Kopš Regbija kluba Jelgavas "Aļņi" pajukšanas pagājuši vairāk nekā četri gadi. Kopš tā laika par jauniešu regbiju Jelgavā nekas netika dzirdēts, bet šis sporta veids šajā pilsētā tomēr nav izzudis un pamazām atdzimst.

Par to stāsta regbija kluba "Mītava" galvenais treneris Dmitrijs Bondarenko.

- Pastāstiet par jūsu klubu un tā attīstības modeli?

- Kad RK Jelgavas "Aļņi" sabruka, mūsu pirmais treneris Igors Umeckis ar savu sievu Aiju Lejnieci izveidoja Regbija klubu "Mītava". Tas notika 2011. gadā. Diemžēl mūsu pirmais treneris un kluba dibinātājs ir aizgājis aizsaulē, tāpēc man nācās pārņemt vadības grožus un es kļuvu par galveno treneri. Lielākais attīstības posms notika 2015. gadā, kad visu sākām kā no baltas lapas, mainījām treneru kolektīvu un pašu darba struktūru. Sākām ar jaunu spēlētāju piesaisti, devāmies Jelgavas skolās un vadījām prezentācijas, lai piesaistītu jauniešus. Izveidojām savu treniņu bāzi, un viens no mūsu treneriem ieguva trenera licenci.

- Jūs personiski pazināt Igoru Umecki. Lūdzu, pastāstāt par viņa ieguldījumu Jelgavas regbijā un jūsu draudzību?

- Igoru pazinu jau no jaunības gadiem viņš bija izcils regbists un, neskatoties uz saviem sasniegumiem, nekad nekļuva iedomīgs. Viņš vienmēr labi attiecās pret mani, manu dēlu un ģimeni kopumā. Mums bija grūti noticēt, kad viņš aizgāja aizsaulē, bet laiks iet nemanām un pašlaik mēs cenšamies izdarīt visu, lai viņa darbs saistībā ar jauniešu regbiju Jelgavā nebūtu aizmirsts un pazaudēts. Nevēlos īpaši iegrimt dziļos stāstos, bet par Igora ieguldījumu Jelgavas regbijā varētu stāstīt stundām ilgi. Viņš bija labs treneris. Umecka trenēšanas laikā Jelgavas "Aļņi" gandrīz vienmēr bija Latvijas regbija čempionāta trijniekā. Tāpat vēlos uzsvērt, ka Igora audzēkņi ir Uldis Saulīte un Kristaps Bērziņš.

- Vai Uldis un Kristaps ierodas arī uz kādu treniņu, tā sakot, lai neaizmirstu savu pirmo klubu?

- Protams, Uldis gandrīz vienmēr, kad atlido no Krasnojarskas uz Latviju, ierodas pie mums uz kādu treniņu vai sacensībām. Savukārt Kristaps piedalās mūsu rīkotajos "Mītava Cup", kur palīdz tiesāt.

- Jūs minējāt par personisko treniņu bāzi. Kur tā atrodas, vai esat aizvadījuši tur kādu spēli?

- Jā, pirmās spēles jaunajā laukumā ir aizvadītas. Pat ne spēles, bet gan vesels turnīrs - "Mītava Cup" 2015. Treniņu bāze ir ierīkota bijušajā RAF sporta laukumā, kurš atrodas Jelgavā, Loka maģistrālē 1A blakus K-Rauta veikalam.

- Cik kopumā ir iesaistīti jaunieši jūsu klubā? Cik darbojas treneri?

- Šobrīd ir iesaistīti vairāk par 70 jauniešiem un jaunietēm no visas Jelgavas, kā arī Līvbērzes. Ar Līvbērzes vidusskolu mums ir izdevusies laba sadarbība, un katru ceturtdienu bērniem notiek bezmaksas treniņš Līvbērzes vidusskolā. Runājot par treneriem, šobrīd ir iesaistīti četri treneri: es, mans dēls Roberts, Vjačeslavs Sņetkovs un Aivars Krūmiņš. Roberts un Vjačeslavs nodarbojās ar jauniešiem, savukārt mēs ar Aivaru ar pieaugušajiem.

- Vai klubam ir kādas tradīcijas, rituāli?

- Katru gadu mēs rīkojam piemiņas turnīru par godu kluba dibinātājam trenerim, Latvijas regbija leģendai, Igoram Umeckim. Šo turnīru esam rīkojuši jau trīs reizes un pēdējais izdevās īpaši grandiozs. Sacensībās piedalījās 13 komandas, trīs vecuma grupās un to vēroja vairāk par 600 cilvēkiem, no kuriem 200 bija spēlētāji.

- Kādi sasniegumi bijuši 2015. gada sezonā?

- Pirmkārt, kā jau minēju, tikām pie savas treniņbāzes. Treneris Roberts ieguva trenera licenci un ir tiesīgs trenēt jauniešus, kas arī ir liels solis mūsu kluba attīstībā. Izdevās piesaistīt treneri Aivaru Krūmiņu, manuprāt, ar viņa palīdzību būs vieglāk sasniegt iecerētos mērķus. Runājot par sasniegumiem spēlēs, šogad Latvijas regbija čempionātā jauniešiem palikām bez medaļām. Kļuvām par Latvijas čempioniem pludmales regbijā U11 grupā. Piedalījāmies turnīrā Kaļiņingradā, kur 14 komandu konkurencē palikām astotie. Kā arī spēlējām vairākos turnīros Latvijā un Lietuvā.

- Jūs teicāt, ka ar trenera Aivara Krūmiņa palīdzību būs vieglāk sasniegt iecerētos mērķus. Kādi tie ir?

- Vislielākais mērķis ko izvirzām šogad ir izveidot pieaugušo komandu, lai varētu startēt sacensībās. Kopumā plānojam startēt Latvijas kausā regbijā 7 un Baltijas līgā 2. divīzijā ar klasiskā regbija kolektīvu. Otrais mērķis ir jauniešu regbijs, komandas ir nokomplektētas, un zēni ir gatavi cīnīties par godalgām. Izskatām piedāvājumus no Lietuvas, Ukrainas un Krievijas saistībā ar turnīriem. Noteikti varu teikt, ka šogad brauksim uz turnīru Kaļiņingradā, kā arī uz turnīru Lietuvā, savukārt maija pēdējā nedēļā ir ieplānots doties uz Maskavas apgabalu, Zeļenogradas pilsētu, kur notiks trīsdesmit astotais pēc kārtas jauniešu regbija turnīrs - "Zelta Ovāls". Vēlos vēl piebilst, ka nevar nepieminēt mūsu kluba veterānus. Viņi ir tāda pati kluba sastāvdaļa kā es vai jebkurš no mūsu kluba. Mūsu kluba veterānu kolektīvs šogad plāno doties uz Klaipēdu, kur notiks Lietuvas atklātais pludmales čempionāts regbijā veterāniem.

- Vai arī šogad jūsu klubs rīkos kādus turnīrus, sabiedriskas akcijas?

- Jā, rīkos gan! Kā jau minēju, ik gadu rīkojam turnīru par godu Igoram Umeckim. Šogad turnīrs notiks septembra pēdējās brīvdienās. Uz pilsētas svētkiem arī ir paredzēts turnīrs - "Jelgava Cup 7". Šis turnīrs notiks pieaugušajiem.

Vēl nav apstiprināts, bet ir iecerēts turnīrs veterāniem, kurš visticamāk varētu notikt vasarā. Runājot par sabiedriskām akcijām, tad noteikti iesim pilsētas gājienā. Iespējams, piedalīsimies pilsētas Piena svētku laivu regatē.

- Uzturēt un attīstīt regbija komandu nav viegls darbs gan fiziski, gan finansiāli. Vai jūsu klubam ir kādi sponsori, investori?

- Daļu no mūsu kluba budžeta veido Jelgavas domes finansējums. Tas parasti tiek izlietots turnīru organizēšanā. Bērni ik mēnesi maksā kluba biedru naudu. Ar šo naudu nomaksājam sporta zāles un inventāra iegādi. Ja līdzekļu pietrūkst, tad finansējam no savas puses. Dažkārt kādu palīdzību sniedz bijušie RK Jelgavas Aļņi spēlētāji.

- Cik liels ir RK "Mītava" entuziastu kolektīvs?

- Jebkurš vecāks, kurš ir atvedis uz mūsu treniņiem savu bērnu, jūt viņam līdzi, un komandai jau ir uzskatāms par entuziastu. Runājot par kluba darba spēkiem, tad ir četri jau pieminētie treneri. Aija Lejniece menedžeres lomā, kā arī mūsu jaunais fotogrāfs Rihards Lonskis un viņa asistents Mārtiņš Rauziņš, kurš filmē un veido videomateriālus par mūsu klubu.

- Kur un kā var pieteikties regbija treniņiem Jelgavā?

- Var rakstīt pieteikumu epastā vai apmeklēt mūsu "Facebook" lapu. Mūsu klubam ir arī sava interneta mājaslapa, taču pašlaik notiek pilnīga tās rekonstrukcija, bet pēc nepilniem diviem mēnešiem tā būs gatava.

- Vai Jums ir kas sakāms jelgavniekiem, kuri vēlās izzināt šo sporta veidu?

- Droši nāciet pie mums spēlēt šo interesanto spēli. Nāciet paši un vediet savus bērnus. Ikkatram atradīsies sava vieta regbija laukumā. Vienmēr būsiet laipni gaidīti mūsu regbija pulkā. Atcerieties - regbijs ir huligānu sports, ko spēlē džentlmeņi! Savukārt futbols ir džentlmeņu sports, ko spēlē huligāni.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!