gan U18, gan U20, gan U19 (regbijs 7) valsts izlasēs. Debitēji arī nacionālajā valstsvienībā. Vai pietika spēka?

- Jā, sezonas beigās bija diezgan grūti, taču šo noslogoto ritmu izturēju. Lai tas būtu pa spēkam, daudz trenējos. Sezona iznāca gara, taču ļoti vērtīga un pamācoša. Ar saviem sasniegumiem esmu apmierināts.

- Kas tevi piesaista regbijā?

- Regbijs - tā ir īstu vīru spēle. Patīk arī tas, ka tā ir izteikta komandas spēle. Spraigas cīņas, ilgi treniņi - tas nav viegli. Ovālo bumbu sāku spēlēt Baldonē pie Kārļa Dilbo, tagad esmu pie livoniešiem.

Vigo Valdavs juniors

- Kāds regbija paveids tev patīk labāk - klasika vai septītnieks?

- Tā uzreiz ir grūti atbildēt. Man laikam tomēr vairāk piesaista septiņnieks. Tur var plašāk izpausties un sevi labāk parādīt. Tomēr, "nesmādēju" arī klasisko regbiju - tā kā man pret savu sporta veidu ir divējādas izjūtas.

- Viens no taviem hobijiem ir ceļošana. Uz kuru valsti tu gribētu doties šovasar?

- Gribētos jau aizbraukt uz Austrāliju, kas atrodas tā patālāk. Cik zinu vairāki Latvijas regbisti šovasar plāno doties uz Angliju, kur notiks Pasaules kausa izcīņa. Man šis pasākums gan ies secen, bet tas nekas - uzmanīgi vērošu spēles televīzijas ekrānā.

Norberts Bekmanis

- Ko dod regbijs RTU medicīnas inženiera studijās?

- Esmu stipri sportiskāks, nekā citi studenti. Regbijs man palīdz uzturēt sportisko formu labā līmenī.

- Starp taviem hobijiem ir arī māksla un kultūra. Pastāsti par tiem nedaudz sīkāk?

- Pats dziedu RTU jauktajā korī "Vivere". Mājās, kad ir brīvs laiks - uzspēlēju klavieres. Vēl man patīk teātris. Pagaidām nekādās pretrunās savu hobiju dēļ neesmu nonācis. Viens otru lieliski papildina.

Vadims Martiņenko

- Pēdējā laikā sekmīgi esi iekļāvies Latvijas izlasē kā standartpozīciju realizētājs. Kas palīdz tik precīzi sist sodus un realizācijas?

- Skaidrojums tam ir ļoti vienkāršs. Izlasē traumas dēļ nespēlēja mans komandas biedrs Kristaps Bērziņš, un man nācās ieņemt viņa vietu. Ruslans Kotļevs sit tuvākos sitienus, bet es - tālākos. Kas palīdz? Agrāk spēlēju futbolu. Laikam tur arī būšu sekmīgi apguvis šī elementa pamatus. Tagad treniņos nedaudz vairāk piestrādāju pie sitienu precizitātes.

- Cik ilgi plāno spēlēt Latvijas izlasē?

- Kamēr varēšu spēlēt un būšu noderīgs izlasei, tikmēr cīnīšos par vietu tajā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!