Foto: Reuters/Scanpix
Austrālijas regbija izlase sestdien Brisbenā ar 24:20 (6:13) pārspēja DĀR, izraujot uzvaru tiesneša pieliktajā laikā. Tādējādi Austrālija kopā ar Jaunzēlandi izvirzījusies Regbija čempionāta vadībā un pieteikusies par vienu no galvenajām pretendentēm uz uzvaru rudenī gaidāmajā Pasaules kausa izcīņā.

Brisbenas "Suncorp" stadions tiek uzskatīts par Austrālijas regbija cietoksni, kurā mājiniekiem ir vislabākie rezultāti, tostarp pret DĀR, kas Kvīnslendas štata galvaspilsētā pieveikta nu jau deviņas reizes desmit spēlēs kopš DĀR 1992. gada atgriešanās starptautiskajā regbija apritē pēc aparteīda ēras izolācijas. Sevišķi atmiņā bija palikusi 2006. gada spēle, viesiem tika sagādāts pazemojošais 49:0 - otrais smagākais zaudējums DĀR regbija vēsturē pēc 2002. gada 3:53 Tviknemā pret topošo pasaules čempioni Angliju (DĀR lielāko spēles daļu aizvadīja mazākumā). Zināmu piesardzību viesa fakts, ka iepriekšējo spēli mājinieki šajā stadionā zaudēja dienvidafrikāņiem diezgan graujoši - 12:38.

Spēle sākās ar viesu aktīvāku spēli, kas tika atalgota ar diviem Handres Polarda realizētajiem soda sitieniem (6:0), bet galvenie notikumi risinājās pēdējās puslaika minūtēs - vispirms Adams Ešlijs-Kūpers izmantoja viesu kļūdu aizsardzībā un ar piezemējumu izvirzīja vadībā mājiniekus (7:6), bet jau pēc brīža viesi deva atbildes triecienu, Villija Lerū viltīgo bumbas raidījumu stūrī uztvēra Ebens Ecebets, kurš, par spīti divu pretinieku pūlēm, nolika bumbu pašā ieskaites laukuma malā - 11:7 DĀR labā. Otrā puslaika pašā sākumā jaunā afrikāņu zvaigzne Džese Kriels pēc Braiena Habanas piespēles noskrēja trīs austrāliešu aizsargus un palielināja pārsvaru (20:7), un šķita, ka DĀR uzvara ir kabatā, jo viesi pārliecinoši slāpēja mājinieku aktivitāti.

Tomēr sekoja trillera cienīgs sižeta pavērsiens. Otrā puslaika vidū treneri parasti veic taktiskas spēlētāju maiņas, un Austrālijas treneris Maikls Čeika izvilka laimīgo lozi, laižot laukumā vienu no pasaules labākajiem flankeriem Deividu Pokoku (bieži dēvētu par "karaļa Ričija [Mako]" kroņprinci), kas radikāli pārvērta Austrālijas spēli un ļāva pārņemt iniciatīvu, ko mājinieki neatdeva līdz spēles beigām.

Kveids Kūpers 55. minūtē ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (20:10) un austrālieši apsēda pretinieku ieskaites laukumu. Kaut gan Austrālijas grupcīņa jau daudzus gadus ir izlases vājākā vieta un bieži pat izsmiekla objekts, savukārt Dienvidāfrikai tas vienmēr ir bijis lepnuma avots, pēdējās minūtēs austrālieši pamanījās pārspēt savus pretiniekus pat šajā spēles elementā. Kārtējā uzvarētā grupcīņa pie pretinieku ieskaites laukuma ļāva 74. minūtē flankeram Maiklam Hūperam izlauzties kā tarānam (20:17). Trīs minūtes pirms spēles beigām Austrālija guva tiesības sist soda sitienu, austrāliešu televīzijas komentētāji vienā balsī sauca "Sit stūrī!", lai no sānu iemetiena censtos uzvarēt, nevis samierinātos ar neizšķirtu. Tomēr Austrālija izlēma sist sodu, bet Kūperu nomainījušais Mets Gito netrāpīja. Pēdējās sekundēs Austrālija atkal ieguva tiesības uz soda sitienu, atkal komentētāji aicināja uzbrukt, un šoreiz Austrālija patiešām raidīja bumbu stūrī. Sekoja vētrains uzbrukums, un jau tiesneša pieliktajā laikā Tevita Kuridrani kļuva par Austrālijas varoni.

Šī spēle kārtējo reizi apliecinājusi Austrālijas izlases talantu izlīst caur adatas aci. Pērn Pērtā Austrālija izrāva uzvaru pret DĀR ar Roba Horna piezemējumu trīs minūtes pirms spēles beigām.

Kopš 1933. gada Austrālija un DĀR spēlējušas 81 reizi, Austrālija uzvarējusi 35 reizes, DĀR uzvarējusi 45 reizes, bet vienu reizi spēle noslēgusies neizšķirti.

Pirmajā spēlē pasaules čempione Jaunzēlande Kraistčērčā ar 39:18 (18:6) pārspēja Argentīnu. Vienīgā darvas karote Kraistčērčas uzvaras medus mucā bija "All Blacks" uzlecošās zvaigznes Vaisakes Naholo trauma, kas viņam neļaus piedalīties Pasaules kausa izcīņā.

Šī spēle bija pēdējā, ko "All Blacks" sastāvā savā dzimtenē aizvadīja regbija leģendas, vietējā Kraistčērčas "Crusaders" desmitais numurs Daniels Kārters un flankers, izlases ilggadējais kapteinis Ričijs Mako. 34 gadus vecais Mako, kurš pastāvīgi ir noraidījis vilinošos priekšlikumus spēlēt bagātajos Eiropas vai Japānas klubos un palicis uzticīgs savam dzimtajam klubam, ir izteicies par iespējamo profesionāļa gaitu noslēgšanu pēc Pasaules kausa izcīņas, bet 33 gadus vecais Kārters nākamgad turpinās karjeru Parīzes "Racing Métro".

Jaunzēlande ir vienīgā regbija lielvalsts, kas principiāli ņem izlasē tikai pašmāju klubu spēlētājus, tas automātiski nozīmē Kārtera "All Blacks" karjeras beigas. Vēl nesen šādu politiku piekopa arī Austrālija un DĀR, taču spēlētāju masveida emigrācija uz Eiropu un Japānu, kuras tās skar līdzīgi kā Jaunzēlandi (tikai Jaunzēlande nesalīdzināmi prasmīgāk lolo savus jaunos talantus, tādējādi izlase nekad "nenoasiņo"), tām likusi mīkstināt nostāju - tādējādi Austrālijas izlases kandidātu lokā atgriezušies Francijas grandā un pēdējo gadu Eiropas čempionē "RC Toulonnais" spēlējošie veterāni Mets Gito un Drū Mičels, bet DĀR izlases kandidātu sarakstu papildinājušas tādas zvaigznes kā Braiens Habana ("RC Toulonnais"), Morne Steins (Parīzes "Stade Français"), Skalks Brics (Anglijas čempione "Saracens"), Fransuā Louvs ("Bath"), kā arī Japānā spēlējošie veterāni Furī Duprie un Žaks Furī.

Sakarā ar rudenī gaidāmo Pasaules kausa izcīņu Anglijā šogad Regbija čempionāts norit saīsinātā formātā, ierastā divu apļu vietā komandas savstarpēji mērosies spēkiem tikai vienreiz. Lielākās ieguvējas ir DĀR un Austrālija, kas savā laukumā aizvadīs divas spēles. 25. jūlijā Johannesburgā gaidāma čempionāta galvenā spēle, kurā Dienvidāfrika uzņems Jaunzēlandi, bet Mendosā Argentīna uzņems Austrāliju, savukārt pēdējā kārtā 8. augustā Austrālija Sidnejā uzņems Jaunzēlandi, bet Dienvidāfrika Durbanā eksaminēs Argentīnu.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 13 reizes jeb vairāk nekā divreiz biežāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Līdz ar Argentīnas uzņemšanu 2012. gadā pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi visos trijos līdzšinējos turnīros, tajos uzvarot 16 spēlēs, tikai vienreiz zaudējot pērn DĀR un vienreiz samierinoties ar neizšķirtu Austrālijā.

Jāpiebilst, ka, gatavojoties Pasaules kausa izcīņai, jau pēc turnīra noslēguma 15. augustā dienvidnieki aizvadīs pārbaudes spēles - Jaunzēlande Oklendā mērosies spēkiem ar Austrāliju, bet Argentīna Buenosairesā uzņems Dienvidāfriku.

Pasaules kausa izcīņa norisināsies Anglijā no 18. septembra līdz 31. oktobrim. Pasaules čempione Jaunzēlande C grupā eksaminēs Argentīnu, Tongu, Gruziju un Namībiju, Austrālija A jeb "nāves grupā" cīnīsies par izdzīvošanu ar Angliju, Velsu, kā arī Fidži un Urugvaju, bet Dienvidāfrika B grupā tiksies ar Skotiju, Samoa, ASV un Japānu. D grupā spēlēs Francija, Īrija, Itālija, Kanāda un Rumānija.

Pasaules kausu divas reizes izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. gadā), Austrālija (1991. un 1999. gadā) un Dienvidāfrika (1995. un 2007. gadā), kā arī vienreiz Anglija (2003. gadā).

                                     

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!