Foto: Reuters/Scanpix
Austrālijas regbija izlase sestdien Tvikenemā ar 33:13 (17:3) sakāva Angliju, tādējādi A jeb "nāves grupā" jau priekšpēdējā kārtā galvenā intriga ir izčākstējusi – divkārtējie pasaules čempioni austrālieši kopā ar Velsu iet tālāk, bet turnīra saimniece un bijusī čempione Anglija izslēgšanas spēles vēros no malas.

Rekordsmagais zaudējums austrāliešiem savā cietoksnī Anglijai bija divtik pazemojošs, jo Austrālija pamanījās saimniekot pat grupcīņā - spēles elementā, kas tradicionāli bijis Anglijas lepnums un Austrālijas vājums. Šeit noteikti jāpiemin argentīniešu hukers Mario Ledesma, kurš spīdēja izcilajā Argentīnas priekšējā līnijā iepriekšējos četros Pasaules kausos, bet pirms šī turnīra Austrālijas treneris Maikls Čeika viņu iekļāva kā izlases uzbrucēju treneri; abiem jau bijusi analoģiska sadarbība Francijas klubā "Stade Français". Argentīnas grupcīņa vienmēr ir bijusi viena no labākajām pasaulē, un acīmredzams ir Ledesmas ieguldījums Austrālijas grupcīņas pārvēršanā no izsmiekla objekta par vērā ņemamu spēku, kas kopā ar pasaules līmeņa flankeriem var droši stāties pretī ikvienam.

Pirms spēles britu medijos netrūka gan pašpārliecinātu apgalvojumu (devītais numurs Bens Jangss solīja noslaucīt pretiniekus jau pirmajās 20 minūtēs, bet izlasē neiekļautais un savulaik regbija pulveri Austrālijā odušais Danijs Sipriani pat izteicās, ka neviens Austrālijas spēlētājs neesot pietiekami labs, lai iekļūtu pašreizējā Anglijas izlasē), gan piesardzīgi optimistisku prognožu, uzskaitot daudz un dažādus iemeslus, kādēļ Anglija var uzvarēt (uzvarēs) Austrāliju.

Tomēr spēle kārtējo reizi apliecināja - Eiropas komandas var šad un tad gūt virsroku, taču regbija līmenis dienvidu puslodē ir nesalīdzināmi augstāks, un, kad dienvidnieki spēj neitralizēt eiropiešu uzbrucējus, ātrie un tehniskie aizsargi parūpēsies par pārējo. Turklāt pat masīvie un šķietami smagnējie uzbrucēji dienvidu puslodē, jo īpaši Jaunzēlandē un Austrālijā, ir ievērojami labāki tehniski, spējot nodrošināt ātru bumbas izspēli.

Kaut gan bukmeikeri par favorīti uzskatīja Angliju, jau pirmajās minūtēs Austrālija parādīja, kurš laukumā ir saimnieks. Bīstami uzbrukumi pie Anglijas ieskaites laukuma sekoja viens otram. Jau trešajā minūtē viesi varēja gūt piezemējumu, bet 8. minūtē austrāliešu desmitais numurs Bernards Folijs trāpīja soda sitienu (3:0). Čeikas trenētās dienvidu puslodes "Super Rugby" turnīra 2014. gada čempiones Sidnejas "NSW Waratahs" pārstāvim bija lemts kļūt par šīs spēles varoni, gūstot 28 punktus ar diviem piezemējumiem, trim realizācijām un četriem soda sitieniem.

Kaut gan 11. minūtē angļu desmitais numurs Ouens Farels izlīdzināja rezultātu (3:3), viesu pārsvars bumbas kontrolē bija iespaidīgs, un rezultāts nelika ilgi gaidīt. 19. minūtē austrāliešu uzbrucēji pamazām lika pretiniekiem kāpties atpakaļ, bumba ātri tika izspēlēta starp aizsargiem, devītais numurs Vils Genia iedeva lielisku piespēli Folijam, kurš izskrēja cauri angļu aizsardzības līnijai (10:3).

Austrālieši ne mirkli nedeva pretiniekiem atelpu, uzbrukuma otrās līnijas speciālistiem Deividam Pokokam, Maiklam Hūperam un Skotam Fārdijam sekmīgi izcīnot bumbu uz zemes, bet grupcīņas uzbrucēji pastāvīgi piespieda pretiniekus kļūdīties. 34. minūtē Folijs izspēlēja zibenīgu kombināciju ar savu "Waratahs" komandas biedru Kērtliju Bīlu, un netraucēts ienesa otro piezemējumu (17:3). Līdz pārtraukumam iniciatīva turpināja piederēt viesiem, kamēr turnīra saimnieki izskatījās absolūti bez idejām.

Otrajā puslaikā Anglijas treneris Stjuarts Lankasters izlaida laukumā Džordžu Fordu, kurš desmitā numura pozīcijā nomainīja Farelu. Sākotnēji gan nekas īpaši nemainījās, viesi pārliecinoši kontrolēja spēli, bet grupcīņā turpināja dominēt, bet Folijs palielināja pārsvaru līdz 17 punktiem (20:3). Tomēr pamazām Fords sāka diriģēt aizvien bīstamākus angļu uzbrukumus, līdz 55. minūtē Entonijs Vatsons ļāva tribīnēm cerīgi uzgavilēt (), bet 64. minūtē Farels samazināja rezultāta starpību līdz vienam realizētam piezemējumam (20:13).

Angļu cerības izplēnēja 70. minūtē, kad vienlaikus bīstamus spēka paņēmienus veica divi tās spēlētāji. Farels saņēma dzelteno kartīti, bet Folijs dažu minūšu laikā realizēja divus soda sitienus (). Skaistu punktu pielika Austrālijas ātrais uzbrukums, kurš noslēdzās ar veterāna Meta Gito piezemējumu (33:13). Savdabīgi, bet par labāko spēlētāju organizatori neatzina ne angļu galveno kapraci Foliju, ne Pokoku, bet angļu spēlētāju Džo Lončberiju, šādai izvēlei medijos izpelnoties ironisku smīnu.

Pēc šīs spēles A grupā Austrālijai (+97) un Velsai (+58) ir pa 13 punktiem, Anglijai - 6 punkti (+1), bet Fidži (-49) un Urugvajai (-107) punktu nav. Vienīgais jautājums ir grupas uzvarētājs, kas noskaidrosies 10. oktobrī Austrālijas un Velsas spēlē. Pārējām spēlēm vairs nav nekādas principiālas nozīmes, Anglija garantēti ir trešā, jo Urugvajas izredzes svinēt uzvaru 6. oktobrī pār Fidži ir praktiski nulle, bet 10. oktobrī pār Angliju - pat mazākas par nulli. Grupas uzvarētāja 18. oktobrī tiksies ar B grupas otro vietu (visticamāk, Skotiju, taču liela pārsteiguma gadījumā Japānu), bet zaudētāja 17. oktobrī mērosies spēkiem ar B grupas uzvarētāju (praktiski garantēti DĀR).


Pirms tam Ņūkāslā DĀR pārliecinoši ar (20:3) pieveica Skotiju. Kaut gan Skotija gadsimta laikā spējusi piecas reizes pievārēt DĀR, tas nekad nav izdevies ārpus Skotijas, un nelīdzēja arī tas, ka Ņūkāsla atrodas pavisam tuvu Skotijas robežai - DĀR pārsvars ne mirkli neradīja šaubas.

Skalks Burgers un "Džei Pī" Pītersens ar piezemējumiem un Handre Polards ar soda sitieniem pirmajā puslaikā nodrošināja iespaidīgu pārsvaru (20:3). Vienīgo piezemējumu skoti guva, Dankanam Veiram pārtverot pretinieka piespēli un paspējot iedot piespēli Tomijam Seimūram (), bet citādi nespēja apdraudēt pretinieku ieskaites laukumu. Uz Polarda dropsitienu skoti atbildēja ar Veira soda sitienu, atjaunojot septiņu punktu starpību (23:16), taču tas arī bija viss. Vēl divi Polarda soda sitieni un Braiena Habanas piezemējums 73. minūtē apliecināja, ka DĀR ir pilnībā atguvusies no Japānas zaudējuma šoka un atkal uzskatāma par vienu no galvenajām pretendentēm uz Pasaules kausu.

Pēc šīs spēles B grupā DĀR ir 11 punkti (+56), Skotijai - 10 punkti (+40), Japānai - 8 punkti (-12), Samoa - 4 punkti (-52), bet ASV (-32) punktu nav. Tikai "Japāna-2" mēroga kataklizma 7. oktobrī pret ASV var apdraudēt divkārtējo pasaules čempionu uzvaru grupā, bet Skotijai 10. oktobrī ir nepieciešama uzvara pār Samoa; pretējā gadījumā 11. oktobrī Japāna ar bonusa punkta uzvaru pār ASV var viņus apsteigt. Grupas uzvarētāja tiksies ar A grupas otro vietu, bet otrā vieta - ar A grupas uzvarētāju.

Šodien C grupā Argentīna tiksies ar Tongu un mēģinās pievienoties ceturtdaļfinālā Jaunzēlandei, bet D grupā Īrija centīsies nokārtot formalitātes ar Itāliju un nodrošināt ceļazīmi sev un Francijai, galīgi vietu izkārtojumu atliekot līdz savstarpējai cīņai 11. oktobrī. C grupā vadībā ir Jaunzēlande ar 14 punktiem (+87), tai seko Tonga ar 6 punktiem (+7), Argentīna - ar 5 punktiem (+35), Gruzija - ar 4 punktiem (-71), bet Namībijai punktu nav (-58), bet D grupā Francijai ir 14 punkti (+72), Īrijai - 10 punkti (+77), Itālijai - 4 punkti (-17), Kanādai - 1 punkts (-71), bet Rumānijai (-61) punktu nav.

Grupu turnīrs noslēgsies 11. oktobrī, bet čempions tiks noskaidrots 31. oktobrī. Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju, no galvenajiem kausa tīkotājiem tās sniegums pašlaik izskatās vislabākais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!