Foto: AFP/Scanpix
Velsas un Francijas regbija izlases ceturtdien spēra platu soli Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfināla virzienā, abām svinot trešo uzvaru: A grupā Velsa Kārdifā ar 23:13 (17:6) pārspēja Fidži, bet D grupā Francija Miltonkīnsā ar 41:18 (24:12) pieveica Kanādu.

Velsas treneris Vorens Gatlands bija izlicis spēcīgāko sastāvu, šādi atzīstot Fidži ievērojamo progresu kopš iepriekšējās Pasaules kausa izcīņas, kad velsieši saliniekus sasita ar 66:0. Pērn Kārdifā Velsa izmocīja vien , bet šoreiz likme bija daudz augstāka, un nedrīkstēja riskēt pazaudēt visus ieguvumus pēc uzvaras pār Angliju.

Turklāt Klusā okeāna salinieki Pasaules kausa izcīņās ļoti bieži Velsai uzsituši sāpīgus knipjus - pietiek atcerēties 1991. gada sensacionālo toreiz mazpazīstamajai Rietumsamoa, kas Velsu atstāja aiz borta jau pēc grupas turnīra (topot slavenajai ironiskajai piezīmei "paldies Dievam, ka Velsa nespēlēja ar visu Samoa"), 1999. gada 31:38 vēlreiz zaudējums pret Samoa, bet 2007. gadā zaudējums Fidži finālturnīra pēdējā grupas spēlē (34:38) atkal lika Velsai kravāt čemodānus jau pēc grupas turnīra, bet Gatlanda priekštecim Garetam Dženkinsam maksāja amatu.


Velsa uzsāka spēli ļoti apņēmīgi, un jau 6. minūtē Garets Deiviss rezultatīvi noslēdza mājinieku ofensīvu (7:0). Tomēr drīz fidžieši parādīja, ka nav tikai ātrie un tehniskie skrējēji, kas spīd "Sevens" turnīros, bet labi apguvuši arī klasiskai versijai nepieciešamo prasmi spēka spēlē - Velsas grupcīņas uzbrucēji bieži bija spiesti kāpties atpakaļ zem salinieku spiediena, līdz 13. minūtē Bens Volavola sodīja pretiniekus par kārtējo pārkāpumu (7:3). Fidži grupcīņas uzbrucēji turpināja dominēt, taču Volavola netrāpīja nākamo soda sitienu. Puslaika vidū nekļūdīgais Dans Bigars atjaunoja septiņu punktu pārsvaru (10:3), mājinieki sarīkoja dažus ātrus un bīstamus uzbrukumus, un līdz pārtraukumam izdevās vienu realizēt ar Skota Boldvina piezemējumu 32. minūtē (17:3).

Tomēr velsiešu nedienas grupcīņā turpinājās, un flankeriem, kapteinim Semam Vorbērtonam un Danam Lidietam, kā arī astotajam numuram Taulupem Faletau nācās vairākkārt izkapāt bumbu pretinieku spiediena apstākļos, bet puslaika pašās beigās Volavola izmantoja kārtējo velsiešu pārkāpumu (17:6). Otrajā puslaikā fidžieši pastiprināja spiedienu uz velsiešu uzbrucējiem, 48. minūtē Fidži izrāvienu noslēdza milzis Vereniki Goneva (17:13), un tribīnes pieklusa, vairāk nervozējot par uzvaras noturēšanu, nevis bonusa punkta nopelnīšanu. Divi Bigara soda sitieni ļāva atviegloti uzelpot (23:13), tomēr Velsai nācās samierināties ar uzvaru bez bonusa punkta.

Pēc šīs spēles A grupā Velsai ir 13 punkti (+58), Austrālijai ir 9 punkti (+77), Anglijai - 6 punkti (+21), bet Fidži (-49) un Urugvajai (-107) punktu nav. Tā kā tikai brīnums varētu neļaut Anglijai uzvarēt Urugvaju ar bonusa punktu, Fidži būs spiesta kvalificēties nākamajai Pasaules kausa izcīņai. Savukārt līderu trijniekā pat Velsa vēl nevar būt droša par vietu ceturtdaļfinālā, ja Anglija 3. oktobrī pieveiks Austrāliju, bet Velsa pēdējā spēlē 10. oktobrī zaudēs Austrālijai, un izšķiroša nozīme var būt izcīnītajiem bonusa punktiem vai par gūto un zaudēto punktu attiecībai. Šāds scenārijs ir pilnīgi iespējams, jo Anglija ir uzvarējusi Austrāliju četrās no pēdējām piecām spēlēm, savukārt Velsa ir zaudējusi Austrālijai pēdējās desmit spēlēs.

Arī otrajā ceturtdienas spēlē favorīti izlika spēcīgu sastāvu. Francijas treneris Filips Senandrē gan nomainīja 12 spēlētājus, kuri kaldināja uzvaru pār Rumāniju, tomēr laukumā devās vairums pamatsastāva spēlētāju. Lielisku spēli aizvadīja veterāns Frederiks Mišalaks, kurš jau 4. minūtē izkārtoja Veslija Fofanā piezemējumu (7:0), trāpīja soda sitienu, kā arī realizēja Giljema Girardo piezemējumu (17:0).

Kanādieši atguvās no starta trieciena, un jau nākamajā minūtē neapšaubāmais kanādiešu līderis, naturalizētais dienvidafrikānis Daniels fan der Merve noslēdza skaistu uzbrukumu (17:7), bet vēl pēc divām minūtēm Ārons Karpenters lika sākt nervozēt franču līdzjutējiem (). Francija saprata, ka joki nebūs, un pastiprināja spiedienu, līdz 38. minūtē Raba Slimani rezultatīvi noslēdza molu (24:12). Līdz otrā puslaika vidum kanādiešu desmitais numurs Neitens Hirajama ar diviem soda sitieniem atjaunoja intrigu (24:18), spēles beigas piederēja Francijai - vispirms Mišalaks ar soda sitienu, bet pēc tam Paskāls Papē un Remī Groso nodrošināja pieklājīgo pārsvaru - 41:18.

Pēc šīs spēles D grupā Francijai ir 14 punkti (+72), Īrijai - 10 punkti (+77), Itālijai - 4 punkti (-17), Kanādai - 1 punkts (-71), bet Rumānijai (-61) punktu nav. 4. oktobrī Īrija centīsies nokārtot formalitātes pret Itāliju, 6. oktobrī Kanāda - Rumānija, bet pēdējā kārtā 11. oktobrī Itālija - Rumānija un galvenajā spēlē par pirmo vietu grupā Francija - Īrija.

Jāpiebilst, ka grupas uzvarētājs ceturtdaļfinālā izvairīsies no Jaunzēlandes. 109 gadu laikā franči spējuši pārspēt "All Blacks" tikai 12 reizes, regulāri cietuši smagas sakāves un zaudējuši pēdējās 8 spēles pēc kārtas, taču tieši Pasaules kausu izcīņā piecās savstarpējās spēlēs izcīnītas divas uzvaras, bet 2011. gada finālā pretinieku laukumā piekāpušies tikai ar viena punkta starpību, kaut gan kopumā turnīru aizvadīja briesmīgi. Argentīnai franči šajā gadsimtā zaudējuši 9 no 14 spēlēm, tostarp divas reizes saņemot pērienu savu skatītāju acu priekšā 2007. gada Pasaules kausa izcīņā. Savukārt Īrijai 110 gadu laikā nekad nav izdevies pieveikt Jaunzēlandi, toties šajā gadsimtā ļoti veiksmīgi spēlēts pret Argentīnu - izņemot pagalam neveiksmīgo 2007. gadu, kurā zaudēts visās trijās spēlēs, ieskaitot Pasaules kausa izcīņā, pārējās 8 spēlēs īri svinēja uzvaru.

Piektdienas vakarā C grupā pasaules čempione Jaunzēlande tiksies ar Gruziju. Pēc divām kārtām C grupā vadībā ir Jaunzēlande ar 9 punktiem (+54), tai seko Tonga ar 6 punktiem (+7), Argentīna - ar 5 punktiem (+35), Gruzija - ar 4 punktiem (-38), bet Namībijai punktu nav (-58). 4. oktobrī Argentīna centīsies nokārtot ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu pret Tongu.

Sestdien bez Anglijas un Austrālijas milžu cīņas gaidāmi arī izšķiroši notikumi B grupā, kur vispirms Samoa tiksies ar Japānu, bet pēc tam DĀR ar Skotiju. Pašlaik B grupā Skotijai ir 10 punkti (+58), DĀR - 7 punkti (+38), Samoa (-31) un Japānai (-33) - pa 4 punktiem, bet ASV (-32) punktu nav, tādējādi izredzes uz ceturtdaļfinālu vēl saglabā četras izlases. Jāpiebilst, ka pēc spēlē ar Samoa gūtās traumas, kuras dēļ dalība Pasaules kausa izcīņā ir beigusies, par izlases karjeras beigām jau paziņojis DĀR kapteinis Žans de Viljērs.

Grupu turnīrs noslēgsies 11. oktobrī, bet čempions tiks noskaidrots 31. oktobrī. Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāju Austrāliju vēl gaida smagas cīņas ar Angliju un Velsu par izkļūšanu no grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!